måndag 21 december 2009

Kikärtsbiffar med ajvarröra


4 dl råris

8 dl vatten

Kikärtsbiffar:

1 burk kikärtor

1 squash

1 msk citronvätska

2 msk fryst persilja

3 msk potatismjöl

Salt, peppar och cayennepeppar

Ajvarröra:

1 dl ajvar relish

2 dl matlagningsyoghurt

1 vitlöksklyfta

Sallad:


1/4 vitkål

1 tsk vinvinsvinäger

1 msk olivolja

Salt och peppar


För fyra personer:


1. Tappa upp vatten i en kastrull och tillsätt riset och låt koka upp. Sänk sedan temperaturen och låt koka i 30-40 minuter.

2. Riv squashen och lägg den i en sil för att svettas i 15 minuter.

3. Skölj kikärtorna och mosa dem sedan med en gaffel i en skål, eller använd en stavmixer.

4. Pressa ner vitlöksklyftor och rör ner squash, persilja, citronvätska, potatismjöl och kryddor i kikärtsröran.

5. Hetta upp en stekpanna och klicka ner en bit smör. Forma biffar utav kikärtsröran och stek i omgångar på hög värme i 4-5 minuter.

6. Blanda yoghurt och ajvar relish i en skål. Tillsätt vitlök och rör om.

7. Strimla vitkål och lägg i en salladsskål. Ringla över olivolja och vitvinsvinäger. Salta och peppra.

onsdag 16 december 2009

Nachostjärnan


Det här receptet är hämtat från Tinas matlagningsprogram cookalong

För 2 personer:

1,5 dl creme fraiche

1,5 dl matlagningsyoghurt

1/2 rödlök

1 tomat

1/4 jalapeno

1 avokado

2 msk ajvar relish

Saltade nachochips

1. Finhacka rödlök, tomat och jalapeno. Skär avokadon in långa smala bitar.

2. Blanda ihop tomaterna med ajvar relish, rödlök och jalapeno i en skål. Ta fram en ny skål och rör ihop creme fraiche och yoghurt. Salta och peppra.

3. Ta fram två mindre tallrikar och bred ut ett tjockt lager med yoghurtkrämen. Klicka sedan ut tomatröran ovanpå. Toppa med avokado.

4. Avsluta med att sticka in nachochips i kanterna.

lördag 12 december 2009

Restaurang Caliente



I går jag och och min pojkvän ut på restaurang. Stället heter Caliente och är en tapasbar som ligger på Sant Eriksplan(2A). När vi kom in var det smockfullt men som tur hade vi bokat bord. Miljön kändes väldigt spansk och belysningen var så där mysigt dov. Ett stort plus var att det spelades salsamusik under hela kvällen vilket fick mina fötter att gå i ett under bordet. Men oavsett hur mysigt det var eller hur trevlig personalen gick det inte att förneka hur värdelös maten var. Jag beställde in vitlöksbröd, grönsaksfylla quesadillas, sallad med kronärtskocka och manchegoost och friterad potatis med aioli. Allt smakade blä förutom den friterade potatisen trots att aiolin inte smakade någonting. Det värsta var nästan vitlöksbrödet som bestod utav stora tjocka skivor med formfranska som hade så mycket smör i sig att de efter en stund blev mjuka som tvättsvampar! Nä, för er som vill gå och äta tapas i Stockholm, gå inte hit!

torsdag 10 december 2009

Chili sin carne


Chili sin carne brukar min mamma ofta göra när hela familjen tillbringar några semesterdagar på vårt sommarställe ute på skärgården varje sommar. Efter en hel dag av aktiviteter är alla ofta utsvultna och då är det bra att kunna laga något som alla gillar, är mättande och som passar till att laga för många personer.

Fyra personer:

3 dl quornfärs

400 gram krossade tomater

1 burk vita bönor i sås

1 röd paprika

1 gullök

4 vitlöksklyftor

1 msk tacokrydda

1 msk citronvätska

Habanero

Salt och peppar


1. Hinhacka habanero, vitlök och gullök. Strimla paprikan.

2. Hetta upp en gryta med rapsolja och stek lökhacket i cirka 2 minuter. Tillsätt tinad quornfärs och låt steka i ytterligare 2 minuter.

3. Häll på krossade tomater och vita bönor och låt koka upp. Tillsätt kryddorna och citronvätskan och låt småputtra i 15 minuter. Tillsätt paprikan 7-10 minuter innan koktidens slut.

4. Servera grytan till basmatiris och en majssallad.

tisdag 8 december 2009

Restaurang Bollywood genom Gastroni!


Nu ska ni få höra vad vi gjorde i helgen! Efter en lång dag av shopping inne i stan var jag så utmattad av alla människor och långa köer så jag helt enkelt inte orkade laga mat. Vi passade då på att testa en tjänst läste om för över ett år sedan då vi skulle kolla upp vilka pizzerior som erbjöd hemkörning. Företaget heter Gastroni där man via deras hemsida kan beställa hem all slags mat för hemkörning. Vi var mycket sugna på indisk mat så vi fyllde i vad vi ville ha på på elektronisk meny som sedan gick iväg till Restaurang Bollywood.

Vi fick sedan maten levererad hem till vår dörr på mindre en en timme! Jag beställde en paneer butter masala som smakade jätte gott! Nannabrödet var däremot lite torrt, vilket förmodligen berodde på transporten. Det enda negativa var att företaget tog ut en serviceavgift på 250:-. Kanske är det lite saftigt för två personer, men summan blir nästan obetydlig om man är ett stort gäng som beställer hem mat. Dessutom drack vi vin från systemet och det gjorde att slutsumman blev densamma som ute på restaurang när man köper en flaska för omkring 300:-.

Jag tycker dock att det är märkligt att en sådan här affärsidé inte har hunnit växa sig stor i Sverige. Det är idealiskt att kunna beställa hem mat under vinter halvåret när man tvekar att gå ut i kyligt snöväder. I Kairo erbjöd i stort sätt varenda restaurang i stan denna tjänst, och hemleveransen kostade inget! Jag hoppas det kan bli så en dag i Sverige!

www.gastroni.se

Restaurang Aroydee / Deluxe


För två helger sedan var vi ute och åt middag med två av våra vänner på en ytterst udda kinesisk restaurang. Den heter Aroydee / Deluxe och ligger på Stora Gråmunkegränd 8 i gamla stan. Vad som utmärker denna kinesiska restaurang från andra är inte bara den thailändska menyn utan även en annorlunda kinesisk meny. Den kinesiska menyn består nämligen av ska. dim sum och kan beskrivas som ångkokta eller friterade degknyten med olika sorters fyllningar. På kantonesiska betyder dim sum "små upplevelser som berör hjärtat", och på sätt och vis gjorde dom det! Vad man gör är att pricka för ett antal små rätter på en lista som sedan kommer ut på små fat med olika såser till. Jag beställde exempelvis in friterade grönsakspiroger, friterade vårlökssnurror, friterade kinesiska brödklumpar till vaniljsås, och risnudelsknyten. Som ni hör blev det mycket friterat! Dessa små rätter doppades sedan i sötsura såser med hjälp av kinapinnar. Det blev en mycket trevlig middag och idén med kinesisk "tapas" var verkligen ett vinnande koncept!

För mer läsning om kinesisk mat:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2412327.svd

söndag 6 december 2009

Paella


3 dl abioriris

2 dl vitt vin

5 dl vatten

3 vitlöksklyftor

1/2 gullök

1 röd paprika

1/2 aubergine

1/2 burk gröna oliver utan kärnor

1-2 tsk paprika pulver

1 paket saffran (0,5 g)

1 buljongtärning

Svartpeppar och salt

För fyra personer:

1. Skär tärningar av aubergine och paprika. Finhacka vitlök och gullök.

2. Hetta upp en gryta med olivolja och stek aubergine och paprika i 3-4 minuter, tills de nästan är mjuka. Ta sedan upp grönsakshacket och lägg åt sidan.

3. Hetta upp grytan igen, tillsätt en klick smör och rikligt med olivolja för att steka vitlök och gullök i 2 minuter. Häll på risottoriset och låt det stekas med i ytterligare någon minut.

4. Häll på vinet och låt det kokas in i riset. Tillsätt vatten, saffran och övriga kryddor. Låt sedan riset småputtra i 20 minuter.

5. Lägg i de stekta grönsakerna och oliver i grytan 5 minuter innan koktidens slut. Toppa grytan med hackad persilja.

6. Servera paellan till stekt halloumi eller quornfilé.

torsdag 3 december 2009

Ceasarsallad




1 kruka romansallad

3 stora tomater

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 brödfrallor

1 dl parmesanost

Dressing:

2 ägggulor

1 msk fin senap

1 dl rapsolja

1 msk olivolja

1 msk citronvätska

1 msk vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

1 msk vatten

Salt och peppar

För fyra personer:

1. Blanda äggulor och senap i en skål, och rör om medan du sakta ringlar ner oljan.

2. Tillsätt citronvätska, vinäger, vatten och pressad vitlök. Salta och peppra.

3. Skölj romansalladen och bryt bladen i två delar. Fördela den jämnt på fyra tallrikar. Skär tomaten och rödlöken i tunna skivor och strö dem över salladen.

3. Finhacka vitlöken och skär brödet i små tärningar. Hetta upp en panna och stek vitlöken och brödtärningarna i olivolja på hög värme tills de har fått en krispig yta.

4. Strö över brödtärningarna på salladen och ringla över dressingen. Toppa med parmesanost.

5. Servera gärna salladen till nybakat bröd.

Kålrabbigratäng


Första gången jag hörde talas om kålrabbi var för ett halvår sedan då jag läste en artikel i mattidningen laga lätt. Så ända sedan dess har jag varit nyfiken på hur denna ovanliga rotfrukt smakar. Kålrabbi ser ut som ett vitkålshuvud i miniatyr och sägs smaka som blomkål fast med ett krispigare tuggmotstånd. Så ikväll blev det kålrabbigratäng! Denna rätt serverade jag ihop med quornsnitzel, men om man vill ha kött till passar kyckling bra.

Fyra personer:

2 kålrabbi

1/2 gullök

250g matlagningsgrädde

1 dl mjölk

1 msk olivolja

2 skivor grov formfranska

1 dl parmesanost

1/2 dl fryst persilja

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär bort det yttersta lagret av kålrabbin. Skär den sedan i smala skivor och lägg dem i en ugnssmord form.

3. Finhacka gullöken och fördela den jämnt över kålrabbin. Ringla över olivolja. Strö över persilja och krydda med salt och peppar. Avsluta med att hälla över grädde och mjölk. Grädda i ugnen i 30 minuter.

4. Smula sönder brödet i en skål och riv ner parmesanosten. Höj temperaturen till 250 grader. Ta ut formen och strö över bröd och ostblandningen och grädda gratängen i ytterligare 5-10 minuter tills den har fått en knaprig yta.

5. Servera till en avokado och tomatsallad.