Crêpes är franska för "tunna pannkakor" och kan serveras som förrätt, huvudrätt eller dessert. Rätten har sitt ursprung i franska Bretagne, där den serverats sedan 1200-talet. Crêperier, restauranger där man enbart serverar crêpes, har varit ett ganska ovanligt fenomen i Sverige fram tills på senare år. Första gången jag lade märke till ett crêperie var när jag promenerade runt på södermalm i Stockholm. Om du vill besöka ett crêperie i Uppsala hittár du Creperie Lemoni på Svartbäcksgatan 23.
4 personer:
Crepes:
3 dl mjölk
3 ägg
2 dl mjöl
1 msk socker
2 msk margarin
Salt
Spenatfyllning:
5 dl frystbladspenat
2 msk parmesanost
2 vitlöksklyftor
100 gram fetaost
Salt och peppar
Svampsås:
150 gram svamp (trattkantareller, champinjoner)
1/2 gullök
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk soja
1 dl riven parmesanost
1. Blanda alla ingridienser till crêpesssmeten och rör om. Låt stå i kylen i 30-60 minuter. Hetta upp en stekpanna med smör och grädda tunna crêpespannkakor
på hög temperatur (OBS. grädda endast ena sidan av pannkakan).
2. Tina den frysta spenaten och fräs i smör tillsammans med pressade vitlök. Tillsätt fetaost, parmesanost och smaka av med salt och peppar.
3. Stek svampen i olivolja och låt all vätska avdunsta. Stek därefter svampen i smör i några minuter. Salta och peppra.
4. Finhacka löken och fräs i smör. Tillsätt grädden och hälften av svampen. Låt koka upp. Tillsätt soja och låt såsen småputtra i 5 minuter.
5. Sätta ugnen på 200 grader.
6. Födela lite av spenatfyllningen och svampen i mitten av varje crêpes. Rulla ihop, vik igen ändarna och lägg på rad i en smord ugnsform. Bred ut svampsåsen över pannkakorna och riv över parmesanost. Grädda i ugnen i 10-15 minuter.
7.Servera till en enkel tomatsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar