måndag 21 december 2009

Kikärtsbiffar med ajvarröra


4 dl råris

8 dl vatten

Kikärtsbiffar:

1 burk kikärtor

1 squash

1 msk citronvätska

2 msk fryst persilja

3 msk potatismjöl

Salt, peppar och cayennepeppar

Ajvarröra:

1 dl ajvar relish

2 dl matlagningsyoghurt

1 vitlöksklyfta

Sallad:


1/4 vitkål

1 tsk vinvinsvinäger

1 msk olivolja

Salt och peppar


För fyra personer:


1. Tappa upp vatten i en kastrull och tillsätt riset och låt koka upp. Sänk sedan temperaturen och låt koka i 30-40 minuter.

2. Riv squashen och lägg den i en sil för att svettas i 15 minuter.

3. Skölj kikärtorna och mosa dem sedan med en gaffel i en skål, eller använd en stavmixer.

4. Pressa ner vitlöksklyftor och rör ner squash, persilja, citronvätska, potatismjöl och kryddor i kikärtsröran.

5. Hetta upp en stekpanna och klicka ner en bit smör. Forma biffar utav kikärtsröran och stek i omgångar på hög värme i 4-5 minuter.

6. Blanda yoghurt och ajvar relish i en skål. Tillsätt vitlök och rör om.

7. Strimla vitkål och lägg i en salladsskål. Ringla över olivolja och vitvinsvinäger. Salta och peppra.

onsdag 16 december 2009

Nachostjärnan


Det här receptet är hämtat från Tinas matlagningsprogram cookalong

För 2 personer:

1,5 dl creme fraiche

1,5 dl matlagningsyoghurt

1/2 rödlök

1 tomat

1/4 jalapeno

1 avokado

2 msk ajvar relish

Saltade nachochips

1. Finhacka rödlök, tomat och jalapeno. Skär avokadon in långa smala bitar.

2. Blanda ihop tomaterna med ajvar relish, rödlök och jalapeno i en skål. Ta fram en ny skål och rör ihop creme fraiche och yoghurt. Salta och peppra.

3. Ta fram två mindre tallrikar och bred ut ett tjockt lager med yoghurtkrämen. Klicka sedan ut tomatröran ovanpå. Toppa med avokado.

4. Avsluta med att sticka in nachochips i kanterna.

lördag 12 december 2009

Restaurang Caliente



I går jag och och min pojkvän ut på restaurang. Stället heter Caliente och är en tapasbar som ligger på Sant Eriksplan(2A). När vi kom in var det smockfullt men som tur hade vi bokat bord. Miljön kändes väldigt spansk och belysningen var så där mysigt dov. Ett stort plus var att det spelades salsamusik under hela kvällen vilket fick mina fötter att gå i ett under bordet. Men oavsett hur mysigt det var eller hur trevlig personalen gick det inte att förneka hur värdelös maten var. Jag beställde in vitlöksbröd, grönsaksfylla quesadillas, sallad med kronärtskocka och manchegoost och friterad potatis med aioli. Allt smakade blä förutom den friterade potatisen trots att aiolin inte smakade någonting. Det värsta var nästan vitlöksbrödet som bestod utav stora tjocka skivor med formfranska som hade så mycket smör i sig att de efter en stund blev mjuka som tvättsvampar! Nä, för er som vill gå och äta tapas i Stockholm, gå inte hit!

torsdag 10 december 2009

Chili sin carne


Chili sin carne brukar min mamma ofta göra när hela familjen tillbringar några semesterdagar på vårt sommarställe ute på skärgården varje sommar. Efter en hel dag av aktiviteter är alla ofta utsvultna och då är det bra att kunna laga något som alla gillar, är mättande och som passar till att laga för många personer.

Fyra personer:

3 dl quornfärs

400 gram krossade tomater

1 burk vita bönor i sås

1 röd paprika

1 gullök

4 vitlöksklyftor

1 msk tacokrydda

1 msk citronvätska

Habanero

Salt och peppar


1. Hinhacka habanero, vitlök och gullök. Strimla paprikan.

2. Hetta upp en gryta med rapsolja och stek lökhacket i cirka 2 minuter. Tillsätt tinad quornfärs och låt steka i ytterligare 2 minuter.

3. Häll på krossade tomater och vita bönor och låt koka upp. Tillsätt kryddorna och citronvätskan och låt småputtra i 15 minuter. Tillsätt paprikan 7-10 minuter innan koktidens slut.

4. Servera grytan till basmatiris och en majssallad.

tisdag 8 december 2009

Restaurang Bollywood genom Gastroni!


Nu ska ni få höra vad vi gjorde i helgen! Efter en lång dag av shopping inne i stan var jag så utmattad av alla människor och långa köer så jag helt enkelt inte orkade laga mat. Vi passade då på att testa en tjänst läste om för över ett år sedan då vi skulle kolla upp vilka pizzerior som erbjöd hemkörning. Företaget heter Gastroni där man via deras hemsida kan beställa hem all slags mat för hemkörning. Vi var mycket sugna på indisk mat så vi fyllde i vad vi ville ha på på elektronisk meny som sedan gick iväg till Restaurang Bollywood.

Vi fick sedan maten levererad hem till vår dörr på mindre en en timme! Jag beställde en paneer butter masala som smakade jätte gott! Nannabrödet var däremot lite torrt, vilket förmodligen berodde på transporten. Det enda negativa var att företaget tog ut en serviceavgift på 250:-. Kanske är det lite saftigt för två personer, men summan blir nästan obetydlig om man är ett stort gäng som beställer hem mat. Dessutom drack vi vin från systemet och det gjorde att slutsumman blev densamma som ute på restaurang när man köper en flaska för omkring 300:-.

Jag tycker dock att det är märkligt att en sådan här affärsidé inte har hunnit växa sig stor i Sverige. Det är idealiskt att kunna beställa hem mat under vinter halvåret när man tvekar att gå ut i kyligt snöväder. I Kairo erbjöd i stort sätt varenda restaurang i stan denna tjänst, och hemleveransen kostade inget! Jag hoppas det kan bli så en dag i Sverige!

www.gastroni.se

Restaurang Aroydee / Deluxe


För två helger sedan var vi ute och åt middag med två av våra vänner på en ytterst udda kinesisk restaurang. Den heter Aroydee / Deluxe och ligger på Stora Gråmunkegränd 8 i gamla stan. Vad som utmärker denna kinesiska restaurang från andra är inte bara den thailändska menyn utan även en annorlunda kinesisk meny. Den kinesiska menyn består nämligen av ska. dim sum och kan beskrivas som ångkokta eller friterade degknyten med olika sorters fyllningar. På kantonesiska betyder dim sum "små upplevelser som berör hjärtat", och på sätt och vis gjorde dom det! Vad man gör är att pricka för ett antal små rätter på en lista som sedan kommer ut på små fat med olika såser till. Jag beställde exempelvis in friterade grönsakspiroger, friterade vårlökssnurror, friterade kinesiska brödklumpar till vaniljsås, och risnudelsknyten. Som ni hör blev det mycket friterat! Dessa små rätter doppades sedan i sötsura såser med hjälp av kinapinnar. Det blev en mycket trevlig middag och idén med kinesisk "tapas" var verkligen ett vinnande koncept!

För mer läsning om kinesisk mat:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2412327.svd

söndag 6 december 2009

Paella


3 dl abioriris

2 dl vitt vin

5 dl vatten

3 vitlöksklyftor

1/2 gullök

1 röd paprika

1/2 aubergine

1/2 burk gröna oliver utan kärnor

1-2 tsk paprika pulver

1 paket saffran (0,5 g)

1 buljongtärning

Svartpeppar och salt

För fyra personer:

1. Skär tärningar av aubergine och paprika. Finhacka vitlök och gullök.

2. Hetta upp en gryta med olivolja och stek aubergine och paprika i 3-4 minuter, tills de nästan är mjuka. Ta sedan upp grönsakshacket och lägg åt sidan.

3. Hetta upp grytan igen, tillsätt en klick smör och rikligt med olivolja för att steka vitlök och gullök i 2 minuter. Häll på risottoriset och låt det stekas med i ytterligare någon minut.

4. Häll på vinet och låt det kokas in i riset. Tillsätt vatten, saffran och övriga kryddor. Låt sedan riset småputtra i 20 minuter.

5. Lägg i de stekta grönsakerna och oliver i grytan 5 minuter innan koktidens slut. Toppa grytan med hackad persilja.

6. Servera paellan till stekt halloumi eller quornfilé.

torsdag 3 december 2009

Ceasarsallad




1 kruka romansallad

3 stora tomater

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 brödfrallor

1 dl parmesanost

Dressing:

2 ägggulor

1 msk fin senap

1 dl rapsolja

1 msk olivolja

1 msk citronvätska

1 msk vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

1 msk vatten

Salt och peppar

För fyra personer:

1. Blanda äggulor och senap i en skål, och rör om medan du sakta ringlar ner oljan.

2. Tillsätt citronvätska, vinäger, vatten och pressad vitlök. Salta och peppra.

3. Skölj romansalladen och bryt bladen i två delar. Fördela den jämnt på fyra tallrikar. Skär tomaten och rödlöken i tunna skivor och strö dem över salladen.

3. Finhacka vitlöken och skär brödet i små tärningar. Hetta upp en panna och stek vitlöken och brödtärningarna i olivolja på hög värme tills de har fått en krispig yta.

4. Strö över brödtärningarna på salladen och ringla över dressingen. Toppa med parmesanost.

5. Servera gärna salladen till nybakat bröd.

Kålrabbigratäng


Första gången jag hörde talas om kålrabbi var för ett halvår sedan då jag läste en artikel i mattidningen laga lätt. Så ända sedan dess har jag varit nyfiken på hur denna ovanliga rotfrukt smakar. Kålrabbi ser ut som ett vitkålshuvud i miniatyr och sägs smaka som blomkål fast med ett krispigare tuggmotstånd. Så ikväll blev det kålrabbigratäng! Denna rätt serverade jag ihop med quornsnitzel, men om man vill ha kött till passar kyckling bra.

Fyra personer:

2 kålrabbi

1/2 gullök

250g matlagningsgrädde

1 dl mjölk

1 msk olivolja

2 skivor grov formfranska

1 dl parmesanost

1/2 dl fryst persilja

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär bort det yttersta lagret av kålrabbin. Skär den sedan i smala skivor och lägg dem i en ugnssmord form.

3. Finhacka gullöken och fördela den jämnt över kålrabbin. Ringla över olivolja. Strö över persilja och krydda med salt och peppar. Avsluta med att hälla över grädde och mjölk. Grädda i ugnen i 30 minuter.

4. Smula sönder brödet i en skål och riv ner parmesanosten. Höj temperaturen till 250 grader. Ta ut formen och strö över bröd och ostblandningen och grädda gratängen i ytterligare 5-10 minuter tills den har fått en knaprig yta.

5. Servera till en avokado och tomatsallad.

lördag 28 november 2009

Burrito med linsröra




För ett tag sedan lade jag ut ett annat burritorecept som serverades med en bönfyllning. Sedan dess har jag känt mig osäker på om burrito var den korrekta benämningen till en tortillarulle. När jag googlade på burrito häromdagen visade det sig som tur var stämma; burrito är en ihoprullad vetetortilla och betyder "liten åsna" på spanska!

För fyra personer:

1 förpackning majstortillas

3 dl gröna linser

6 dl vatten

2 vitlöksklyftor

1 burk med stark tomatsalsa

2 potatisar

1 buljongtärning

1 msk tacaokrydda

Habanero

Salt, peppar

Sallad:

2 avokados

1 tomat

1/3 gurka

1/2 rödlök

1 tsk citronvätska


1 gräddfil

2 dl riven ost

Tomatsalsa


1. Skölj linserna under kallt vatten i en sil.

2. Skala potatisen och skär sedan i tärningar. Finhacka vitlök och habanero.

3. Fyll en kastrull med vatten, tillsätt linser och potatis och låt koka upp. Smula ner en buljongtärning och låt linserna småkoka under 30 minuter.

4. Finhacka rödlök och skär avokado och tomat i små tärningar. Hyvla gurkan med en osthyvel till långa tunna skivor. Droppa över citronvätska över salladen och ringla över olivolja.

5. När linserna har kokat färdigt sila bort det resterade vattnet. Mosa potatisen och rör ner tacokrydda och tomatsalsa.

6. Fyll burriton med linsröra och avokadosallad. Klicka över gräddfil, tomatsalsa och strö över riven ost. Rulla ihop och ät!

tisdag 24 november 2009

Mammas thaigryta



För fyra personer:

3 dl jasminris

1 förpackning quronbitar

1 röd paprika

3 stora vitlöksklyftor

1/2 morot

1 liten rödlök

1 bruk kokosmjölk

2 tsk citronvätska

1 dl vatten

2 msk thailändska kryddor (santa maria)

Habanero

2 dl jordnötter

Salt

1. Koka riset enligt förpackningen.

2. Tina quornbitarna i mikrovågsugnen.

3. Finhacka lök, vitlök och habanero. Strimla paprikan och skär moroten i tunna stavar.

4. Hetta upp en gryta med matolja och fräs alla grönsakerna (utom paprikan) och quornbitarna i 3 minuter.

5. Tillsätt kokosmjölk, vatten, kryddor, citronvätska och låt koka upp. Tillsätt paprikan efter 10 minuter och låt grytan koka i ytterligare 5-7 minuter.

6. Krossa jordnötterna i en mortel och lägg i en skål.

7. Strö över lite jordnötter på grytan när den ligger upplagd på tallriken och servera till en tomatsallad.

lördag 21 november 2009

thailändska mini vårrullar



För fyra personer (ger cirka 16 stycken)

1 paket filodeg

1 morot

1 gullök

2 stora vitlöksklyftor

100 gram salladskål

2 dl böngroddar (på burk)

1-2 tsk soja

1/2 lime

1 st grön chilifrukt (medelstark)

salt

2 dl solrosolja

Sweet chilisås

1. Ta ut filodegen från frysen i god tid innan den ska användas.

2. Finhacka vitlök, lök, chili och morot. Strimla salladskål och böngroddar.

3. Hetta upp en panna med matolja och fräs lök, vitlök och morot i 3 minuter på medelvärme. Tillsätt salladskål, böngroddar och chili och fräs grönsakerna i ytterligare 2 minuter.

4. Tillsätt soja, lime och salta.


5. Bred ut filodegen och skär ut rektangulära rutor (vårrullarna ska bli lika stora som ett pekfinger). Lägg ut en klick av grönsaksröran på ena kanten av varje ruta, rulla och vik ihop ändarna. Stryk på lite vatten på vårrullens kanter innan du viker ihop ändarna så fäster de bättre.

6. Hetta upp en stekpanna med solrosolja och invänta den rätta temperaturen (det ska ha börjat framträda små bubblor i oljan). Fritera sedan vårrullarna i 3 minuter på varje sida.

Servera till sweet chilisås.

Salathai


I torsdags gick jag och min pojkvän på en konsert (gruppen hette monsters of folk)som hölls i philadelfiakyrkan vid st:eriksplan. Innan konserten passade vi på att ta oss en bit mat och bestämde oss för ett litet thaiställe precis i närheten av kyrkan(st:eriksplan 1).
Inredningen var verkligen psykedelisk med sprakande färger och snirkliga guldornament. Servicen var bra och vi fick in vår mat utan längre dröjsmål. Jag beställde pad thai som jag alltid har betraktat som ett säkert kort om man är osäker på vilken standard en thailändsk restaurang håller. Detta ändrades dock efter min flytt till Stockholm. Nuförtiden smakar restaurangernas pad thai alltid olika och dess kvalitet skiftar starkt. Salathais padthai smakade okej men uppfyllde inte alla viktiga kriterier. Rätten i sin helhet var torr och nudlarna var trådsmala och klibbade ihop sig. De hade dessutom tillsatt broccoli, morot och blomkål- ingredienser som jag tycker en padthai klarar sig utan. Sedan innehöll rätten ingen tofu, ett stort minus!

Ingen restaurang att gå tillbaka till!

onsdag 18 november 2009

Bönpasta


Jag trodde länge att bönor och linser inte gick att kombinera på ett bra sätt med pasta. Däremot gör jag ofta grytor med kikärtor,bondbönor och linser som jag serverar till antingen ris eller couscous. Pastarätten jag lagade i förrgår var dock ett undantag! De svarta bönorna passade otroligt bra ihop med pastan och den krämiga tomatsåsen!

1 förpackning tagliatelle

1 burk svarta bönor

4 msk philadelfiaost

2 stora vitlöksklyftor

1 rödlök

1 röd paprika

800 gram krossade tomater

2 tsk socker

1 tsk citronvätska

Cayennepeppar

Salt

1. Sätt på pastavatten.

2. Finhacka vitlök, rödlök och strimla paprikan.

3. Lägg bönorna i en sil och spola dem i kallt vatten. Spruta på citronvätskan över bönorna.

4. Hetta upp en kastrull med rapsolja och fräs löken i 2 minuter. Tillsätt tomaterna och låt såsen koka upp.

5. Strö över sockret och klicka ner färskosten. Krydda med cayennepeppar och salt. Låt såsen småputtra i 15 minuter.

6. Tillsätt paprikan och låt såsen koka i ytterligare 10 minuter.

7. För ner pastan i det kokande vattnet och låt det koka enligt förpackningens anvisningar.

8. Blanda i bönorna 3 minuter innan koktidens slut.

9. Servera pastan ihop ihop med nyriven parmesanost.

onsdag 11 november 2009

True blood burritos!


På onsdagskvällar brukar jag och min pojkvän sitta spikade framför TV:n och titta på vampyrserien True blood. Eftersom P kommer hem i lagom tid till när serien startar brukar jag försöka laga enkel och snabb mat som passar att äta framför TV:n. I kväll blev det burritos!

För fyra personer:

1 förpackning majstortillas

1 liten rödlök

2 avokados

1 stor vitlöksklyfta

1 burk stark tomatsalsa

1 kruka med sallad

1 liten burk majs

1 burk svarta bönor

1 burk borlottibönor

1 tsk citronvätska

1 tsk tacokrdda

Habanero

Salt

Guacamole:

2 vitlöksklyftor

3 avokados

2 tsk citron

2 msk créme fraiche

Salt, peppar, chilikrydda

1. Finhacka vitlök, habanero och rödlök. Lägg bönorna i en sil eller ett durkslag och spola dem i kallt vatten.

2. Hetta upp en kastrull med rapsolja och lägg ner vitlöken tillsammans med bönorna. Tillsätt tomatsalsan och citronvätskan efter en minut och låt såsen koka upp. Strö ner tacokrydda, salt och habanero. Låt såsen koka i max tio minuter (bönorna ska inte ha kokats sönder).

3. Guacamole: Mosa eller mixa avokadon och för sedan över moset till en skål. Finhacka vitlöken och rör ner den i skålen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om noggrant. Ställ guacamolen i kylen så länge.

4. Finhacka rödlöken och avokadon i små tärningar och lägg upp på ett fat.

5. Vi har gasspis så mitt sätt att värma upp mina tortillas var att lägga en åt gången på lågan i cirka 10 sekunder på varje sida. Ni som som inte har en gasspis kan enkelt värma era tortillas i mikrovågsugnen eller värma dem i en grillpanna utan stekfett.

6. Bred ut ett stort salladsblad på tortillan och lägg på en klick bönsalsa. Strö över hackad rödlök och avokado, och avsluta med en klick guacamole. Rulla ihop och ät!

onsdag 4 november 2009

Italiensk risrätt med två såser



Den här spenat/- och ricottasåsen är syndigt god vill jag bara berätta! Min mamma har sedan flera år tillbaka lagat den här italienska rätten till både vardag såväl som festsammanhang. Receptet kommer ursprungligen från koken Alexandra Zazzi.

För fyra personer:

4 dl avioriris

1 msk smör

8 dl vatten

1 tsk kayennepeppar

Salt, peppar

Tomatsås:

500 gram krossade tomater

3 vitlöksklyftor

1 tsk mörk balsamvinäger

2 kryddmått senap

2 dl hela konserverade champinjoner

Salt och peppar

Ricottasås:


1 burk ricotta

3 dl hackad fryst spenat

4 msk riven parmesanost

3 vitlöksklyftor

Habanero

Salt

1. Hetta upp en kastrull med smör, häll sedan ner risottoriset och rör om tills riskornen nästan är genomskinliga. Tillsätt kryddorna och 2 dl vatten och låt koka upp. Rör runt regelbundet i kastrullen och tillsätt ytterligare 2 dl vatten när vätskan har nästan har börjat försvinna. Upprepa denna procedur till 8 dl vatten har tillsatts.

2. Finhacka vitlök och habanero.

3. Ringla ner rikligt med olivolja i en upphettad kastrull och låt vitlöken stekas med i mindre än en minut. Tillsätt därefter krossade tomater och låt koka upp. Smaksätt såsen med balsamvinäger, senap, salt och peppar. Låt småputtra i 15-20 minuter. När halva koktiden har passerat tillsätt champinjonerna.

4. Tina den frysta spenaten i mikrovågsugnen. Hetta upp en kastrull med olivolja och stek spenaten tillsammans med vitlök och habanero i 2 minuter. Tillsätt parmesanost och låt koka upp. Låt såsen småputtra i 10 minuter.

5. Servera rätten till lite hackad tomat och rödlök.

måndag 2 november 2009

Kairo soppan


Den här soppan serverades hos min kompis och hennes pojkvän som jag var bjuden hem till en kväll under min tid i Kairo. Jag kommer aldrig glömma den middagen! Det var nämligen så att jag inte hade tillgång till ett kök den första tiden i Egypten vilket tvingade mig att äta snabbmat till lunch och middag för de två första veckorna i landet! När det sedan fanns kokmöjligheter upptäckte jag att det var otroligt svårt att göra varierade maträtter eftersom alla intressanta ingredienser som ger variation i matlagning var importerade och svin dyra. Så jag gjorde in stort sett bara grönsaksgrytor största delen av tiden. Så det var därför det kändes så underbart att få äta den här utsökta soppan till vitlöksbröd (på restauranger i Egypten vet man inte vad det är)och vins. Så tack Benjamin för receptet!

1 en portionsförpackning nudlar (85 gram)

600 gram krossade tomater

10 dl vatten

1/2 citron

1 röd paprika

1/2 aubergine

3 vitlöksklyftor

2 msk kokosmjölk

2 msk thaikryddor(Santa Maria)

1 buljongtärning

Habanero

Salt

1. Finhacka habanero och vitlök. Skär paprika och aubergine i tärningar.

2. Hetta upp en gryta och häll ner krossade tomater, vatten, buljongtärning, vitlök, thaikryddor. Låt småputtra i 15-20 minuter.

3. Tillsätt kokosmjölk, citron, paprika, och aubergine. Låt koka i 3 minuter.

4. Lägg i nudlarna och låt dom kokas i cirka 2 minuter. Klipp sedan sönder nudlarna med en sax, det blir annars svårt att äta soppa.

Obs. var riktigt noga med att inte låta paprikan och auberginen koka för länge. De blir nämligen snabbt överkokta. Så när nudlarna ska i låt inte grönsakerna var färdigkokta.

5. Vitlöksbröd som tillbehör är ett måste till den här rätten!

fredag 30 oktober 2009

Provensalsk böngryta


Den här är en fräsch och nyttig rätt! Jag brukar använda risottoris eftersom det verkligen piffar upp grytan och gör hela rätten mer krämig.

4 dl risottoris

8 dl vatten

2 msk fryst persilja

Salt, peppar och cayennepeppar


2 burkar med hela tomater

1 squash

3 vitlöksklyftor

1 liten gullök

1 burk med stora vita bönor

1 tsk citronvätska

1 dl vitt vin

1 tsk mörk balsam vinäger

2 msk fryst persilja

Salt, peppar och cayennepeppar

1. Finhacka vitlök och gullök. Skär squashen i tjocka skivor.

2. Hetta upp en kastrull med smör och tillsätt riset. Låt riset svettas i 1-2 minuter innan du häller på vattnet. Tillsätt kryddor och persilja. Låt riset småputtra i 15-20 minuter.

3. Hetta upp en gryta med rapsolja och stek grönsakerna i 2 minuter tillsammans med kryddorna. Tillsätt vinet och låt det kokas med grönsakerna i en minut.

4. Häll ner tomaterna och hacka sönder dom med en slev eller gaffel. Tillsätt vinäger och citron. Låt koka i 10 minuter på svag värme.

5. Tillsätt bönorna 3-4 minuter innan grytans koktid är över.

6. Servera till en avokadosallad.

torsdag 22 oktober 2009

Tagliatelle med ruccolapesto och kantarellsås


Vid tillagningen av denna rätt experimenterade jag hej vilt för att få fram pesto. Personligen tycker jag inte om basilika så jag bytte enkelt ut den mot ruccola.
Till pojkvännen som inte gillar svamp slängde jag ihop en kryddstark räksås.

För två personer:


1 förpackning färsk pasta

Pesto:

100 gram ruccola

1 stor vitlöksklyfta

1/2 dl olivolja

1 dl pinjenötter

1 dl fint riven parmesan

Salt och peppar

Kantarellsås:

200 gram trattkantareller

1 dl vitt vin

2 dl grädde

1/2 kruka persilja

1 liten gullök

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

1. Sätt på pastavatten.

2. Skölj ruccolan och lägg den i en bunke tillsammans med pinjenötter och hackad vitlök. Mixa alla ingredienser till en krämig röra.

3. Tillsätt olivolja, fint riven parmesan och salt och peppar och rör runt med en sked, eller använd mixern.

4. Skölj kantarellerna noga i ljummet vatten. Finhacka vitlök, gullök och persilja. Hetta upp en stekpanna och lägg i kantarellerna. När de har svettats bort all sin vätska tillsätt smör och stek kantarellerna tillsammans med lökhacket i 2-3 minuter. Tillsätt vin, grädde, persilja och kryddor och låt såsen puttra i 7-8 minuter. Om såsen inte är krämig rör i så fall ner 1-2 tsk maizena för att skapa en fastare konsistens.

5. Koka pastan i 1-2 minuter.

6. Servera till en grön fetaostsallad och vitlöksbröd.

måndag 19 oktober 2009

Pasta med quornfärssås


Det här är en enkel och lättlagad vardagsrätt som på ganska många punkter påminner om kötträtten pasta bolognese. I kväll lyckades jag med quornsåsen och jag tror att det beror på den enkla anledningen att jag enbart blandade ner en vitlöksklyfta samt tillsatte creme fraiche denna gång. Vid tidigare försök har nämligen min quornsås blivit en aning best.

1 förpackning quornfärs

Spagetti

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 morot

500 gram krossade tomater

1 dl creme fraiche

3 dl vatten

2 tsk sambal oelek

2 msk chilisås

Salt, peppar, oregano och cayennepeppar

Riven parmesan

1. Sätt på pastavatten.

2. Finhacka vitlök och rödlök. Hetta upp en kastrull med rapsolja och stek löken i 2-3 minuter.

3. Tina quornfärsen och blanda ner den med löken. Tillsätt kryddorna.

4. Riv moroten och tillsätt den tillsammans med krossade tomater, vatten, creme fraiche, sambal oelek, och chilisås. Låt såsen småputtra i 15 minuter.

5. Lägg i pastan och låt koka i 8 minuter.

5. Riv parmesanost över pastasåsen och servera.

söndag 18 oktober 2009

Pasqua Bordolino vs Pater Sangiovese


Pasqua Bordolino är ett italienskt vin som vi drack till hemmagjord pizza i helgen. Det här är ett billigt vin (59:-) som är mjukt och bärigt vilket brukar rekommenderas till rätter som pizza. Det var dock ingen stor smakupplevelse vi kände genom att dricka detta blask! Jag gav mig ändå på ett försök att uttyda olika smaker och dofter som vinet gav ifrån sig men det enda jag kom fram till var att det smakade alkohol, och vindruvor.

Nästa dag lagade jag en pastarätt med ruccolapesto och kantarellsås. Då testade vi ett italienskt vin som heter Pater Sangiovese (73:-). Det är ett kryddigt och mustigt vin som kommer från Toscana och är gjord på regionens klassiska druva sangiovese. Det här vinet smakade utan tvekan bättre än Pasqua Bordolini! Det är ett fylligt och kryddigt vin som har smakinslag av lakrits och körsbär. Med tanke på vinets kvalitet är det här ett riktigt prisvärt vin som jag förmodligen kommer att köpa igen.

lördag 17 oktober 2009

Restaurante La Cucaracha



I går kväll gick jag och min pojkvän och åt på vår favorit restaurang! La Cucaracha är en liten spansk tapasrestaurang som ligger på bondegatan på Södermalm och förmedlar en riktig genuin spansk känsla när man kommer dit.

Den lilla lokalen har en grottliknande intryck och man får en känsla av att det enbart är stearinljusen på borden som utgör belysningen i restaurangen. Det spelas salsamusik i bakgrunden och och med ett glas rödvin i handen går det nästan att tro att man sitter på en liten tapasbar i Barcelona. På menyn är framförallt kött /- och skaldjurs rätter representerat men det erbjuds även vegetarisk tapas. Varje tapasrätt kostar lika mycket som en billig förrätt, mellan 50-60 kr, och vi brukar beställa in tre rätter var. Man kan som vegetarian bland annat välja mellan bondomelett, grönsaksbiffar, manchegoost, friterad potatis i tomatsås mm. Då det finns omkring ett tiotal vegetariska rätter kan man tycka att jag borde ha tröttat vid det här laget på La Cucarachas utbud. Det konstiga är att jag inte gör det! Det går att välja ut dessa små rätter i olika kombinationer och med rött vin till blir det aldrig tråkigt. Menyn erbjuder även huvudrätter där en vegetarisk sparisrisotto finns att beställa. Risotton är helt okej vad gäller konsistensen men är lite smaklös. Servicen är toppen och det dröjer heller inte lång tid innan man får in sina små tapasrätter.

Så vill man inte göra en längre resa till Spanien så måste man komma hit!

http://www.lacucaracha.se/index.html

onsdag 14 oktober 2009

Krämig höstgryta


Den här krämiga och fylliga quorngrytan mättar i många timmar och passar utmärkt om du lagar mat för personer som vanligtvis föredrar kött. Jag brukar kunna hålla mig till en portion men när jag lagar den här grytan går jag och småäter från kastrullerna både under och efter matlagningen.

Fyra personer

3 dl jasminris

5 dl vatten

4 quornfiléer

2 vitlöksklyftor

1 liten gullök

1 gul paprika

6 stora champinjoner

250 gram matlagningsgrädde

1 dl vatten

1 tsk soja

Timjan, cayennepeppar, salt och peppar

1. Mät upp riset och vattnet i en kastrull. Koka upp och låt sedan riset småputtra på svag värme i 15 minuter.

2. Grovhacka paprika, lök och champinjoner. Finhacka vitlöken.

3. Tina de frysta quornfiléerna i mikrovågsugnen. Skär sedan filéerna i halvstora bitar.

4. Hetta upp en gryta och lägg ner champinjonerna. Ta upp champinjonerna när de har svettats bort all vätska och ringla ner rikligt med rapsolja. Stek quornbitarna tillsammans med grönsakshacket i några minuter. Salta och peppra.

5. Tillsätt matlagningsgrädde, vatten och soja, cayennepeppar och timjan. När grytan har kokat upp sänk temperaturen till svag värme och låt den småputtra i 10 minuter.

onsdag 7 oktober 2009

Kikärtsbullar


5 dl vatten

25 gram jäst

2 tsk salt

1 msk honung

0,5 dl flytande margarin

6 dl grahamsmjöl

7 dl vetemjöl

1. Häll av kikärtorna i ett durkslag och skölj dem under kallt vatten. Mixa sedan
kikärtorna till en slät smet.

2. Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt 37 graders upphettat vatten. Tillsätt kikärtssmeten och rör om.

3. Blanda ner salt, honung, margarin, grahamsmjöl och vetemjöl och knåda i 5-8 minuter. Strö över lite vetemjöl över degen och täck bunken med en handduk och låt jäsa i 60 minuter.

4. Ta upp degen på ett mjölad bakbord och forma 20 små runda bollar. För över bullarna på två smorda plåtar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter med en övertäkt handduk.

5. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Sätt in bullarna mitt i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda dem i 8-10 minuter.

lördag 26 september 2009

Restaurang Waan Thai

I går var jag och min pojkvän ute och åt på en thailändsk restaurang tillsammans med två vänner. Restaurangen heter Waan Thai och ligger på Sant Eriksgatan 92. Under middagen fick jag höra att ägarana var två svenskar som hade rest ner till Thailand med ett mål att hitta den bästa thailändska maten. Idén att öppna ett egen thailändsk restaurang grundade sig i deras besvikelse över det svenska utbudet som fanns i Stockholm. Så efter en kulinarisk matresa kom svenskarna hem med ett gäng thailändska kockar som hade imponerat mest med sin matlagning. De fick därefter fast anställning på Waan Thai och igår åt vi deras mat!

Jag beställde in min favoriträtt pad thai- en äggnudelrätt med jordnötter, ägg, böngroddar och tofu. Pad thai kommer i lite olika kombinationer och finns även i en icke-vegetarisk version, då med räkor och kyckling. Waan thai:s pad thai var utan tofu vilket var lite märkligt. Men när jag bad att få det tillagt i min rätt var det inga problem alls. Min rätt smakade helt okej men jag har smakat bättre pad thai. Nudlarna var lite torra och rätten hade lite för mycket fisksmak. De vegetariska vårullarna som vi beställde in var däremot jätte goda! De serverades till en sötsur sås som passade utmärkt till de ganska okryddade vårullarna. Därefter kom den artiga servitrisen in med en enkel sallad. Salladens innehåll var inte särskilt imponerande men den heta och syrliga dressingen var en av de godaste dressingarna jag har smakat!

Inredningen tyckte jag också var jätte fin och mysig! Det var den första thailändska restaurangen jag har besökt som hade en modern och fräsch inredning för en gång skull.

onsdag 23 september 2009

quornbullar och potatis med champinjonsås


Den här rätten beställde en kompis in en gång när vi var och åt lunch på mitt universitets restaurang. Om man har en familjemedlem som inte särskild ivrig över att pröva på quornbullar går det utmärkt att byta dom mot riktiga köttbullar.

För fyra personer:

2 förpackningar quornbullar

1/2 gullök

2 vitlöksklyftor

200g champinjoner

9 stora potatisar

250g matlagningsgrädde

Salt och peppar

Lingonsylt

1. Sätt på en kastrull med saltat vatten.

2. Skala potatis och hacka champinjoner, gullök och vitlök.

3. Lägg i den skalade potatisen i vattnet och vänta tills det kokar. Sänk därefter temperaturen till medelvärme. Låt koka i 30 minuter eller tills potatisen är mjuk.

4. Hetta upp en liten kastrull utan någon tillsatt stekolja och lägg ner champinjonerna. Tillsätt rapsolja, vitlök och gullök när champinjonerna har svettas bort all sin vätska.

5. Tillsätt nu matlagningsgrädden och låt såsen småputtra i 10-15 minuter. Salta och peppra.

6. Hetta upp en stekpanna och stek quornbullarna.

7. servera rätten tillsammans med en sallad och en klick lingonsylt.

tisdag 22 september 2009

Restaurang Shanti


I lördags gick jag och min pojkvän på indisk restaurang! Det känns som vi borde ha betat av alla indierställen på Katarina Banegatan på Söder vid det här laget. Men icke! Restaurang Shanti hade vi lyckats glömma!

Jag beställde in en vegetarisk ostgryta som heter paneer butter marsala. Såsens konsistens var perfekt, kryddningen var förhållandevis starkt för att vara en butter marsala rätt och osten var fast hade ett bra tuggmotstånd. Så maten får ett högt betyg! Även min pojkvän instämde att det här var en av de bättre smakupplevelserna han har haft var gäller indisk mat.

Inredningen var jätte mysig och intim. En lördagskväll kl. 20.00 verkar det dock vara ett mycket populärt tillhåll för söderborna. Det var knappt att vi fick plats! Så ett tips är att boka bord innan.

Ett utmärkande drag var de plåtbrickor maten serverades på. Om man till exempel beställer in thalirätter, dvs. flera olika smårätter på en och samma tallrik, brukar detta förekomma.

Så för er som vill äta indiskt- gå till Shanti!

lördag 19 september 2009

Matplanering för helgen

I går gjorde jag en rätt som brukade vara en klassiker i min familj när jag var liten- bönlasagne! Det var en av de få rätter som faktiskt alla i familjen tyckte om (min bror var extremt kräsen)

Receptet kommer först publiceras vid nästa tillfälle jag gör bönlasagne eftersom jag inte tyckte de måtten jag använde mig av blev en rätt för fyra personer. Det blir alltid lättare att förvandla en rätt för två personer till fyra när det handlar om exempelvis en gryta men vid lasagne blir det ofta svårt att veta hur resultatet kommer att bli om man inte tillagar rätten med de angivna måtten man har tänkt sig.

I kväll tänkte jag improvisera och göra en pastarätt med karljohan svamp och kronärtskockor. Men det är helt omöjligt att hitta den här svampen! Den fanns inte på grönsaksmarkanden och varken som färsk eller torkad form på affären jag var på igår. Hur får man då tag på karljohan svamp då? Jag ska försöka hitta den på Konsum idag annars får det bli portabellasvamp.

Och imorgon kanske det blir indisk restaurang!

torsdag 17 september 2009

Grönsaksgryta med kesoröra


Kesoröra:


250g keso

2 vitlöksklyftor

2 msk persilja

2 tsk citron

Salt och peppar

Grönsaksgryta:

2 små squash

1 gul paprika

1 liten gullök

3 vitöksklyftor

2 burkar hela tomater

2 dl kikärtor

1 msk vit balsamvinäger

2 tsk socker

2 msk fryst persilja

Habanero

Salt och peppar

8-10 potatisar

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och skär i klyftor. Lägg klyftorna i en plastpåse och ringla ner omkring 2 msk rapsolja. Förslut påsen och blanda runt potatisklyftorna i oljan och för sedan över de i en ugnssäker form. Salta. Ugnsstek i 30 minuter.

2. Hacka paprika, squash i korta stavar och finhacka lök och vitlök. Fräs grönsakshacket i olivolja i 2-3 minuter. Häll ner burktomaterna och mosa sönder de hela tomaterna. Krydda och ringla ner balsamvinäger. Låt småputtra i 10-15 minuter.

3. Skölj först av kikärtorna i en sil och häll sedan ner dom i grytan några minuter innan koktiden är slut.

4. Servera grytan med citronskivor vid sidan om för den som vill ha en mer syrligare smak.

onsdag 16 september 2009

Squashbiffar med tzatziki


De här biffarna som jag lagade igår smakade fantastiskt! Men att bara servera biffarna till tzatziki gjorde att man inte blev helt mätt. Mitt tips är att antingen servera denna rätt som en förrätt eller kan man ugnsbaka potatis alternativt göra en potatisgratäng och ha som tillbehör.

Biffar:

1 squash

1/2 gullök

Färsk mynta (1 tsk vid torkad mynta)

Persilja (1/2 dl vid fryst persilja?)

1 ägg

1 dl parmesan

3 msk mjöl

Habanero

Salt och peppa

Tzatziki:

1/4 riven gurka

2 små vitlöksklyftor

150 gram grekisk yoghurt

Salt och peppar


1. Riv squash och lök och lägg i ett durkslag. Tryck sedan ut all vätska med knogarna.

2. Finhacka vitlöken och rör ner i en bunke tillsammans med squash och gullök. Blanda därefter ner kryddor, parmesanost och ägg.

3. Blanda ner mjöl så smeten inte får en för lös konsistens(OBS. Konsistensen blir dock för gryning om man har i mer än 3 msk mjöl).

4. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Forma biffar utav smeten och stek dom i pannan på medelhög temperatur.

5. Finhacka vitlöken och riv gurkan. Rör sedan ner ingredienserna i en skål fylld med yoghurt. Salta och peppra.

6. Servera till exempelvis en potatisgratäng och en sallad.

måndag 14 september 2009

Couscoussallad med guacamole



När jag proade på ett café när jag var 15 år blev det couscousssallad med guacamole som jag åt till lunch där i stort sett varje dag i två veckor!

Sedan vill jag bara tillägga att jag förmodligen inte kommer publicera fotografier som jag själv har tagit de närmsta veckorna. Jag glömde nämligen min kamera på en kräftskiva i helgen!

Couscoussallad:

2 dl couscous

3 dl vatten

1/2 paket saffran

1 msk olivolja

salt

1-2 tomater

1/3 gurka

1/3 salladshuvud

1/2 liten rödlök

1 vitlöksklyfta

1 avokado

Guacamole:

2 vitlöksklyftor

3 avokado

2 tsk citron

2 msk créme fraiche

Salt, peppar, chilikrydda

1. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt olivolja, saffran och salt. När vattnet kokar ta bort kastrullen från plattan och rör ner couscousen. Låt dra i 5 minuter.

2. Hacka tomat, gurka, rödlök, vitlök och sallad.

3. Mosa eller mixa avokadon och för sedan över moset till en skål. Blanda i vitlök, citron, gräddfil, chilikrydda, salt och peppar.

4. Blanda grönsakerna och couscousen i en stor salladsskål och ringla över olivolja, balsamvinäger och citron.

Super gott!

söndag 13 september 2009

Portvin och chokladdoppade jordgubbar!



När vi kom hem från restaurangen överraskade jag med ett portugisiskt portvin, noblesse och chokladdoppade jordgubbar!

Jordgubbarna hade jag doppat i först vit choklad och sedan i mörk. Lätt som en plätt!

Le bar rouge



Jag och min pojkvän gick till en restaurang i gamla stan som heter le bar rouge i torsdags för att fira att vi hade varit ihop i fyra år!

De hade en vegetarisk huvudrätt på menyn och ett flertal vegetariska förrätter vilket var ett betydlig mer utbrett utbud än dess huvudrestaurang med samma namn som ligger vid slussen. Jag valde en sparris och pecorino risotto som inte gjorde mig besviken. Det var nog den godaste risotton jag någonsin har ätit på restaurang! Jag har också väldigt länge velat veta hur en riktigt god risotto borde smaka så jag själv vet vilken smak jag ska försöka efterstäva när jag själv står i köket och lagar en. Den var dessutom mycket kryddstark vilket kändes lite ovanligt för en risotto men visade sig vara mycket lyckat. Min pojkväns rätt ska enligt honom också smakat underbart! Han valde en rätt med kalvkött, rostade grönsaker och potatisgratäng till.

Inredningen var jätte mysig och hade verkligen en sådan där moulin rouge känsla med röd sammet och läderinklädda bord.

Så dit rekommenderar jag verkligen er som vill äta gott att gå till!

lördag 12 september 2009

Tofuwok med äggnudlar


Det är inte så vanligt att jag lagar rätter med tofu i längre, min kille är nämligen allmänt skeptisk mot tofurätter. Men tofu är en väldigt bra proteinprodukt och går att använda i många olika slags rätter. Så en vardag tänkte jag att jag gör ett till försök och hoppades att tofurätten skulle uppskattas mer den här gången.

I förpackning tofu

1 äggnudelförpackning

1 gul eller röd paprika

2 vitlöksklyftor

1 msk kinesisk soja

1 tsk citronvätska

1/2 gullök

Habanero

1 tsk Greencurry spicemix, Santa Maria

1 tsk Veggiewok spice mix, Santa maria

Grytbas, 1 burk (Mrs Cheng´s Thai- red curry)

Salt och peppar


För fyra personer

1. Sätt på pastavatten.

2. Finhacka löken och strimla paprikan. Skär tofun i tärningar och dränk in i soja.

3. Fräs på grönsakerna i cirka 3 minuter i en wokpanna. Lägg grönsakerna åt sidan och lägg i tofun istället. Blanda ner kryddorna och tillsätt grytbasen. Låt småputtra i 10 minuter.

4. När pastavattnet kokar lägg ner äggnudlarna i vattnet i 2-3 minuter (nudlarna ska vara al dente när de är klara).

5. Blanda ner nudlarna i såsen och lägg tillbaka grönsakerna. Smaka av med citron och soja.

måndag 7 september 2009

Svampravioli med tomatsås


Den här rätten brukar jag göra ibland på vardagarna när jag vill lyxa till middagen en aning. Den här rätten tar inte lång tid att göra och är dessutom väldigt lätt att göra.

För fyra personer

2 ravioli förpackningar (Giovanni Rana med Karl Johan-smak)

4 vitlöksklyftor

2 burkar med hela tomater

2-3 tsk vit balsamvinäger

2 tsk socker

Parmesan

Olivolja

Färsk timjan

Salt, peppar och oregano

1. Sätt på pastavatten och låt koka upp.

2. Finhacka vitlöken. Hetta upp en kastrull och droppa ner rikligt med olivolja. Stek vitlöken i någon minut innan burktomaterna rörs ner. Krossa de hela tomaterna med en gaffel och tillsätt socker, balsamvinäger och kryddor. Låt småputtra i 20 minuter.

3. Koka raviolin i 2 minuter.

4. Servera raviolin och tomatsåsen till en sallad och ugnsbakat vitlöksbröd. Hyvla på parmesan innan servering.

lördag 29 augusti 2009

Lisas fänkålspaj


Den här goda pajen åt jag första gången hos min kusin Lisa! Jag passade på att imitera hennes paj lördags när min mormor och mamma kom på besök.

För 4 personer

1 fänkålsstånd

1 vitlöksklyfta

1 purjolök

3 ägg

3 dl mjölk

100g getost (zetas getost ger en mycket mild smak)

3 msk saltade pinjenötter

2 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

50g smör

2 msk kallt vatten

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda mjöl, smör, vatten och salt i en bunke och rör i hop till en fast deg. Lägg in degen i kylen i 30 minuter (om du har tid).

3. Tryck ut degen i en smord pajform och grädda i ugnen i 10 minuter.

4. Grovhacka fänkål, purjolök och getost. Vitlöken ska finhackas.

5. Vispa lätt ägg och mjölk i en bunke och krydda med salt och peppar.

6. Ta ut pajskalet och låt svalna i några minuter. Höj temperaturen till 225 grader. Fördela grönsakerna jämnt över pajskalet och häll sedan över äggstanningen. Toppa med getost och pinjenötter. Låt gräddas i ugnen i cirka 25 minuter.

7. Servera till en sallad med avokado.

Blåbärs smulpaj


I lördags kom min mormor och mamma på lunch! Då bjöds det på en enkel smulpaj gjord på blåbär som efterrätt. Det går även utmärkt att använda äpplen eller rabarber som bas.

För 4 personer

1 förpackning frysta blåbär (275g)

1 msk potatismjöl

100g flytande smör

3 dl mjöl

3-4 msk socker

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda mjöl och socker i en bunke. Tillsätt smör och rör ihop ingredienserna utan att det bildas en fast deg.

3. Smörj ett pajform med smör. Häll ut de frysta blåbären i pajformen och strö över potatismjöl.

4. Fördela smuldegen jämnt över blåbären och grädda pajen i ugnen i cirka 25 minuter.

5. Servera till vaniljsås.

fredag 28 augusti 2009

pappas tomatssås med tofu


Min syster rekommenderade den här pastasåsen vid tillfällen då man snabbt behöver slänga ihop en rätt till middag. Pappa gjorde den här såsen en dag då hon och hennes man var på besök.


För 4 personer


1 förpackning tofu

Spagetti

2 burkar hela tomater

2 vitlöksklyftor

1/2 gullök

1-2 tsk balsamvinäger

1 tsk socker

Salt, peppar och oregano

1. Finhacka gullöken och vitlöken. Hetta upp en kastrull och stek löken i rapsolja tills att den blir gyllenbrun.

2. Tillsätt tomaterna och låt koka upp. Hacka sönder de hela tomaterna och krydda med oregano, salt, peppar och socker.

3. Smula ner tofun och tillsätt balsamvinäger. låt såsen småputtra i 20 minuter.

4. Koka pastan under någon gång under matlagningen.

5. Servera pastan till en sallad.

fredag 21 augusti 2009

Äggpytt


I går gjorde jag en rätt som passar väldigt bra att göra om det finns en i hushållet som äter kött. Äggpytt går nämligen att kombinera till lite allt möjligt; korv, färsbiffar eller bara till en god sallad. Jag brukar äta en tomatsallad till den här rätten medan min pojkvän äter chorizokorv till.

4 personer

4 ägg

3-4 potatisar

1 gul paprika

1 gullök

3 vitlöksklyftor

Örtkryddor exempelvis timjan och oregano
Salt och peppar

1. Skala potatisen och koka den sedan i 20 minuter.

2. Hacka under tiden gullöken i stora bitar, strimla paprikan och finhacka vitlöken.

3. Hetta upp en stor stekpanna och häll i rikligt med olivolja. När potatisen är klar skär den i mindre bitar och stek den tillsammans med de övriga ingredienserna i några minuter. Krydda.

4. Knäck äggen över stekpannan. Rör runt i pannan när äggen har börjat stelna.

måndag 17 augusti 2009

Argentinsk quorngryta


Den här rätten lagade jag i söndags då jag ville göra något lite festligare eftersom det var helg och sista dagen av min pojkväns semester. Han beställde in den här rätten på en argentinsk restaurang som vi var på i Berlin förra året. Som ni kanske förstår utgjorde kyckling stommen i grytan, inte quorn, men eftersom de båda påminner om varandra i smaken passar quorn utmärkt som vegetariskt alternativ. Till grytan serverade jag en saffransrisotto och en ruccola/avokadosallad.

4 personer

Argentinsk quorngryta:


1 påse quornfiléer

4 vitlöksklyftor

1 gullök

1 kruka mynta

2 burkar créme fraiche

1 dl vatten

1 citron

Salt och peppar

Habanero (efter behag)

Saffansrisotto:

I påse saffran (0,5 gram)

3 dl risotto

5 dl vatten

1 dl vitt vin

1 buljongtärning

1 gullök

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar


1. Finhacka lök, vitlök och mynta. Hetta upp smör i en gjutjärnsgryta och fräs löken tills den blir genomskinlig. Häll ner risottoriset i grytan och låt det stekas med i någon minut.

2. Häll ner vinet och låt det koka in i riset. Häll sedan ner vattnet långsamt i omgångar samtidigt som du rör om med en slev. Smula ner en buljongtärning, ett paket saffran, salt och peppar. Låt grytan puttra på svag värme i cirka 20 minuter.

3. Skär quornfiléerna i större bitar och fräs dem tillsammans med löken i några minuter.

4. Klicka ner crème fraiche och vatten och låt koka upp. Krydda med salt, peppar och habanero. Låt puttra på svag värme i 10 minuter.

5. Strö ner den hackade myntan och pressa ner citronen några minuter innan servering.

tisdag 11 augusti 2009

Folkes medelhavsgryta



I går köpte jag och min pojkvän en katt! Hans namn är Folke! Så för att fira hans ankomst såg jag till att laga något riktigt gott! Rätten får namnet Folkes medelhavsgryta där basen utgörs av färska tomater, vitlök och halloumi. För den som vill göra denna rätt till en kötträtt går det enkelt att byta ut halloumin mot kräftstjärtar.

4 personer

5 tomater

4-5 vitlöksklyftor

10 potatisar

2 halloumiförpackningar

1 gullök

1/2 citron

1 dl vitt vin

2 tsk vit balsamvinäger

1-2 msk creme fraiche

1 kruka persilja

Olivolja och rapsolja för stekning

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i klyftor och lägg i en plastpåse. Droppa ner 2 msk rapsolja, förslut påsen och blanda runt potatisen i oljan. Lägg i en ugnssäker form och gratinera i cirka 45 minuter.

2. Finhacka tomater, vitlöksklyftor, persilja och gullök. Tärna halloumin. Fräs lökhacket i en gryta i 2-3 minuter och häll sedan över tomaterna. Koka upp och låt sedan tomathacket koka sönder till en sammanhängande sås (detta tar ungefär 5 minuter). Tillsätt vittvin, balsamvinäger, citron, och kryddor. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.

3. Tärna under tiden halloumin och stek i en stekpanna till den har fått en gyllenbrun färg.

4. Tillsätt persilja och halloumin cirka två minuter innan koktidens slut.

5. Servera grytan till klyftpotatisen och en grönsallad.

Vegetarisk mat i Dubrovnik



De sista tre dagarna av vår resa tillbringade vi i Dubrovnik, en liten hamnstad längs den kroatiska kusten som bland annat har placerats på Unescos världsarvslista. Dit har turister från hela världen letats sig vilket givetvis sätter sin prägel på maten. Som i så många hamnstäder i världen dominerar fisk och skaldjur även maten i Dubrovnik.
Vad gäller det vegetariska utbudet är det ungefär lika stort som i Sarajevo. Pastautbudet var dock större här och många av rätterna var italienskinspirerade. Jag åt två olika risottos och en jättegod tryffelpasta under min vistelse där. Maten smakade betydligt bättre i Dubrovnik med undantag av brödet. Brödet var i jämförelse med Sarajevos nybakade pitabröd torrt och smaklöst.

Bosniska sötsaker


De bosniska sötsakerna har klara turkiska drag och påminner om de söta bakverken "baklava" som går att finna runt om i hela Mellanöstern. Dessa bakverk kom att introducerades någon gång under åren 1463-1878 då Bosnien var en del av det osmanska riket.

Under vår resa beställde vi in två klassisk bosniska efterrätter; kadaif och Hurmašice.
Kadaif består utav trådar gjorda av socker och vatten och har ett spagettilikt utseende. Hurmašice liknar en sockerkaka men som har en hårdare konsistens och är indränkt i sirap.

fredag 7 augusti 2009

Att äta vegetariskt i Sarajevo


Igår kom jag och min pojkvän hem från en underbar resa till Sarajevo och Dubrovnik! De kommande inläggen kommer därav bestå utav av en del matupplevelser jag fick under min resa.

Som vegetarian måste man alltid tänka ett steg före vad gäller olika länders särskilda matkultur. Tjusningen med att resa för mig är till stor del maten vilket gör mig angelägen att skapa mig en uppfattning över möjligheten till att äta god vegetarisk mat. Vad gäller det bosniska köket ska det präglas av framförallt kött. Maten beskrivs som mustig och rustik med influenser från det turkiska köket.

Det visade sig att kött dominerar det bosniska köket, framförallt kalvkött. trots det fanns åtminstone två vegetariska alternativ representerade på alla restaurangers menyer. Pastautbudet var mycket dåligt oavsett om det var vegetariska eller icke-vegetariska pastarätter. Spagetti med tomat sås var det enda alternativet jag kunde finna de menyer jag studerade. Risottorätter var dock populärare. Tyvärr höll de en mycket dålig kvalitet och hade inte den där krämiga konsistensen som risottorätter bör ha. Vad gäller snabbmatsutbudet behövde jag aldrig oroa mig. Internationella hamburgerkedjor verkar ännu inte ha etablerat sig i någon större omfattning i Bosnien Hercegovina vilket gjorde att den traditionella snabbmaten helt klart kom att dominera. Paradrätten heter "burek" och kan beskrivas som en filodegspaj med olika typer av fyllningar. De två vegetariska alternativen heter sirnica (ostfyllning)och zeljanica (spenatfyllning). Čevapi är nog den mest vanligaste rätten i landet och består utav fyllda pitabröd med färsbiffar, lök, sallad och crème fraiche.

Sammanfattningsvis kan inte det bosniska köket uppfattas som vegvänligt enligt min uppfattning. Jag kände aldrig några smaksensationer och maten var generellt kryddlös. Det internationella utbudet i Sarajevo var extremt begränsat men det berodde förmodligen på att staden inte faktiskt är så stor. Men de restaurangerna som vi besökte i Sarajevo ska ha beröm för att de alltid hade vegetariska alternativ på sina menyer och aldrig tittade oförstående på en när man försökte få fram att man inte vill ha kött. Så för er vegetarianer som planerar att åka till Bosnien Hercegovina kan jag lova er att ni inte kommer gå hungriga!

söndag 26 juli 2009

Restaurang Chutney


Förra helgen kom min mamma hit för att hälsa på. Vi kände för att passa på att äta på en helvegetarisk restaurang. Valet blev Chutney! Det är ett litet lunchställe på Katarina Bangatan 19 på Södermalm med en liten uteservering längs gatan.

Det är ett typiskt litet söder lunchställe vi hade kommit till; litet och gemytligt med en del bohemiska drag. Förutom mycket indisk mat på menyn gör de orientaliska inslagen i inredningen och ett mörkt trämöblemang kopplingen till restaurangens namn desto tydligare.

För endast 75 kronor blir du serverad en rejäl lunch ( då det finns tre olika alternativ) med bröd, smör, sallad som ingår. Vi valde en rätt som bestod utav kikärtsbiffar med ris och chilisås (det ursprungliga tillbehöret italienskt potatismos var tyvärr slut). Biffarna var torra men hade en god smak och de passade bra till det krämisga riset. Chilisåsen skyltade med sin frånvaro om nu inte den rosa rodisland såsen, som hela tallriken var indränkt med, kunde uppfattas som det. Men trots dessa två missar med rätten vräkte jag i mig all mat utan problem.

Jag kommer förmodligen återvända till Chutney under sommarsäsongen, inte för att maten smakar helt fantastiskt, utan för den trevliga och mysiga miljön.

Pizza


I fredags gjorde jag pizza! Personligen tycker jag att hemgjord pizza är mycket godare än pizza på restaurang och blir en bra rätt när man har brist på fantasi.

Deg:
5 dl vetemjöl

2 dl vatten

1/2 förpackning färsk jäst

1/2v tsk salt

1 msk olivolja

Pizzasås:
1 burk passerade tomater

2 vitlöksklyftor

Olivolja för stekning

Pizzakrydda

Salt och peppar

Pålägg:
1 grön paprika

1/2 rödlök

1 mozzarellaost

1 liten burk med gröna oliver

1 liten burk med champinjoner

1. Smula ner jästen i en stor bunke och häll ner ljummet vatten. Lös ut jästen genom att blanda de två ingredienserna med en trägaffel. Tillsätt salt och olivolja.

2. Rör ner vetemjölet och knåda tills att degen släpper kanterna. Täck över med en handduk och låt jäsa i 30-40 minuter.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Hacka under tiden alla grönsakerna. Hetta upp en kastrull och stek vitlöken i olivolja i mindre än en minut. Rör ner passerade tomater och låt koka upp. Smaksätt såsen med pizzakrydda, salt och peppar. Låt såsen puttra i 10-15 minuter.

4. Tryck ut degen på en smörjd bakplåt och pensla degen med olivolja. Bred ut tomatsåsen på pizzabottnen och strö över grönsakerna. Avsluta med att fördela mozzarellan jämnt över pizzan.

5. gratinera pizzan i 15-20 minuter (beroende vilken typ av ugn du har) eller tills pizzan ser klar ut. Servera till sallad.

söndag 19 juli 2009

El Coto Crianza


Det här röda vinet är ett klassiskt Riojavin från Spanien som vi drack till en bit kött (quorn så klart för min del)och en svamprisotto.

Det går under kryddiga och mustiga viner vilket passade bra till den krämiga risotton och det röda köttet.

Vinet är gjort utav Riojas mest förekommande druva- tempranillo. Tempranillodruvan ligger i smaken nära Pinot noir och Cabarnet Sauvignon. Den har en fruktig ung karaktär med toner mörka bär såsom av jordgubb, björnbär, körsbär, mullbär, och hallon. Ju äldre vinet blir desto mer smak får det av fikon, russin, plommon, kakao och tobak samt ceder från faten.

Den passar utmärkt att dricka ung och behöver inte uppenbart ge en bättre smak som ett flera år lagrat.

Crianza står för ett Riojavin som har fatlagrats i minst 12 månader och får inte säljas förrän början av tredje året efter skörd. El Coto producerades år 2005.

El Coto upplevde jag som fylligt och mustigt vin med en tydlig smak av fat och dill. Den påtagliga dillsmaken kan möjligen ha upplevs som en aning för intensiv, men skulle kunna komma till sin rätt bättre om den serveras till någon annan maträtt.

torsdag 16 juli 2009

Halloumi med klyftpotatis och tomatsås


Den här rätten utmärker sig inte mycket utan har uppkommit som ett vegetariskt, men mycket smarrigt komplement till stekt entrecote med klyftpotatis och bearnaisesås.

6-8 medelstora potatisar
1/2 förpackning halloumiost
1 stor tomat
1 vitlöksklyfta
Olivolja för stekning
1 tsk vit balsamvinäger
Timjan (efter behag)
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i avlånga klyftor. Lägg potatisen i en smord långpanna och ugnsbaka i 30-45 minuter. Salta vid slutet.

2. Skär halloumin i tärningar och stek på hög värme i olivolja tills att de får en gyllenbrun färg. Lägg halloumin åt sidan på en tallrik med hushållspapper (hushållspappret suger åt sig överflödig olja).

3. Finhacka vitlök och tomat och lägg i en stekpanna på medelvärme. När tomathacket har blivit till en sammanhängande sås tillsätt balsamvinäger, kryddor och eventuellt lite vatten om såsen känns för kompakt.

Servera rätten till en god avokadosallad.