lördag 26 september 2009

Restaurang Waan Thai

I går var jag och min pojkvän ute och åt på en thailändsk restaurang tillsammans med två vänner. Restaurangen heter Waan Thai och ligger på Sant Eriksgatan 92. Under middagen fick jag höra att ägarana var två svenskar som hade rest ner till Thailand med ett mål att hitta den bästa thailändska maten. Idén att öppna ett egen thailändsk restaurang grundade sig i deras besvikelse över det svenska utbudet som fanns i Stockholm. Så efter en kulinarisk matresa kom svenskarna hem med ett gäng thailändska kockar som hade imponerat mest med sin matlagning. De fick därefter fast anställning på Waan Thai och igår åt vi deras mat!

Jag beställde in min favoriträtt pad thai- en äggnudelrätt med jordnötter, ägg, böngroddar och tofu. Pad thai kommer i lite olika kombinationer och finns även i en icke-vegetarisk version, då med räkor och kyckling. Waan thai:s pad thai var utan tofu vilket var lite märkligt. Men när jag bad att få det tillagt i min rätt var det inga problem alls. Min rätt smakade helt okej men jag har smakat bättre pad thai. Nudlarna var lite torra och rätten hade lite för mycket fisksmak. De vegetariska vårullarna som vi beställde in var däremot jätte goda! De serverades till en sötsur sås som passade utmärkt till de ganska okryddade vårullarna. Därefter kom den artiga servitrisen in med en enkel sallad. Salladens innehåll var inte särskilt imponerande men den heta och syrliga dressingen var en av de godaste dressingarna jag har smakat!

Inredningen tyckte jag också var jätte fin och mysig! Det var den första thailändska restaurangen jag har besökt som hade en modern och fräsch inredning för en gång skull.

onsdag 23 september 2009

quornbullar och potatis med champinjonsås


Den här rätten beställde en kompis in en gång när vi var och åt lunch på mitt universitets restaurang. Om man har en familjemedlem som inte särskild ivrig över att pröva på quornbullar går det utmärkt att byta dom mot riktiga köttbullar.

För fyra personer:

2 förpackningar quornbullar

1/2 gullök

2 vitlöksklyftor

200g champinjoner

9 stora potatisar

250g matlagningsgrädde

Salt och peppar

Lingonsylt

1. Sätt på en kastrull med saltat vatten.

2. Skala potatis och hacka champinjoner, gullök och vitlök.

3. Lägg i den skalade potatisen i vattnet och vänta tills det kokar. Sänk därefter temperaturen till medelvärme. Låt koka i 30 minuter eller tills potatisen är mjuk.

4. Hetta upp en liten kastrull utan någon tillsatt stekolja och lägg ner champinjonerna. Tillsätt rapsolja, vitlök och gullök när champinjonerna har svettas bort all sin vätska.

5. Tillsätt nu matlagningsgrädden och låt såsen småputtra i 10-15 minuter. Salta och peppra.

6. Hetta upp en stekpanna och stek quornbullarna.

7. servera rätten tillsammans med en sallad och en klick lingonsylt.

tisdag 22 september 2009

Restaurang Shanti


I lördags gick jag och min pojkvän på indisk restaurang! Det känns som vi borde ha betat av alla indierställen på Katarina Banegatan på Söder vid det här laget. Men icke! Restaurang Shanti hade vi lyckats glömma!

Jag beställde in en vegetarisk ostgryta som heter paneer butter marsala. Såsens konsistens var perfekt, kryddningen var förhållandevis starkt för att vara en butter marsala rätt och osten var fast hade ett bra tuggmotstånd. Så maten får ett högt betyg! Även min pojkvän instämde att det här var en av de bättre smakupplevelserna han har haft var gäller indisk mat.

Inredningen var jätte mysig och intim. En lördagskväll kl. 20.00 verkar det dock vara ett mycket populärt tillhåll för söderborna. Det var knappt att vi fick plats! Så ett tips är att boka bord innan.

Ett utmärkande drag var de plåtbrickor maten serverades på. Om man till exempel beställer in thalirätter, dvs. flera olika smårätter på en och samma tallrik, brukar detta förekomma.

Så för er som vill äta indiskt- gå till Shanti!

lördag 19 september 2009

Matplanering för helgen

I går gjorde jag en rätt som brukade vara en klassiker i min familj när jag var liten- bönlasagne! Det var en av de få rätter som faktiskt alla i familjen tyckte om (min bror var extremt kräsen)

Receptet kommer först publiceras vid nästa tillfälle jag gör bönlasagne eftersom jag inte tyckte de måtten jag använde mig av blev en rätt för fyra personer. Det blir alltid lättare att förvandla en rätt för två personer till fyra när det handlar om exempelvis en gryta men vid lasagne blir det ofta svårt att veta hur resultatet kommer att bli om man inte tillagar rätten med de angivna måtten man har tänkt sig.

I kväll tänkte jag improvisera och göra en pastarätt med karljohan svamp och kronärtskockor. Men det är helt omöjligt att hitta den här svampen! Den fanns inte på grönsaksmarkanden och varken som färsk eller torkad form på affären jag var på igår. Hur får man då tag på karljohan svamp då? Jag ska försöka hitta den på Konsum idag annars får det bli portabellasvamp.

Och imorgon kanske det blir indisk restaurang!

torsdag 17 september 2009

Grönsaksgryta med kesoröra


Kesoröra:


250g keso

2 vitlöksklyftor

2 msk persilja

2 tsk citron

Salt och peppar

Grönsaksgryta:

2 små squash

1 gul paprika

1 liten gullök

3 vitöksklyftor

2 burkar hela tomater

2 dl kikärtor

1 msk vit balsamvinäger

2 tsk socker

2 msk fryst persilja

Habanero

Salt och peppar

8-10 potatisar

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär i klyftor. Lägg klyftorna i en plastpåse och ringla ner omkring 2 msk rapsolja. Förslut påsen och blanda runt potatisklyftorna i oljan och för sedan över de i en ugnssäker form. Salta. Ugnsstek i 30 minuter.

2. Hacka paprika, squash i korta stavar och finhacka lök och vitlök. Fräs grönsakshacket i olivolja i 2-3 minuter. Häll ner burktomaterna och mosa sönder de hela tomaterna. Krydda och ringla ner balsamvinäger. Låt småputtra i 10-15 minuter.

3. Skölj först av kikärtorna i en sil och häll sedan ner dom i grytan några minuter innan koktiden är slut.

4. Servera grytan med citronskivor vid sidan om för den som vill ha en mer syrligare smak.

onsdag 16 september 2009

Squashbiffar med tzatziki


De här biffarna som jag lagade igår smakade fantastiskt! Men att bara servera biffarna till tzatziki gjorde att man inte blev helt mätt. Mitt tips är att antingen servera denna rätt som en förrätt eller kan man ugnsbaka potatis alternativt göra en potatisgratäng och ha som tillbehör.

Biffar:

1 squash

1/2 gullök

Färsk mynta (1 tsk vid torkad mynta)

Persilja (1/2 dl vid fryst persilja?)

1 ägg

1 dl parmesan

3 msk mjöl

Habanero

Salt och peppa

Tzatziki:

1/4 riven gurka

2 små vitlöksklyftor

150 gram grekisk yoghurt

Salt och peppar


1. Riv squash och lök och lägg i ett durkslag. Tryck sedan ut all vätska med knogarna.

2. Finhacka vitlöken och rör ner i en bunke tillsammans med squash och gullök. Blanda därefter ner kryddor, parmesanost och ägg.

3. Blanda ner mjöl så smeten inte får en för lös konsistens(OBS. Konsistensen blir dock för gryning om man har i mer än 3 msk mjöl).

4. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Forma biffar utav smeten och stek dom i pannan på medelhög temperatur.

5. Finhacka vitlöken och riv gurkan. Rör sedan ner ingredienserna i en skål fylld med yoghurt. Salta och peppra.

6. Servera till exempelvis en potatisgratäng och en sallad.

måndag 14 september 2009

Couscoussallad med guacamole



När jag proade på ett café när jag var 15 år blev det couscousssallad med guacamole som jag åt till lunch där i stort sett varje dag i två veckor!

Sedan vill jag bara tillägga att jag förmodligen inte kommer publicera fotografier som jag själv har tagit de närmsta veckorna. Jag glömde nämligen min kamera på en kräftskiva i helgen!

Couscoussallad:

2 dl couscous

3 dl vatten

1/2 paket saffran

1 msk olivolja

salt

1-2 tomater

1/3 gurka

1/3 salladshuvud

1/2 liten rödlök

1 vitlöksklyfta

1 avokado

Guacamole:

2 vitlöksklyftor

3 avokado

2 tsk citron

2 msk créme fraiche

Salt, peppar, chilikrydda

1. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt olivolja, saffran och salt. När vattnet kokar ta bort kastrullen från plattan och rör ner couscousen. Låt dra i 5 minuter.

