torsdag 21 januari 2010
Gratinerad halloumi med färskostfylld tomatbakelse till svamprisotto
Hälleflundra utgör egentligen grunden i det här receptet som är hämtat från ett avsnitt i halv åtta hos mig. Jag tycker halloumi passar som ett utmärkt substitut till fisken. Trots att pojkvännen får riktig hälleflundra går det knappt att se skillnad på våra tallrikar. En av mina favoriträtter!
2 stora tomater
1 halloumiost
2 vitlöksklyftor
100 gram ruccola
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
Havssalt och nymald peppar
Risotto:
4 dl carnaroliris
20 gram smör
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
2 schalottenlökar
6 stycken gröna sparrisar
100 gram trattkantareller
100 gram parmesanost
Salt och peppar
För fyra personer:
Risotto:
1. Skölj kantarellerna och hacka dem grovt. Finhacka löken. Smält en del av smöret i en kastrull, lägg i kantarellerna och låt dem stekas på i cirka 2 minuter. För över dem på ett fat och ställ åt sidan.
2. Fyll en kastrull med vatten och salta. Lägg i de frysta sparrisarna och låt koka upp. Sparrisarna är redo att tas upp strax innan vattnet har börjat koka. Skär sparrisen i smala skivor (OBS. skär bort den tjocka bakre änden på sparrisen).
3. Smält resterande smör i samma kastrull och och släng i löken. Tillsätt riset efter 1 minut och låt det stekas i hop med löken i ytterligare 1 minut. Häll i hälften av vinet och låt det kokas in i riset.
3. Börja hälla på buljongen, 2 dl åt gången, och rör hela tiden om. När den första omgången vätska har kokats in i riset, upprepa proceduren tills riset har börjat bli mjukt (OBS. riset får inte bli för mjukt så det känns som en enda gröt- måste ha tuggmotstånd!). Tillsätt kantarellerna efter halva koktiden.
4. Häll därefter i resten av vinet, klicka ner en bit smör, och riv ner parmesanosten. Tillsätt slutligen sparrisbitarna. Salta och peppra.
Gratinerad halloumi:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär halloumin i tjocka skivor och stek båda sidorna i olivolja tills de har fått en gyllenbrun färg.
2. Dela tomaterna på två halvor och gröp ur innanmätet. Finhacka vitlöken och strimla rucculan. Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost, vitlök, och ruccola. Salta och peppra.
3. Smörj en ugnssäker form och fyll tomathalvorna med färskostsröran. Lägg två halloumiskivor åt gången tätt bredvid varandra och placera en fylld tomat på. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar