lördag 23 januari 2010
Argentinsk quorngryta med saffransrisotto
Den här rätten åt min pojkvän ursprungligen på en argentinsk restaurang vi besökte i Berlin, fast då utgjorde såklart inte quorn basen för grytan. Han blev stormförtjust i rätten och bad mig några dagar efter vår hemkomst att försöka laga grytan från Berlin. Det var så den här rätten skapade sig en plats bland mina favoritrecept!
Argentinsk quorngryta:
1 påse quornfiléer
1 kruka mynta
1 gulök
3 vitlöksklyftor
2 burkar creme fraiche
1 dl vatten
1 lime
Habanero
Salt och peppar
Saffransrisotto:
4 dl carnaroliris
4 schalottenlök
20 gram smör
1/2 påse saffran
2 msk fet grädde
3 dl vitt vin
5 dl vatten
1 buljongtärning
2 tsk sambal oelek
100 gram parmesanost
Havssalt och peppar
För fyra personer:
Argentinsk quorngryta:
1. Finhacka gulöken, vitlöken och habaneron. Strimla myntan fint.
2. Tina quornfiléerna i mikrovågsugnen och skär större grytbitar av dem. Stek dem i olivolja under 1-2 minuter. Tillsätt vitlök, gullök och habanero och stek i ytterligare 2 minuter.
3. Tillsätt creme fraiche och vatten och koka upp. Pressa i vätskan från limen och tillsätt myntan. Salta och peppra. Låt småputtra i 10 minuter. Toppa varje portion med några färska myntablad.
Saffransrisotto:
1. Finhacka schalottenlöken. Hetta upp en gryta med smör i och stek löken i 2 minuter. Tillsätt riset och låt det stekas med i ytterligare minut, eller tills risgrynen har fått en något genomskinlig färg.
2. Tillsätt hälften av vinet och låt det kokas in i riset. Smula ner buljongtärningen och häll i 2 dl vatten och rör om. Tillsätt saffran, sambal oelek, grädde, salt och peppar. När vätskan har kokakts in, tillsätt 1 dl vatten i taget tills riset slutligen får lagom med tuggmotstånd.
2. När riset är färdigkokt tillsätt resten av vinet och parmesanosten.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar