lördag 29 augusti 2009

Lisas fänkålspaj


Den här goda pajen åt jag första gången hos min kusin Lisa! Jag passade på att imitera hennes paj lördags när min mormor och mamma kom på besök.

För 4 personer

1 fänkålsstånd

1 vitlöksklyfta

1 purjolök

3 ägg

3 dl mjölk

100g getost (zetas getost ger en mycket mild smak)

3 msk saltade pinjenötter

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

50g smör

2 msk kallt vatten

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda mjöl, smör, vatten och salt i en bunke och rör i hop till en fast deg. Lägg in degen i kylen i 30 minuter (om du har tid).

3. Tryck ut degen i en smord pajform och grädda i ugnen i 10 minuter.

4. Grovhacka fänkål, purjolök och getost. Vitlöken ska finhackas.

5. Vispa lätt ägg och mjölk i en bunke och krydda med salt och peppar.

6. Ta ut pajskalet och låt svalna i några minuter. Höj temperaturen till 225 grader. Fördela grönsakerna jämnt över pajskalet och häll sedan över äggstanningen. Toppa med getost och pinjenötter. Låt gräddas i ugnen i cirka 25 minuter.

7. Servera till en sallad med avokado.

Blåbärs smulpaj


I lördags kom min mormor och mamma på lunch! Då bjöds det på en enkel smulpaj gjord på blåbär som efterrätt. Det går även utmärkt att använda äpplen eller rabarber som bas.

För 4 personer

1 förpackning frysta blåbär (275g)

1 msk potatismjöl

100g flytande smör

3 dl mjöl

3-4 msk socker

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda mjöl och socker i en bunke. Tillsätt smör och rör ihop ingredienserna utan att det bildas en fast deg.

3. Smörj ett pajform med smör. Häll ut de frysta blåbären i pajformen och strö över potatismjöl.

4. Fördela smuldegen jämnt över blåbären och grädda pajen i ugnen i cirka 25 minuter.

5. Servera till vaniljsås.

fredag 28 augusti 2009

pappas tomatssås med tofu


Min syster rekommenderade den här pastasåsen vid tillfällen då man snabbt behöver slänga ihop en rätt till middag. Pappa gjorde den här såsen en dag då hon och hennes man var på besök.


För 4 personer


1 förpackning tofu

Spagetti

2 burkar hela tomater

2 vitlöksklyftor

1/2 gullök

1-2 tsk balsamvinäger

1 tsk socker

Salt, peppar och oregano

1. Finhacka gullöken och vitlöken. Hetta upp en kastrull och stek löken i rapsolja tills att den blir gyllenbrun.

2. Tillsätt tomaterna och låt koka upp. Hacka sönder de hela tomaterna och krydda med oregano, salt, peppar och socker.

3. Smula ner tofun och tillsätt balsamvinäger. låt såsen småputtra i 20 minuter.

4. Koka pastan under någon gång under matlagningen.

5. Servera pastan till en sallad.

fredag 21 augusti 2009

Äggpytt


I går gjorde jag en rätt som passar väldigt bra att göra om det finns en i hushållet som äter kött. Äggpytt går nämligen att kombinera till lite allt möjligt; korv, färsbiffar eller bara till en god sallad. Jag brukar äta en tomatsallad till den här rätten medan min pojkvän äter chorizokorv till.

4 personer

4 ägg

3-4 potatisar

1 gul paprika

1 gullök

3 vitlöksklyftor

Örtkryddor exempelvis timjan och oregano
Salt och peppar

1. Skala potatisen och koka den sedan i 20 minuter.

2. Hacka under tiden gullöken i stora bitar, strimla paprikan och finhacka vitlöken.

3. Hetta upp en stor stekpanna och häll i rikligt med olivolja. När potatisen är klar skär den i mindre bitar och stek den tillsammans med de övriga ingredienserna i några minuter. Krydda.

4. Knäck äggen över stekpannan. Rör runt i pannan när äggen har börjat stelna.

måndag 17 augusti 2009

Argentinsk quorngryta


Den här rätten lagade jag i söndags då jag ville göra något lite festligare eftersom det var helg och sista dagen av min pojkväns semester. Han beställde in den här rätten på en argentinsk restaurang som vi var på i Berlin förra året. Som ni kanske förstår utgjorde kyckling stommen i grytan, inte quorn, men eftersom de båda påminner om varandra i smaken passar quorn utmärkt som vegetariskt alternativ. Till grytan serverade jag en saffransrisotto och en ruccola/avokadosallad.

4 personer

Argentinsk quorngryta:


1 påse quornfiléer

4 vitlöksklyftor

1 gullök

1 kruka mynta

2 burkar créme fraiche

1 dl vatten

1 citron

Salt och peppar

Habanero (efter behag)

Saffansrisotto:

I påse saffran (0,5 gram)

3 dl risotto

5 dl vatten

1 dl vitt vin

1 buljongtärning

1 gullök

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar


1. Finhacka lök, vitlök och mynta. Hetta upp smör i en gjutjärnsgryta och fräs löken tills den blir genomskinlig. Häll ner risottoriset i grytan och låt det stekas med i någon minut.

2. Häll ner vinet och låt det koka in i riset. Häll sedan ner vattnet långsamt i omgångar samtidigt som du rör om med en slev. Smula ner en buljongtärning, ett paket saffran, salt och peppar. Låt grytan puttra på svag värme i cirka 20 minuter.

3. Skär quornfiléerna i större bitar och fräs dem tillsammans med löken i några minuter.

4. Klicka ner crème fraiche och vatten och låt koka upp. Krydda med salt, peppar och habanero. Låt puttra på svag värme i 10 minuter.

5. Strö ner den hackade myntan och pressa ner citronen några minuter innan servering.

tisdag 11 augusti 2009

Folkes medelhavsgryta



I går köpte jag och min pojkvän en katt! Hans namn är Folke! Så för att fira hans ankomst såg jag till att laga något riktigt gott! Rätten får namnet Folkes medelhavsgryta där basen utgörs av färska tomater, vitlök och halloumi. För den som vill göra denna rätt till en kötträtt går det enkelt att byta ut halloumin mot kräftstjärtar.

4 personer

5 tomater

4-5 vitlöksklyftor

10 potatisar

2 halloumiförpackningar

1 gullök

1/2 citron

1 dl vitt vin

2 tsk vit balsamvinäger

1-2 msk creme fraiche

1 kruka persilja

Olivolja och rapsolja för stekning

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i klyftor och lägg i en plastpåse. Droppa ner 2 msk rapsolja, förslut påsen och blanda runt potatisen i oljan. Lägg i en ugnssäker form och gratinera i cirka 45 minuter.

2. Finhacka tomater, vitlöksklyftor, persilja och gullök. Tärna halloumin. Fräs lökhacket i en gryta i 2-3 minuter och häll sedan över tomaterna. Koka upp och låt sedan tomathacket koka sönder till en sammanhängande sås (detta tar ungefär 5 minuter). Tillsätt vittvin, balsamvinäger, citron, och kryddor. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.

3. Tärna under tiden halloumin och stek i en stekpanna till den har fått en gyllenbrun färg.

4. Tillsätt persilja och halloumin cirka två minuter innan koktidens slut.

5. Servera grytan till klyftpotatisen och en grönsallad.

Vegetarisk mat i Dubrovnik



De sista tre dagarna av vår resa tillbringade vi i Dubrovnik, en liten hamnstad längs den kroatiska kusten som bland annat har placerats på Unescos världsarvslista. Dit har turister från hela världen letats sig vilket givetvis sätter sin prägel på maten. Som i så många hamnstäder i världen dominerar fisk och skaldjur även maten i Dubrovnik.
Vad gäller det vegetariska utbudet är det ungefär lika stort som i Sarajevo. Pastautbudet var dock större här och många av rätterna var italienskinspirerade. Jag åt två olika risottos och en jättegod tryffelpasta under min vistelse där. Maten smakade betydligt bättre i Dubrovnik med undantag av brödet. Brödet var i jämförelse med Sarajevos nybakade pitabröd torrt och smaklöst.

Bosniska sötsaker


De bosniska sötsakerna har klara turkiska drag och påminner om de söta bakverken "baklava" som går att finna runt om i hela Mellanöstern. Dessa bakverk kom att introducerades någon gång under åren 1463-1878 då Bosnien var en del av det osmanska riket.

Under vår resa beställde vi in två klassisk bosniska efterrätter; kadaif och Hurmašice.
Kadaif består utav trådar gjorda av socker och vatten och har ett spagettilikt utseende. Hurmašice liknar en sockerkaka men som har en hårdare konsistens och är indränkt i sirap.

fredag 7 augusti 2009

Att äta vegetariskt i Sarajevo


Igår kom jag och min pojkvän hem från en underbar resa till Sarajevo och Dubrovnik! De kommande inläggen kommer därav bestå utav av en del matupplevelser jag fick under min resa.

Som vegetarian måste man alltid tänka ett steg före vad gäller olika länders särskilda matkultur. Tjusningen med att resa för mig är till stor del maten vilket gör mig angelägen att skapa mig en uppfattning över möjligheten till att äta god vegetarisk mat. Vad gäller det bosniska köket ska det präglas av framförallt kött. Maten beskrivs som mustig och rustik med influenser från det turkiska köket.

Det visade sig att kött dominerar det bosniska köket, framförallt kalvkött. trots det fanns åtminstone två vegetariska alternativ representerade på alla restaurangers menyer. Pastautbudet var mycket dåligt oavsett om det var vegetariska eller icke-vegetariska pastarätter. Spagetti med tomat sås var det enda alternativet jag kunde finna de menyer jag studerade. Risottorätter var dock populärare. Tyvärr höll de en mycket dålig kvalitet och hade inte den där krämiga konsistensen som risottorätter bör ha. Vad gäller snabbmatsutbudet behövde jag aldrig oroa mig. Internationella hamburgerkedjor verkar ännu inte ha etablerat sig i någon större omfattning i Bosnien Hercegovina vilket gjorde att den traditionella snabbmaten helt klart kom att dominera. Paradrätten heter "burek" och kan beskrivas som en filodegspaj med olika typer av fyllningar. De två vegetariska alternativen heter sirnica (ostfyllning)och zeljanica (spenatfyllning). Čevapi är nog den mest vanligaste rätten i landet och består utav fyllda pitabröd med färsbiffar, lök, sallad och crème fraiche.

Sammanfattningsvis kan inte det bosniska köket uppfattas som vegvänligt enligt min uppfattning. Jag kände aldrig några smaksensationer och maten var generellt kryddlös. Det internationella utbudet i Sarajevo var extremt begränsat men det berodde förmodligen på att staden inte faktiskt är så stor. Men de restaurangerna som vi besökte i Sarajevo ska ha beröm för att de alltid hade vegetariska alternativ på sina menyer och aldrig tittade oförstående på en när man försökte få fram att man inte vill ha kött. Så för er vegetarianer som planerar att åka till Bosnien Hercegovina kan jag lova er att ni inte kommer gå hungriga!