lördag 2 oktober 2010

Pommes frites med saffransaioli

Vegetariska världsdagen var i fredags! Då passade jag på att bjuda hem min familj på en tre rätters vegetarisk middag! Hemgjorda pommes frites och saffransaioli serverades som en del av huvudrätten där även grillad halloumi och fyllda tomater ingick.

10 potatisar

Rapsolja till fritering

Salt

Saffransaioli:
3 äggulor

1 dl olivolja

2 dl rapsolja

1 vitlöksklyfta

1-2 msk citron

1 paket saffran

1/2 spansk peppar

1 tsk senap

Salt och peppar

1. Skala potatisen och skär den i tjocka långa stavar. Hetta upp en djup stekpanna med så mycket rapsolja att potatisstavarna täcks helt. Fritera potatisen i 3 minuter, lägg sedan över dom i ett durkslag och låt oljan rinna av. Fritera dom därefter på nytt i ytterligare 3 minuter. Var noga med att all överflödig olja rinner bort genom att lägga upp den friterade potatisen på ett fat med hushållspapper på, eller i ett durkslag.
Kom ihåg att salta innan servering!

2. Saffransaioli:
Pressa ner en vitlöksklyfta i en djup skål och blanda ner senap, citron, hackad chili, saffran, äggulor, salt och peppar.

3. Häll försiktigt ner olivoljan och därefter rapsoljan droppvis medan du samtidigt mixar ihop alltsammans. Aiolin är klar när den har en fyllig och krämig konsistens.

4. Servera som ett tillbehör till en huvudrätt, eller bara som förrätt.

1 kommentar:

  1. Låter mycket gott! Detta ska jag pröva! /ELLI

    SvaraRadera