fredag 26 februari 2010

Lyxig hamburgare med hemgjorda pommes frites


I går var min mamma och syster här på besök! Då passade jag på att göra en quornfärsburgare jag testade att göra tidigare den här månaden. Min familj uppskattade rätten mycket och gillade särskilt den lite lyxiga känsla de fick av ciabatta bröd ´hamburgerbröd och den hemgjorda pommes fritesen jag gjorde.

12 potatisar

1 stor ciabatta

2 tomater

1 kruka sallad

1/2 liten rödlök


Hamburgare:

1/2 förpackning quornfärs

2 ägg

1 dl ströbröd

1 tsk cayennepeppar

Salt och peppar


Hamburgerdressing:

2 dl creme fraiche

1 tsk fransk senap

2 msk chilsås

1 tsk sambal oelek

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

Coleslaw:
3 dl fint strimlad vitkål

1/2 morot

1 msk majonnäs

2-3 dl creme fraiche

Salt och peppar

1. Skala potatisen och skär den i långa smala stavar. Lägg potatisstavarna i en ugnssäker form och ringla över olja. Grädda i ugnen på 225 grader i 15 minuter.

2. Blanda creme fraiche, finhackad vitlök, chilisås, sambal oelek, senap, salt och peppar och rör om.

3. Finstrimla vitkål och riv morot. Lägg i en rymlig skål och tillsätt creme fraiche, majonnäs, salt och peppar. Rör om.

4. Tina quornfärsen i mikrovågsugnen och lägg sedan i en mindre bunke. Rör ner ströbröd och ägg. Tillsätt kryddorna och rör om.

5. Forma fyra stora hamburgerbiffar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna på varje sida i 3-4 minuter.

6. Hetta upp en stekpanna och ringla ner rikligt med rapsolja. När oljan har hettats upp tillräckligt mycket lägg ner 5-8 potatisstavar åt gången och fritera i 3-4 minuter på vardera sida.

7. Lägg upp all pommes frites på ett stort fat och salta.

8. skölj salladen, och skär tomaterna och rödlöken i smala skivor.

9. Dela ciabattan i 4 lika stora delar och skär itu på mitten. Lägg på ett salladsblad, därefter ett par tomatskivor och rödlöksskivor, och placera slutligen hamburgaren överst. Avsluta med att klicka på hamburgerdressing.

10. Lägg upp hamburgaren på en tallrik och lägg dit lagom med pommes frites vid sidan om. Avsluta med att klicka dit lite colesslaw.

Bröllopsfest på Edsbacka Krog

För några veckor sedan gifte sig min pojkväns bror, och då blev den närmsta släkten bjudna på bröllopsmiddag på Edsbackta Krog efter vigseln. Det är Sveriges enda restaurang som har blivit tilldelade två michelinstjärnor! Så med stor förväntan trädde jag in i den avskilda matsalen med 1800-tals inredning som hade reserverats särskilt för bröllopssällskapet. Jag fick nästan en känsla av att jag hade förflyttats till ett adelspars hem från tidigt sekelskifte där en fin sittning i herrgårdens matsal ägde rum- där det finaste silverbesticken och porslinet hade dukats fram, och flera servitriser som försynt kom in lite då och då för att fylla på vinet eller servera rätterna.

Middagen bestod av hela 11 stycken mindre rätter! Sedan serverades även små extra rätter som inte stod utskriva på menyn. Kvällen inleddes med att en liten aptitretare som bestod utav bland annat rotfruktschips, krispiga brödkuddar och surdegsbröd som serverades ihop med smör och yoghurt. Allting smakade jätte gott!

Efter detta kom personalen in med en hummersoppa med brödkrutonger. Personalen upptäckte efter en stund att jag var ju vegetarian och kanske inte åt hummer (lite lustigt misstag eftersom de hade bytt ut de övriga rätterna som bestod av skaldjur och fisk mot vegetariska alternativ). De var dock snälla nog att erbjuda ett vegetariskt alternativ för mig, men jag tackade snällt nej. Detta var ju trots allt en extra rätt som inte ens stod med i menyn. Soppan smakade dock förvånansvärt gott och visade sig senare vara en av favoriterna för kvällen!

Tillslut kom vi in på första förrätten på menyn som ursprungligen var en tallrik med olika små skaldjur. Jag blev istället serverad en sallad. Denna första rätt var dock ganska fantasilös och bestod endast utav ett salladsblad, innanmätet av en tomat och en liten gurkbit de hade hyvlat och rullat ihop.



Förrätt nummer två bestod utav potatisplättar med blomkål som serverades med en underbart god kronärtskocka- och citronsmörsås. Det här rätten var min absoluta favorit och jag ska själv försöka laga den inom en snar framtid!



Rätt nummer tre var brynt pärllök och morot med kryddig ekskivling och rättika. Ska jag vara ärlig kommer jag faktiskt inte ihåg den här rätten och jag glömde ta ett foto av den. Jag var helt enkelt tvungen att extra kika i menyn som jag norpade åt mig i slutet av middagen.

Rätt nummer fyra var tryfferad grönsaksbuljong med spetskålsdumpling med en äppel-och hasselnötspuré. Den här rätten var jätte god men smakerna var väldigt nya för mig och det tog ett tag innan jag började uppskatta de komplexa smakerna. Men det enda minuset var att det inte gick att känna äppelsmaken i nötpurén.



Vid rätt nummer fem tror jag att vi hade kommit till huvudrätten, eftersom de andra fick en liten rådjursfilé på sina tallrikar. Det jag inte gillade var att de helt enkelt hade tagit bort köttbiten och gett mig de övriga ingredienserna på tallriken. Detta gjorde att min rätt kändes lite okomplett med bara massa röd-och gulbetor att äta. Getostkrämen förstod jag skulle harmonisera med rödbetorna, men vinbärssåsen som hade ringlats runt rätten var uppenbarligen menad för att avsmakas tillsammans med rådjuret. Här gjorde kockarna det sig lätt för sig!



Vid rätt nummer sex serverades man en osttallrik. Tyvärr avskyr jag all form av grönmögelost, och som jag hade förutspått mig utgjorde grönmögelost just basen för denna rätten. Men detta är endast min personliga smak och därmed har jag svårt att avgöra om det var gott. Säkert var det en dröm för grönmögelälskaren!



Vid rätt nummer 7 började desserterna rulla in. Denna söta dessertkavalkad inleddes med en fördessert bestående av apelsinsorbet, Sri Lankakanel och mandelmuffins. Det här var den godaste desserten som serverades under kvällen enligt mig! Sorbeten låg i en liten glasburk som var fylld med en söt sås av kanel och vin. Vid sidan fick man en liten muffins som smakmässigt passade jätte bra med sorbeten.



Den andra desserten bestod utav en salig blandning av smaker- en del jätte goda smaker, och en del smaker som jag tyckte kändes något överflödiga. På tallriken låg en äppelmousse som smakade som vanlig äppelmos på burk, en vaniljmunk som var super god, pralinéglass som var god men lite för sliskig med alldeles för mycket nötströssel på så att den friska smaken av glass försvann, och en chokladkräm som var på tok för mäktig. Jag tycker det var intressant att de valde att komponera en dessert som bestod utav så många olika smaker. Det var ju liksom inte EN dessert utan flera olika små.



Den sista rätten var ännu en dessert och den bestod utav smörstekt brioche, kokossorbet och grönt te. Detta serverades med torkad rödbetsmousse och svartvinbärsmaränger. Jag vet inte riktigt hur jag ska uttala mig om den här desserten. Jag tror att tanken med att blanda in rödbetor, grönt te och svartvinbär var ett sätt att föra in okonventionella smaker som man vanligtvis inte brukar tro passar i en dessert. Och faktum var att de faktiskt inte passade in, oavsett hur imponerad man borde ha blivit av vinbärsmarängen eller det gröna teet som hade paketerats in i en torn av stelnat socker. En dessert ska smaka himmelskt gott, och det går inte att plocka in ingredienser som enbart ser fina ut på tallriken- de måste smaka gott också! Kokossorbeten smakade i alla fall jätte gott, likaså briochen. Så de övriga tillbehören tyckte jag inte egentligen behövdes!



Så för att sammanfatta matupplevelsen på Edsbacka Krog: servicen var otroligt bra, vinet smakade bra och hade kombinerats på ett utmärkt sätt med maten, miljön var lugn och avslappnad, råvarorna kändes fräscha, maten var vågad och experimentell, smaksättningen och kryddningen av rotfrukterna, såserna och buljongen var väl sammansatt. Däremot kändes den vegetariska maten okomplett vilket gjorde att jag under kvällen för första gången i mitt liv ångrade att jag var vegetarian, valen av ingredienser till desserterna var FÖR vågade och passade inte riktigt in, och de kunde ha använt sig av någon ytterligare grönsak eller rotfrukt än enbart rödbetor och lök.

Men kvällen i övrigt var jätte härlig och det var SÅ roligt att ha fått en möjlighet till att besöka en sådan omtalad restaurang, och att få dela bröllopsparets lycka. Trots den kritik jag jag har riktat mot Edsbacka Krog så var det en toppenbra middag! Även om vissa rätter inte smakade himmelsk gott fick jag ändå ut något av det, förutom det trevliga sällskapet- det gav mig nämligen möjlighet att träna upp mina smaksinnen ännu mer, jämföra olika smaker i olika kombinationer, och att komma fram till vad jag egentligen föredrar att äta. Och att sedan få sitta så här och analysera sönder maten ger mig även en otrolig tillfredsställelse!

tisdag 23 februari 2010

Restaurang Grill


Jag har tyvärr haft väldigt mycket för mig så jag har inte hunnit göra så många inlägg den senaste tiden. Men nu tänkte jag lite försenat berätta om ett restaurangbesök på alla hjärtans dag för två veckor sedan.

Jag och min pojkvän gick först på bio och åt efter det middag på restaurang Grill som ligger på Drottninggatan. Ni som bor i Stockholm vet kanske att Grill var med om en anlagd brand för tre år sedan vilket innebar en rejäl renovering av lokalerna. Men på alla hjärtans dag brann ingenting upp som tur var!

Lokalen är inredd på olika sätt vilket gav en känsla av flera små restauranger i ett och samma rum. Vi fick sitta i en del som kändes väldigt romantisk med massvis av kristallkronor och guld som omgav oss. Kvällen inleddes med glas champagne som sedan följdes av en tomat och mozzarellasallad. Förrätten var precis lagom i storlek men stack inte ut på något särskilt vis, även om den smakade bra. Till huvudrätt fick jag en svamprisotto med rostad kronärtskocka. Det senaste året har jag smakat minst två risottos på restauranger och den här tillhörde inte en av de bästa. Svampsmaken kunde jag inte känna i själva risotton eftersom den var alldeles för torr och hade bara strötts runt kanterna av rätten. Risottoriset tycket jag även kändes lite för överkokt. Brödet var dock ljuvligt, även om den andra omgången bröd som kom in var totalbränd i kanterna.

Men trots den lite halvdana smakupplevelsen var det en jätte härlig och romantisk middag med god service och stämning.

söndag 14 februari 2010

Annas havrebaguetter


De här baguetterna gjorde jag häromdagen när det blev soppa till middag. De blev jätte goda och riktigt saftiga! Receptet kommer från en av mina favoritkokböcker kärlek, oliver och timjan.

Till tre baguetter:

1/2 paket jäst

2 tsk salt

1 msk honung

6 dl ljummet vatten

2 1/2 dl fiberhavregryn

11-12 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung. Häll på lite vatten och rör ut jästen. Häll på resten av vattnet.

2. Tillsätt först fiberhavregryn, sedan vetemjöl och arbeta ihop allt till en smidig deg (det räcker att använda en trägaffel).

3. Strö lite vetemjöl över degen och täck över med en kökshandduk. Låt jäsa i 1-2 timmar.

4. Värm ugnen till 260 grader. Lägg ett bakpapper på en plåt. Häll ut den jästa degen på en mjölad bordsyta. Skär degen i 3 lika stora delar och forma till långa smala baguetter, utan att knåda! Lyft över ett bröd i taget till plåten och vrid dem sedan så de får ett spiralliknande utseende. Strö över lite mjöl på varje bröd.

5. Grädda i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och fortsätt grädda bröden i ytterligare 15-20 minuter.

måndag 8 februari 2010

Grillad getost och paprikasallad



För fyra personer:


2 röda paprikor

1 förpackning getost

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

Salt och peppar

Torkad timjan

1. Sätt ugnen på 275 grader. Halvera paprikorna och lägg dem i en ugnssäker form med aluminiumpapper i botten, med snittytan mot botten. Grilla paprikorna i övre delen av ugnen i 30 minuter eller tills de fått en svart yta.

2. När paprikorna är klara ta ut dom och lägg dom i en plastpåse och förslut. Låt kallna i kylen i 10 minuter.

3. Skär tunna skivor av getosten och lägg i en ugnssäker form och grilla i övre delen av ugnen i 15 minuter.

4. Lägg ett par paprikabitar på varje tallrik och placera getosten över. Salta och peppra. Ringla över olivolja, strö över hackad vitlök och toppa med timjan.

lördag 6 februari 2010

Restaurang Koh Pangan



Förra torsdagen blev en mycket härlig kväll tillsammans med min bror, hans barndomskompis och mina föräldrar. Då fyllde nämligen min bror år och detta firades med ett besök till den nya thailändska restaurangen som har öppnats upp i Uppsala. Den heter Koh Phangan och går även att besöka i Stockholm, där den ligger på Skånegatan 57 på Södermalm.

Koh Pangans koncept är thailändsk mat med färska råvaror och med en meny som blandar traditionella rätter med moderna och innovativa rätter. Hela restaurangen kändes som en djungel där gästen skulle få en känsla av att ha landat mitt i Thailands hjärta. Det tropiska bakgrundsljudet och alla palmer märkte man lockade dit många familjer med småbarn. I början var detta ganska störande då de kutade runt i den lilla trånga restaurangen och bara skrek. Men redan efter en timme hade alla familjer tagit notan och gått. Sedan satt vi även ganska ostört på övervåningen på en liten träbalkong. Stundtals slocknade även alla ljus och ett åskliknande ljud hördes! Det verkar vara monsunperiod på restaurang Koh Pangan så här års!

Och så till maten! Priserna var ganska moderata för att vara en thailändsk restaurang, särskilt förrätterna där vi alla beställde varsin tallrik med vårrullar för 75:-. Då tycker jag att det ska ligga åtminstone fler än fyra små vårrullar på tallriken. Men som alltid är de vegetariska rätterna mycket billigare än kötträtterna, så där kunde man få en rätt för mellan 145-170 kr. Jag och min pappa beställde en rätt som hette Yam Tofu som bestod utav friterad tofu i en syrlig och stark dressingliknande sås. Rätten kändes fräsch och påminde mer om en halvvarm sallad än en gryta, så jag skippade riset. Det var första gången jag smakade på modern och samtidigt god thailändsk mat!

Så för er som har tröttnat på den kalla svenska vinterkylan och ledsnat på sunkig förutsägbar thailändsk mat- besök Koh Pangan.


http://www.kohphangan.se/

torsdag 4 februari 2010

Tacolasagne


Den här rätten passar bra både som vardagsrätt och som en liten festligare rätt till helgen. Lasagnen blir ännu godare om den serveras ihop med en tomat och avokadosallad.

1 påse saltade tortillachips

1 påse quornfärs

3 vitlöksklyftor

2-3 dl tacokrydda

1 rödlök

1 liten burk urkärnade gröna oliver

500 gram krossade tomater

1 dl chilisås

1 burk creme fraiche

1 lime

2 dl riven ost

Salt och peppar

För fyra personer:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Finhacka vitlök, rödlök, och halvera oliverna. Hetta upp en stekpanna med smör i och fräs den tinade quornfärsen tillsammans med vitlöken och tacokryddan i 3-4 minuter. Ställ åt sidan.

3. Smörj en ugnssäker form och fördela tortillachipsen jämnt på formens botten. Strö över tacofärs, oliver och rödlök.

4. Blanda krossade tomater och chilisås i en skål och bred på ett tjockt lager över tacofärsen. Salta och peppra.

5. Pressa limevätskan ner i burken med creme fraiche och rör om. Bred ett lager med creme fraiche över tomatssåsen och avsluta med att strö över riven ost.

6. Gratinera i mitten av ugnen i 30 minuter.

tisdag 2 februari 2010

Quornbullar med paprikasås och klyftpotatis



2 förpackningar quornbullar

8 stora potatisar

Paprikasåsen:

2 burkar matlagningsyoghurt

1 burk grillad marinerad paprika

3 vitlöksklyftor

3 msk chilisås

3 msk fryst persilja

Salt och peppar

För fyra personer:

1. Skala potatisen och skär den i långa klyftor. Lägg dem sedan i en platspåse och ringla ner rikligt med rapsolja. Förslut påsen och blanda runt potatisen med oljan, och lägg sedan ut på en ugnssäker plåt. Salta. Stek i ugnen på 225 grader i 20 minuter.

2. Finhacka vitlök, gullök och paprika. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken i två minuter. Tillsätt yoghurten, hackad paprika, persilja och chilisås. Salta och peppra. Låt sjuda på låg värme i 6-7 minuter.

3. Stek quornbullarna i stekpanna eller i ugnen.