söndag 26 juli 2009
Restaurang Chutney
Förra helgen kom min mamma hit för att hälsa på. Vi kände för att passa på att äta på en helvegetarisk restaurang. Valet blev Chutney! Det är ett litet lunchställe på Katarina Bangatan 19 på Södermalm med en liten uteservering längs gatan.
Det är ett typiskt litet söder lunchställe vi hade kommit till; litet och gemytligt med en del bohemiska drag. Förutom mycket indisk mat på menyn gör de orientaliska inslagen i inredningen och ett mörkt trämöblemang kopplingen till restaurangens namn desto tydligare.
För endast 75 kronor blir du serverad en rejäl lunch ( då det finns tre olika alternativ) med bröd, smör, sallad som ingår. Vi valde en rätt som bestod utav kikärtsbiffar med ris och chilisås (det ursprungliga tillbehöret italienskt potatismos var tyvärr slut). Biffarna var torra men hade en god smak och de passade bra till det krämisga riset. Chilisåsen skyltade med sin frånvaro om nu inte den rosa rodisland såsen, som hela tallriken var indränkt med, kunde uppfattas som det. Men trots dessa två missar med rätten vräkte jag i mig all mat utan problem.
Jag kommer förmodligen återvända till Chutney under sommarsäsongen, inte för att maten smakar helt fantastiskt, utan för den trevliga och mysiga miljön.
Pizza
I fredags gjorde jag pizza! Personligen tycker jag att hemgjord pizza är mycket godare än pizza på restaurang och blir en bra rätt när man har brist på fantasi.
Deg:
5 dl vetemjöl
2 dl vatten
1/2 förpackning färsk jäst
1/2v tsk salt
1 msk olivolja
Pizzasås:
1 burk passerade tomater
2 vitlöksklyftor
Olivolja för stekning
Pizzakrydda
Salt och peppar
Pålägg:
1 grön paprika
1/2 rödlök
1 mozzarellaost
1 liten burk med gröna oliver
1 liten burk med champinjoner
1. Smula ner jästen i en stor bunke och häll ner ljummet vatten. Lös ut jästen genom att blanda de två ingredienserna med en trägaffel. Tillsätt salt och olivolja.
2. Rör ner vetemjölet och knåda tills att degen släpper kanterna. Täck över med en handduk och låt jäsa i 30-40 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Hacka under tiden alla grönsakerna. Hetta upp en kastrull och stek vitlöken i olivolja i mindre än en minut. Rör ner passerade tomater och låt koka upp. Smaksätt såsen med pizzakrydda, salt och peppar. Låt såsen puttra i 10-15 minuter.
4. Tryck ut degen på en smörjd bakplåt och pensla degen med olivolja. Bred ut tomatsåsen på pizzabottnen och strö över grönsakerna. Avsluta med att fördela mozzarellan jämnt över pizzan.
5. gratinera pizzan i 15-20 minuter (beroende vilken typ av ugn du har) eller tills pizzan ser klar ut. Servera till sallad.
söndag 19 juli 2009
El Coto Crianza
Det här röda vinet är ett klassiskt Riojavin från Spanien som vi drack till en bit kött (quorn så klart för min del)och en svamprisotto.
Det går under kryddiga och mustiga viner vilket passade bra till den krämiga risotton och det röda köttet.
Vinet är gjort utav Riojas mest förekommande druva- tempranillo. Tempranillodruvan ligger i smaken nära Pinot noir och Cabarnet Sauvignon. Den har en fruktig ung karaktär med toner mörka bär såsom av jordgubb, björnbär, körsbär, mullbär, och hallon. Ju äldre vinet blir desto mer smak får det av fikon, russin, plommon, kakao och tobak samt ceder från faten.
Den passar utmärkt att dricka ung och behöver inte uppenbart ge en bättre smak som ett flera år lagrat.
Crianza står för ett Riojavin som har fatlagrats i minst 12 månader och får inte säljas förrän början av tredje året efter skörd. El Coto producerades år 2005.
El Coto upplevde jag som fylligt och mustigt vin med en tydlig smak av fat och dill. Den påtagliga dillsmaken kan möjligen ha upplevs som en aning för intensiv, men skulle kunna komma till sin rätt bättre om den serveras till någon annan maträtt.
torsdag 16 juli 2009
Halloumi med klyftpotatis och tomatsås
Den här rätten utmärker sig inte mycket utan har uppkommit som ett vegetariskt, men mycket smarrigt komplement till stekt entrecote med klyftpotatis och bearnaisesås.
6-8 medelstora potatisar
1/2 förpackning halloumiost
1 stor tomat
1 vitlöksklyfta
Olivolja för stekning
1 tsk vit balsamvinäger
Timjan (efter behag)
Salt och peppar
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i avlånga klyftor. Lägg potatisen i en smord långpanna och ugnsbaka i 30-45 minuter. Salta vid slutet.
2. Skär halloumin i tärningar och stek på hög värme i olivolja tills att de får en gyllenbrun färg. Lägg halloumin åt sidan på en tallrik med hushållspapper (hushållspappret suger åt sig överflödig olja).
3. Finhacka vitlök och tomat och lägg i en stekpanna på medelvärme. När tomathacket har blivit till en sammanhängande sås tillsätt balsamvinäger, kryddor och eventuellt lite vatten om såsen känns för kompakt.
Servera rätten till en god avokadosallad.
tisdag 14 juli 2009
Potatisbiffar med coleslaw
För 3-4 personer
6 stora potatisar
1 ägg
2 msk mjöl
1 morot
en 1/4 av ett vitkålshuvud
100 gram créme fraiche
1/2-1 tsk senap
lingonsylt
salt och peppar
1. Skala potatisen och moroten. Koka potatisen i saltat vatten i cirka 30 minuter.
2. Medan potatisen kokas riv moroten och strimla vitkålen och blanda i en skål. klicka i créme fraiche och avsluta genom att salta och peppra.
3. Mosa potatisen och tillsätt ägg, mjöl, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och forma biffar utav potatisröran. Stek biffarna 3 minuter på varje sida tills att de har fått en fin brun färg.
4. Servera till lingonsylt.
Saftigt linfröbröd
Det här brödet är ett otroligt gott bröd som passar utmärkt till frukost! Det är saftigt, nyttigt och har en hård god skorpa som även gör brödet knaprigt.
Omgång 1:
2 dl grovt rågmjöl
2 dl havregryn
1 dl linfrön
5 dl kokhett vatten
Omgång 2:
9-10 dl vetemjöl
½ paket jäst
Omgång 3:
1 ägg
2 msk sesamfrön
1. Blanda de torra ingredienserna till omgång 1 i en stor bunke och häll sedan ner det kokhetta vattnet. Låt stå i 2 timmar.
2. Blanda ut jästen i ett mindre glas med ljummet vatten och häll ner i mjölblandningen. Rör ner vetemjölet och knåda degen tills den släpper kanterna. Låt jäsa i 1 timme.
3. Lägg upp degen på en mjölad yta och forma till en stor avlång rulle. Förflytta brödet över till en plåt med bakplåtspapper på och låt jäsa i en halvtimme övertäckt med en handduk. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla brödets yta med ett lätt uppvispat ägg och strö över sesamfröna.
5. Grädda i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 150 grader och låt gräddas i ytterligare 20-30 minuter.