lördag 3 april 2010
Stekt halloumi på en bädd av fänkål och apelsin till en krämig citronsås och klyftpotatis
För två personer:
1 förpackning halloumi
5 stora potatisar
1 msk olivolja
Havssalt
Citronsås:
1 schalottenlök
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
Saften från 1/2 citron + skalet från en hel.
1 dl vitt vin
1 msk maizena
Salt
Vitpeppar
Fänkål/- och apelsinsallad:
1/4 fånkålsstånd
1 apelsin
1 dl vitt vin
1/2 kruka färsk mynta
1. Sätt ugnen på 225 grader. Borsta potatisen och skär den i stora klyftor. Lägg potatisen i en ugnssäkerform, ringla över olivolja och strö över havssalt. Låt stekas i mitten av ugnen i 35-45 minuter.
2. Finhacka en schalottenlök och stek den i en kastrull under 1-2 minuter tills den har blivit genomskinlig. Tillsätt vinet och låt det reduceras till ungefär 2/3 av dess ursprugliga mängd.
3. Riv citronskalet på den fina sidan av ett rivjärn och rör ner i såsen. Tillsätt därefter grädde, creme fraiche, citronsaft och låt koka upp. Låt småputtra i 10 minuter. Salta och peppra.
4. Rör ner maizena i såsen samtidigt som du rör runt med en visp.
5. Skär apelsinen och fänkålen i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och fräs fänkålen i smör tills den har fått färg. Häll i vinet och låt såsen sjuda i 8 minuter. Tillsätt apelsinen och låt sjuda i ytterligare 2 minuter. Häll bort vinet och lägg upp salladen på ett fat. Strö över färsk mynta.
6.Skär halloumin i tjocka skivor och stek i olivolja tills de har fått en gyllenbrun färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar