söndag 11 april 2010
Tre sorters quesadillas
I fredags gick kvällens middag i mexikansk anda! Eller i alla fall så som vi svenskar gärna vill uppfatta den mexikanska matkulturen. Till förrätt blev det gratinerade quornfärsfyllda tacoskal med avokado och gräddfil, och till huvudrätt lagade jag tre sorters quesadillas; en med quornfärs, en med bönröra, och en med svampstuvning i. Till detta serverade jag guacamole och en tomatsalsa.
Quornfärsfyllning:
1 vetetortilla
2 dl quornfärs
1/2 msk tacokrydda
1 dl vatten
Bönröra:
1 vetetortilla
2 dl svarta bönor
1/2 stor tomat
1 vitlöksklyfta
Färsk koriander
1-2 tsk lime saft
1 liten piri piri chilifrukt
Salt och peppar
Svampstuvning:
1 vetetortilla
50 gram skogschampinjoner
1/3 gullök
1 msk konjak
1 dl grädde
Salt och peppar
Tomatsalsa:
2 små tomater
1/3 rödlök
Färsk koriander
1 msk limesaft
1 msk olivolja
Guacamole:
2 vitlöksklyftor
3 avokado
2 tsk citron
2 msk créme fraiche
Salt, peppar, chilikrydda
För två personer:
1. Bönfyllning:
Skölj av bönorna i ett durkslag. Finhacka tomater, vitlök och chili. Hetta upp en kastrull och stek vitlöken och chili i olivolja. Tillsätt tomaterna och låt dem koka sönder till en sås. Häll ner bönor och koriander och låt småputtra i några minuter. Pressa ner limen och smaka av med salt och peppar.
2. Quornfärsfyllning:
Hetta upp en stekpanna med smör i. Stek den frysta quornfärsen i 5-6 minuter och tillsätt undertiden vatten och tacokrydda.
3. Svampfyllning:
Rensa champinjonerna och finhacka dem, samt en gullök. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör i och lägg i svampen och löken. Tillsätt efter 3 minuter konjak och grädde. Låt småputtra i 10 minuter. Salta och peppra.
4. Vik en tortilla på mitten och skär den sedan mitt itu. Fördela de tre fyllningarna jämnt i tortillabröden och tryck till ( 2 stycken tortillas per fyllning). Hetta upp en grillpanna med smör i och stek dem 1 minut på varje sida.
5. Sallad: Finhacka tomat och rödlök och lägg i en skål. Grovhacka koriander och blanda ner. Pressa ner lime och ringla över olivolja. Salta och peppra.
6. Guacamole: Mosa eller mixa avokadon, och för sedan över moset till en skål. Blanda i vitlök, citron, gräddfil, chilikrydda, salt och peppar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar