fredag 30 oktober 2009
Provensalsk böngryta
Den här är en fräsch och nyttig rätt! Jag brukar använda risottoris eftersom det verkligen piffar upp grytan och gör hela rätten mer krämig.
4 dl risottoris
8 dl vatten
2 msk fryst persilja
Salt, peppar och cayennepeppar
2 burkar med hela tomater
1 squash
3 vitlöksklyftor
1 liten gullök
1 burk med stora vita bönor
1 tsk citronvätska
1 dl vitt vin
1 tsk mörk balsam vinäger
2 msk fryst persilja
Salt, peppar och cayennepeppar
1. Finhacka vitlök och gullök. Skär squashen i tjocka skivor.
2. Hetta upp en kastrull med smör och tillsätt riset. Låt riset svettas i 1-2 minuter innan du häller på vattnet. Tillsätt kryddor och persilja. Låt riset småputtra i 15-20 minuter.
3. Hetta upp en gryta med rapsolja och stek grönsakerna i 2 minuter tillsammans med kryddorna. Tillsätt vinet och låt det kokas med grönsakerna i en minut.
4. Häll ner tomaterna och hacka sönder dom med en slev eller gaffel. Tillsätt vinäger och citron. Låt koka i 10 minuter på svag värme.
5. Tillsätt bönorna 3-4 minuter innan grytans koktid är över.
6. Servera till en avokadosallad.
torsdag 22 oktober 2009
Tagliatelle med ruccolapesto och kantarellsås
Vid tillagningen av denna rätt experimenterade jag hej vilt för att få fram pesto. Personligen tycker jag inte om basilika så jag bytte enkelt ut den mot ruccola.
Till pojkvännen som inte gillar svamp slängde jag ihop en kryddstark räksås.
För två personer:
1 förpackning färsk pasta
Pesto:
100 gram ruccola
1 stor vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 dl pinjenötter
1 dl fint riven parmesan
Salt och peppar
Kantarellsås:
200 gram trattkantareller
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1/2 kruka persilja
1 liten gullök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
1. Sätt på pastavatten.
2. Skölj ruccolan och lägg den i en bunke tillsammans med pinjenötter och hackad vitlök. Mixa alla ingredienser till en krämig röra.
3. Tillsätt olivolja, fint riven parmesan och salt och peppar och rör runt med en sked, eller använd mixern.
4. Skölj kantarellerna noga i ljummet vatten. Finhacka vitlök, gullök och persilja. Hetta upp en stekpanna och lägg i kantarellerna. När de har svettats bort all sin vätska tillsätt smör och stek kantarellerna tillsammans med lökhacket i 2-3 minuter. Tillsätt vin, grädde, persilja och kryddor och låt såsen puttra i 7-8 minuter. Om såsen inte är krämig rör i så fall ner 1-2 tsk maizena för att skapa en fastare konsistens.
5. Koka pastan i 1-2 minuter.
6. Servera till en grön fetaostsallad och vitlöksbröd.
måndag 19 oktober 2009
Pasta med quornfärssås
Det här är en enkel och lättlagad vardagsrätt som på ganska många punkter påminner om kötträtten pasta bolognese. I kväll lyckades jag med quornsåsen och jag tror att det beror på den enkla anledningen att jag enbart blandade ner en vitlöksklyfta samt tillsatte creme fraiche denna gång. Vid tidigare försök har nämligen min quornsås blivit en aning best.
1 förpackning quornfärs
Spagetti
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 morot
500 gram krossade tomater
1 dl creme fraiche
3 dl vatten
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
Salt, peppar, oregano och cayennepeppar
Riven parmesan
1. Sätt på pastavatten.
2. Finhacka vitlök och rödlök. Hetta upp en kastrull med rapsolja och stek löken i 2-3 minuter.
3. Tina quornfärsen och blanda ner den med löken. Tillsätt kryddorna.
4. Riv moroten och tillsätt den tillsammans med krossade tomater, vatten, creme fraiche, sambal oelek, och chilisås. Låt såsen småputtra i 15 minuter.
5. Lägg i pastan och låt koka i 8 minuter.
5. Riv parmesanost över pastasåsen och servera.
söndag 18 oktober 2009
Pasqua Bordolino vs Pater Sangiovese
Pasqua Bordolino är ett italienskt vin som vi drack till hemmagjord pizza i helgen. Det här är ett billigt vin (59:-) som är mjukt och bärigt vilket brukar rekommenderas till rätter som pizza. Det var dock ingen stor smakupplevelse vi kände genom att dricka detta blask! Jag gav mig ändå på ett försök att uttyda olika smaker och dofter som vinet gav ifrån sig men det enda jag kom fram till var att det smakade alkohol, och vindruvor.
Nästa dag lagade jag en pastarätt med ruccolapesto och kantarellsås. Då testade vi ett italienskt vin som heter Pater Sangiovese (73:-). Det är ett kryddigt och mustigt vin som kommer från Toscana och är gjord på regionens klassiska druva sangiovese. Det här vinet smakade utan tvekan bättre än Pasqua Bordolini! Det är ett fylligt och kryddigt vin som har smakinslag av lakrits och körsbär. Med tanke på vinets kvalitet är det här ett riktigt prisvärt vin som jag förmodligen kommer att köpa igen.
lördag 17 oktober 2009
Restaurante La Cucaracha
I går kväll gick jag och min pojkvän och åt på vår favorit restaurang! La Cucaracha är en liten spansk tapasrestaurang som ligger på bondegatan på Södermalm och förmedlar en riktig genuin spansk känsla när man kommer dit.
Den lilla lokalen har en grottliknande intryck och man får en känsla av att det enbart är stearinljusen på borden som utgör belysningen i restaurangen. Det spelas salsamusik i bakgrunden och och med ett glas rödvin i handen går det nästan att tro att man sitter på en liten tapasbar i Barcelona. På menyn är framförallt kött /- och skaldjurs rätter representerat men det erbjuds även vegetarisk tapas. Varje tapasrätt kostar lika mycket som en billig förrätt, mellan 50-60 kr, och vi brukar beställa in tre rätter var. Man kan som vegetarian bland annat välja mellan bondomelett, grönsaksbiffar, manchegoost, friterad potatis i tomatsås mm. Då det finns omkring ett tiotal vegetariska rätter kan man tycka att jag borde ha tröttat vid det här laget på La Cucarachas utbud. Det konstiga är att jag inte gör det! Det går att välja ut dessa små rätter i olika kombinationer och med rött vin till blir det aldrig tråkigt. Menyn erbjuder även huvudrätter där en vegetarisk sparisrisotto finns att beställa. Risotton är helt okej vad gäller konsistensen men är lite smaklös. Servicen är toppen och det dröjer heller inte lång tid innan man får in sina små tapasrätter.
Så vill man inte göra en längre resa till Spanien så måste man komma hit!
http://www.lacucaracha.se/index.html
onsdag 14 oktober 2009
Krämig höstgryta
Den här krämiga och fylliga quorngrytan mättar i många timmar och passar utmärkt om du lagar mat för personer som vanligtvis föredrar kött. Jag brukar kunna hålla mig till en portion men när jag lagar den här grytan går jag och småäter från kastrullerna både under och efter matlagningen.
Fyra personer
3 dl jasminris
5 dl vatten
4 quornfiléer
2 vitlöksklyftor
1 liten gullök
1 gul paprika
6 stora champinjoner
250 gram matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 tsk soja
Timjan, cayennepeppar, salt och peppar
1. Mät upp riset och vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sedan riset småputtra på svag värme i 15 minuter.
2. Grovhacka paprika, lök och champinjoner. Finhacka vitlöken.
3. Tina de frysta quornfiléerna i mikrovågsugnen. Skär sedan filéerna i halvstora bitar.
4. Hetta upp en gryta och lägg ner champinjonerna. Ta upp champinjonerna när de har svettats bort all vätska och ringla ner rikligt med rapsolja. Stek quornbitarna tillsammans med grönsakshacket i några minuter. Salta och peppra.
5. Tillsätt matlagningsgrädde, vatten och soja, cayennepeppar och timjan. När grytan har kokat upp sänk temperaturen till svag värme och låt den småputtra i 10 minuter.
onsdag 7 oktober 2009
Kikärtsbullar
5 dl vatten
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung
0,5 dl flytande margarin
6 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
1. Häll av kikärtorna i ett durkslag och skölj dem under kallt vatten. Mixa sedan
kikärtorna till en slät smet.
2. Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt 37 graders upphettat vatten. Tillsätt kikärtssmeten och rör om.
3. Blanda ner salt, honung, margarin, grahamsmjöl och vetemjöl och knåda i 5-8 minuter. Strö över lite vetemjöl över degen och täck bunken med en handduk och låt jäsa i 60 minuter.
4. Ta upp degen på ett mjölad bakbord och forma 20 små runda bollar. För över bullarna på två smorda plåtar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter med en övertäkt handduk.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Sätt in bullarna mitt i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda dem i 8-10 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)