söndag 16 januari 2011

Trattoria Commedia

Trattoria Commedia på skolgatan har funnits i Uppsala i över 25 år nu och är en väletablerad italienare där man själva marknadsför sig som "Uppsalas enda genuina italienska restaurang". Om den är så genuin som de påstår är dock en annan fråga!

Jag har goda minnen från den senaste gången jag besökte Trattoria Commedia för två år sedan. Då var atmosfären så där italienskt mysig och maten var väl tillagad. Atmosfären var densamma även denna gång när min släkt kom hit för att fira min kusins läkarexamen. Vi satt alla vid ett långbord och mysfaktorn var total- vit duk och levande ljus! Servicen vi fick under kvällen var också helt okej. Men hur trevligt jag än hade under kvällen kunde jag inte se förbi kvalitén på maten.

Som förrätt beställde jag in en bruschetta pomodori-grillat vitlöksbröd med tomater. Det är en klassiker på den italienska förrättsmenyn och ska inte behöva vara så komplicerad så länge råvarorna är färska och av bra kvalité. Commedias bruschetta smakade bra, men inte mycket mer än så. En förrätt som består av en skiva bröd och lite tomatklyftor borde heller inte kosta 65 kr.

Vidare till huvudrätten. Cannelloni. Suprise! Enligt min mamma har den rätten dessutom funnits på deras meny i över 15 år! Så uppfinningsrikedom får de inte några poäng för. Det stora problemet var dock att cannellonin inte heller smakade något vidare. Efter att ha ätit upp halva rätten hade både jag och min syster tröttat på smaken. Rätten var för gräddig och mastig, och tomatsåsen gav samtidigt en stickig och för syrlig smak. Desserterna höll däremot en högre kvalité! En rekommendation är Tartufo Limoncello- en glassbakelse med en kärna av limoncellocrème, täckt av citronglass och fint hackad maräng. Den hade en frisk citronsmak och passade perfekt efter en tung och gräddig huvudrätt.

Vad jag hade förväntat mig från Trattoria Commedia är någon slags vilja att förnya sig och tänka mer innovativt. Visst, deras koncept passar för dem som går på restaurng max en gång per år, men inte för den lite mer regelbundna restaurangbesökaren.

lördag 1 januari 2011

Nyårssupé 2010

I år firades nyåret hemma hos min kusin i hennes lilla studentlägenhet tillsammans med min kompis Ellinor och min andra kusin. Jag tog på mig uppdraget att laga en lyxig femrätters nyårssupé kvällen till ära! Det som var min största farhåga inför kvällen var att min tidplanering skulle spricka och att vi inte skulle hinna ut på krogen innan klockan slog tolv. Men jag hann!

Första rätten var en fräsch primörsallad av grönsparris, pocherat ägg, marinerade champinjoner, små vitlökskrutonger på en bädd av spenat. Salladen serverades med en syrlig senapsdressing.

Nästa rätt var en grön ärtsoppa, smaksatt med mousserande vin och toppad med rostade valnötter.

Huvudrätten bestod av ugnsbakad halloumi med färskostfylld tomat till en krämig potatisgratäng med smak av västerbottenost.

Ostbricka med gruyère, Appenzeller och en spansk getost jag inte minns namnet på.

Slutligen var vi framme vid desserten! Crème brûlée!


Gott nytt år!

Fatosh

Fatosh är en libanesisk sallad med friterat pitabröd som brukar serveras under fastemånaden Ramadan. Jag tänkte att den passade bra in i min orientaliska buffé som jag serverade på min födelsedag den 27 december.

2 pitabröd
1 gurka
3 stora tomater
1 rödlök
1 kruka färsk mynta
1 kruka försk persilja
1 citron
Olivolja
Salt och peppar

1. Avlägsna det gröna skalet från en gurka. Skär alla grönsaker i små tärningar. Finhacka rödlöken.

2. Strimla de färska örterna och blanda ner i salladen.

3. Fritera pitabrödet i olja tills det blir knaprigt och brunt. Lägg på en tallrik med hushållspapper på för att svalna.

4. Bryt sönder brödet och blanda ner det i salladen. OBS. Blanda inte i brödet och förrän precis innan servering.

5. Pressa ner vätskan från en citron i salladen och ringla över rikligt med olivolja. Salta och peppra.

Julen 2010: Krispig vintersallad och nötbollar

Å så var det jul igen! När jag och min familj firar jul brukar alltid samma vegetariska julklassiker finnas med på julbordet. Men i år lade vi till två nya julrätter- en krämig och krispig vintersallad och knapriga nötbollar. Jag lagade även dessa två rätter för UNT när de gjorde ett reportage om vegetarisk matlagning i vintras.

Krispig vintersallad

200 g vitkål
200 g rödkål
2 avokado
2 dl valnötter
1 granatäpple
Dressing:
1 dl crème fraiche
1 msk citron
2 tsk senap
1 msk majonnäs
Salt och peppar

1. Strimla vit- och rödkålen i tunna skivor.

2. Kärna ur avokadon och dela i små bitar. Mixa valnötterna grovt.

3. Dela granatäpplet på mitten och kläm ut kärnorna. Blanda alla ingredienser i en stor skål.

Dressing: Rör ihop crème fraiche med citronvätska, majonnäs, senap, salt och peppar i en liten skål.

Nötbollar 20 st

4 potatisar
200 g hasselnötter
1 gul lök
1 kruka persilja
1 tsk soja
1 tsk senap
2–3 dl sesamfrön
Salt och peppar

1. Skala potatisen och koka den i 20–30 minuter.

2. Mixa nötterna grovt i en matberedare, eller med en mixer.

3. Mosa potatisen och blanda med nötter, soja, hackad persilja, senap, och övriga kryddor.

4. Finhacka lök och fräs cirka 3 minuter i margarin. Blanda ner bland övriga ingredienser.

5. Forma runda små bollar och rulla dem sedan i sesamfrön. Stek bollarna gyllenbruna i margarin i 3–4 minuter.

Vårt vegetariska julbord består utav linsbiffar, nötbollar, sojakorv, Janssons frestelse, krispig vintersallad, kikärts-och äppelsallad, dopp i grytan, fräst grönkål och hembakt bröd.