måndag 2 augusti 2010

Isas primörsallad

Idag kände jag för att göra en fräsch lite annorlunda sallad där jag fick möjlighet att pochera ägg, vilket jag aldrig har fått chansen att göra tidigare. Och jag lyckades med pocheringen!

8 färska sparrisar

1 påse färsk mangold

1/2 rödlök

1/2 förpackning gula körsbärstomater (1 vanlig röd tomat går också bra)

1 halv burk marinerade kronärtskockor

1 dl solrosfrön

Olivolja

Vit balsamvinäger

Guacamole:

2 avokado

1 stor vitlöksklyfta

3 msk gräddfil

2 msk citron

1 tsk paprikapulver

Salt

Pocherat ägg:

4 ägg

4 msk ättikssprit

Salt

För två personer:


1. Skölj mangolden och tomaterna och fördela jämnt på två djupa tallrikar. Låt de marinerade kronärtskockorna rinna av från oljan i burken och tillsätt dom till salladen.

2. Tillsätt rödlök som är skuren i tunna skivor.

3. Skär bort de hårda ändarna på sparrisen. Hetta upp en kastrull med saltat vatten och förväll sparrisen i någon minut. Hetta upp en grillpanna och grilla sparrisen, som har penslats med lite olivolja innan, i cirka 3 minuter. Skär sparrisen i mindre bitar och lägg i salladen

4.Skala avokadon och lägg i en skål. Pressa vitlök över och tillsätt citron. Mixa guacamolen jämn och fin med en stavmixer. Tillsätt gräddfil, paprikapulver och salt.

5. Fyll en kastrull med vatten och låt koka upp. knäck under tiden äggen försiktigt och häll ner i var sitt glas. Det är viktigt för äggulan att vara intakt! Häll i ättikssprit och låt stå en stund.

6. Dra bort kastrullen från den varma plattan precis när vattnet har börjat koka och häll i rikligt med salt. Använd en visp och skapa en virvel i vattnet, samtidigt som du försiktigt häller i äggen ett i taget. Sänk temperaturen, och ställ tillbaka kastrullen på plattan utan att vattnet börjar koka igen, och låt äggen ligga kvar i 3minuter. Ta upp med en hålslev. Du har lyckats att pochera ett ägg om ägggulan är helt omsluten av äggvitan!

7. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strö över solrosfröna. Lägg en klick guacamole i hörnet av varje tallrik och toppa med två pocherade ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar