tisdag 21 juni 2011

Kronärtskockor med citronaioli

Det här är en rätt som passar bra som vegetariskt alternativ under en kräftskiva. Man liksom knäcker av bladen från kronärtskockan och tuggar i sig det lilla ätbara som finns i änden av varje blad. Precis som en kräfta- fast mindre messy! Men vad som gör hela rätten är den syrliga citronaiolin som man doppar bladen i.

4 kronärtskockor
2 citroner
4 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
6 äggulor
Salt

För fyra personer:


1. Skölj kronärtskockorna i vatten och skär av stjälkarna och den biten av köttet som är "trådig".

2. Fyll en stor kastrull med vatten och låt koka upp med kronärtskockorna. Salta vattnet och pressa ner den ena citronen. Låt koka på medelvärme i 40 minuter, när bladen lossnar lätt.

3. Citronioli:
Knäck äggulorna i en djup skål och blanda samman med en gaffel.

Vispa ner oljan, först droppvis, därefter i en jämn stråle.

Smaksätt med salt, vitlök, rivet citronskal och citronsaft. Håll aiolin kyld tills servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar