lördag 25 september 2010

Lyxpasta

Igår bjöd jag min mamma och bror på en fin middag med förrätt och huvudrätt. Efterrätt känner jag oftast inte för att göra eftersom jag alltid är så himla mätt redan när det är dags för desserten. Den här pastarätten kräver många förberedelser men varje enskilt moment är inte särskilt svårt att utföra. Valnötsaiolin passar jätte bra ihop med smaken från jordärtskockan. Halloumin tillför ett lite intressant tuggmotstånd till rätten medan champinjonerna ger pastan en fyllig smak. Sen måste man riva MASSOR av parmesanost på toppen. Då blir det som allra godast!

För fyra personer:


2 förpackningar färsk tagliatelle

1 förpackning halloumi

10 färska champinjoner

5 små jordärtskockor

1 msk smör

Parmesanost

Valnötsaioli:
1 dl valnötter

2 ägg

1 dl olivolja

1 dl rapsolja

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk citronvätska

2 msk vatten

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala jordärtskockorna och skär dem i tunna avlånga skivor. Stek dem hastigt i olivolja och lägg sedan över dem i en ugnsform. Rosta jordärtskockorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

2. Skär champinjonerna i klyftor och stek dem i olja tills allt vatten har dunstat av. Stek dem på nytt i ytterligare några minuter i smör.

3. Blanda äggulorna och en pressad vitlöksklyfta i en skål. Droppa ner oljan sakta medan du rör om. Tillsätt citron och vatten. Mixa alltsammans med en stavmixer tills färgen på aiolin vitnar och blir tjock i konsistensen. Krossa valnötterna i en mortel och rör ner. Smaka av med salt och peppar.

4. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.

5. Skär halloumin i skivor och stek i olivolja tills de har fått en gyllenbrun färg.

6. Fördela pastan jämnt på tallrikarna och placera halloumiskivorna och jordärtskockorna på toppen. Strö över champinjonerna och ställ ut valnötsaiolin så att gästerna själva kan ta så mycket sås de vill ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar