onsdag 28 juli 2010

Restaurang Messob

I går gick jag och min mamma och satte oss på den etiopiska restaurangen Messobs uteservering som ligger vid hörnet av sturegatan. Vi var båda dödshungriga och hoppades att lite afrikansk mat skulle göra susen! Trots att jag känner till en hel del om afrikansk matlagning genom alla lunchraster med mina eritrianska kollegor på min förra arbetsplats, så har jag aldrig provat på att äta afrikansk mat! Det allra typiska inslaget i både etiopisk och eritriansk mat är det pannkaksliknande tunnbrödet injera som man äter med olika kött och grönsaksröror. Injera bakas med det ovanliga sädesslaget teff och måste importeras till Sverige då det bara odlas i Etiopien och USA.
Maten på restaurang Messob serverades på traditionellt sätt där ett stort injera bröd hade bretts ut på en plåtbricka med små olika grönsaksrörot utklickade. Tanken är att man ska bryta en bit av brödet och använda det i stället för bestick. Maten smakade jätte bra och bestod av röror på färsk spenat, kikärtor och linser. Servicen var också jätte bra och personalen var både trevliga och roliga. Men då jag inte har smakat afrikansk mat tidigare har inte direkt några andra preferenser så några besök till de afrikanska restaurangerna i Stockholm blir nog av inom en snar framtid!

http://www.messob.se/default2.asp?sc=page&meny=2&id=1

tisdag 27 juli 2010

Jordärtskockssoppa


Det här är en klassisk vegetarisk förrätt som ofta serveras på lite finare restauranger. Soppan är otroligt god och är inte lätt att misslyckas med!

300 gram jordärtskockor

1/2 gullök eller två små schalottenlökar

1 stor potatis

4 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl grädde

1 buljongtärning

Salt och pepppar

Citron

För fyra personer:

1. Skala jordärtskockorna och potatisen och skär i tunna skivor.

2. Grovhacka löken. Hetta upp en kastrull med smör i och fräs löken i 2-3 minuter. Tillsätt sedan potatis och jordärtskocksskivorna och låt dem fräsas med i ytterligare 2 minuter.

3. Tillsätt hälften av vinet, vatten och låt koka upp. Smula ner buljongtärningen. Låt småputtra i 15 minuter.

4. Mixa soppan med en mixerstav. Tillsätt grädden, resten av vinet och pressa i citronvätska efter behag. Salt och peppra.

5. Dekorera med citrontimjan!

onsdag 14 juli 2010

Orientalisk linssoppa


När man ska äta själv tycker jag att soppa är en idealisk rätt att tilllaga en kväll när man inte känner för att stå nån längre stund i köket. Linssoppor är alltid lätta att variera eftersom soppbasen passar så bra ihop med olika sorters kryddblandningar. Denna gång blev det en marockansk version med mynta i.


2 dl gröna linser

50 gram champinjoner

2 små potatisar

2-3 vitlöksklyftor

1 rödlök

6 dl vatten

3 dl tomatjuice

3 msk ajvar relish

1 msk sambal oelek

1 buljongtärning

1 lagerblad

1/2 dl persilja

1 msk torkad mynta

1 msk vit balsamvinäger

1 citron

Salt och peppar

För fyra personer:


1. Finhacka vitlök och rödlök. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs lökhacket tills det har fått en gyllenbrun färg.

2. Skala potatisen och skär den i halvor. Tillsätt potatisen, linser, tomatjuice och vatten. Låt koka upp.

3. Rensa och skölj champinjonerna och lägg i kastrullen.

4. Smula ner en buljontärning och tillsätt lagerblad, mynta och persilja. Salta och peppra.

5. Låt småputtra i 25-30 minuter.

6. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten för att göra soppan mindre koncentrerad. Smaka av med citron och eventuellt mer mynta.

tisdag 13 juli 2010

Pappas gazpacho


Förra veckan följde jag med min syster, svåger och min lilla systerson till min pappas flickväns lantställe utanför Gävle. Där blev vi bjudna på en kall gazpachosoppa som passade utmärkt för en varm sommarkväll. Det kändes som om jag var i Spanien!

1 gurka

2 tomater

3 vitlöksklyftor

2 paprikor (1 grön, 1 röd)

1 burk krossade tomater

1 msk olivolja

Salt och peppar

1. Finhacka alla grönsaker och lägg i en stor kastrull. Skala gurkan med en potatiskalare, finhacka och lägg i kastrullen.

2. Öppna en burk med krossade tomater och häll ner i grönsaksblandningen. Salta och peppra.

3. Mixa soppan slät med en stavmixer (jag gillar soppan bäst om den fortfarande har lite mindre bitar kvar. Det ger ett trevligt tuggmotstånd!).

4. Avsluta med att ringla över olivolja. Toppa med färsk persilja!

torsdag 8 juli 2010

Halloumimacka

När jag vill unna mig någonting gott, fast inte orkar ställa mig och laga något avancerat så brukar jag göra halloumimackor i en mackgrill. Jag smakade halloumi första gången när jag praoade på Hugos café i Uppsala. När jag hade min lunchrast fick jag ta något från köket och göra i ordning, och vad passade inte bättre än en halloumimacka! Och det belv min lunch, varenda dag under 2 veckor!

1/2 hallomi förpackning

1 ciabatta

Skär halloumin i tjocka bitar och placera jämnt över varsin ciabattahalva. Värm upp en mackgrill, alternativt ett våffeljärn, och grilla mackorna var för sig.