2. Hacka tomat, gurka, rödlök, vitlök och sallad.

3. Mosa eller mixa avokadon och för sedan över moset till en skål. Blanda i vitlök, citron, gräddfil, chilikrydda, salt och peppar.

4. Blanda grönsakerna och couscousen i en stor salladsskål och ringla över olivolja, balsamvinäger och citron.

Super gott!

söndag 13 september 2009

Portvin och chokladdoppade jordgubbar!



När vi kom hem från restaurangen överraskade jag med ett portugisiskt portvin, noblesse och chokladdoppade jordgubbar!

Jordgubbarna hade jag doppat i först vit choklad och sedan i mörk. Lätt som en plätt!

Le bar rouge



Jag och min pojkvän gick till en restaurang i gamla stan som heter le bar rouge i torsdags för att fira att vi hade varit ihop i fyra år!

De hade en vegetarisk huvudrätt på menyn och ett flertal vegetariska förrätter vilket var ett betydlig mer utbrett utbud än dess huvudrestaurang med samma namn som ligger vid slussen. Jag valde en sparris och pecorino risotto som inte gjorde mig besviken. Det var nog den godaste risotton jag någonsin har ätit på restaurang! Jag har också väldigt länge velat veta hur en riktigt god risotto borde smaka så jag själv vet vilken smak jag ska försöka efterstäva när jag själv står i köket och lagar en. Den var dessutom mycket kryddstark vilket kändes lite ovanligt för en risotto men visade sig vara mycket lyckat. Min pojkväns rätt ska enligt honom också smakat underbart! Han valde en rätt med kalvkött, rostade grönsaker och potatisgratäng till.

Inredningen var jätte mysig och hade verkligen en sådan där moulin rouge känsla med röd sammet och läderinklädda bord.

Så dit rekommenderar jag verkligen er som vill äta gott att gå till!

lördag 12 september 2009

Tofuwok med äggnudlar


Det är inte så vanligt att jag lagar rätter med tofu i längre, min kille är nämligen allmänt skeptisk mot tofurätter. Men tofu är en väldigt bra proteinprodukt och går att använda i många olika slags rätter. Så en vardag tänkte jag att jag gör ett till försök och hoppades att tofurätten skulle uppskattas mer den här gången.

I förpackning tofu

1 äggnudelförpackning

1 gul eller röd paprika

2 vitlöksklyftor

1 msk kinesisk soja

1 tsk citronvätska

1/2 gullök

Habanero

1 tsk Greencurry spicemix, Santa Maria

1 tsk Veggiewok spice mix, Santa maria

Grytbas, 1 burk (Mrs Cheng´s Thai- red curry)

Salt och peppar


För fyra personer

1. Sätt på pastavatten.

2. Finhacka löken och strimla paprikan. Skär tofun i tärningar och dränk in i soja.

3. Fräs på grönsakerna i cirka 3 minuter i en wokpanna. Lägg grönsakerna åt sidan och lägg i tofun istället. Blanda ner kryddorna och tillsätt grytbasen. Låt småputtra i 10 minuter.

4. När pastavattnet kokar lägg ner äggnudlarna i vattnet i 2-3 minuter (nudlarna ska vara al dente när de är klara).

5. Blanda ner nudlarna i såsen och lägg tillbaka grönsakerna. Smaka av med citron och soja.

måndag 7 september 2009

Svampravioli med tomatsås


Den här rätten brukar jag göra ibland på vardagarna när jag vill lyxa till middagen en aning. Den här rätten tar inte lång tid att göra och är dessutom väldigt lätt att göra.

För fyra personer

2 ravioli förpackningar (Giovanni Rana med Karl Johan-smak)

4 vitlöksklyftor

2 burkar med hela tomater

2-3 tsk vit balsamvinäger

2 tsk socker

Parmesan

Olivolja

Färsk timjan

Salt, peppar och oregano

1. Sätt på pastavatten och låt koka upp.

2. Finhacka vitlöken. Hetta upp en kastrull och droppa ner rikligt med olivolja. Stek vitlöken i någon minut innan burktomaterna rörs ner. Krossa de hela tomaterna med en gaffel och tillsätt socker, balsamvinäger och kryddor. Låt småputtra i 20 minuter.

3. Koka raviolin i 2 minuter.

4. Servera raviolin och tomatsåsen till en sallad och ugnsbakat vitlöksbröd. Hyvla på parmesan innan servering.