måndag 14 oktober 2013

Indiska fullkornspiroger

De här pirogerna har min mamma lagat så länge jag kan minnas. Hon serverade dom oftast i samband med födelsedagsmiddagar där de utgjorde en av många rätter i en stor vegetarisk buffet.



Cirka 25 piroger

Degen:
30g jäst
3 dl mjölk
100g smör
3,5 dl fullkornsmjöl
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
Fyllningen:
4 morötter
1/2 vitkålshuvud
350 g svarta urkärnade oliver
300g champinjoner (på burk)
1 1/2 gullök eller 1 purjolök
4 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
1 msk sambal oelek
4 tsk curry
Habanero (efter behag)
Ost
1 ägg (för pensling)
Salt och peppar

1. Smula ner jästen i en stor bunke och rör ut i ljummen mjölk (max 37 grader). Tillsätt övriga ingridienser och knåda ihop till en fast deg. Låt jäsa under handduk i 1 timme.

2. Finhacka löken och stek i olja tillsammans med kryddorna. För över till en stor skål.

3. Strimla vitkålen och riv morötterna på den grova sidan av ett rivjärn. Grovhacka champinjoner och oliver och stek grönsakshacket 3-4 minuter i omgångar. 

4. Blanda ner tomatpuré, sambal oelek och smaka av med eventuellt mer kryddor.

5. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda den i några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor.

6. Fördela grönsaksblandningen på de utkavlade degplattorna och hyvla över ost på toppen. Vik över ena sidan och nagga kanterna.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa på en plåt under handduk i 20 minuter.

8. Pensla pirogerna med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar