tisdag 14 september 2010

Bortlottiböngryta

Idag kände jag för att laga något riktigt nyttigt och billigt! Ska den här böngrytan placeras i något särskilt fack skulle den nog klassificeras som GI-föda. Borlottibönorna har ett högt proteinvärde och grytan i sig är väldigt fettsnål. Som tillbehör serverade jag quinoa som är både fettsnål och har ett lågt GI-värde. Dietmetoder är inget jag vanligtvis brukar snacka om, men jag gör det ändå för att förklara hur en enkel och okomplicerad böngryta en vardagskväll ändå kan tjärna sitt syfte. Men det hör till saken att den faktiskt smakar jätte gott. Grytan innehåller creme fraiche som ger grytan en krämigt god konsistens, medan citronvätskan och balsamvinägern tillför ett syrligt och smakrikt inslag. Och quinoa är minst lika gott som vanligt ris!

För fyra personer:

1 burk borlottibönor

2 vitlöksklyftor

1/2 purjolök

500 gram krossade tomater

1/2 squash

1 dl creme fraiche

1 tsk balsamvinäger

1 tsk citronvätska

1 tsk soja

1/2 tsk timjan

1/2 tsk oregano

Habanero (efter behag)

Salt och peppar

3 dl quinoa

6 dl vatten

1/2 buljongtärning

1 msk olivolja

1. Koka upp en kastrull med vatten och smula i 1/2 buljongtärning. Skölj quinoan under rinnande vatten i ett durkslag innan du häller ner det i vattnet. Låt koka i under lock i 15 minuter på medelvärme. Sila sedan bort eventuellt överflödigt vatten när quinoan har kokat klart. Ringla över olivolja och salta.

2. Skölj bönorna under rinnande vatten i ett durkslag.

3. Finhacka vitlök och purjolök. Tärna squashen. Fräs grönsakerna i olivolja i 3-4 minuter.

4. Tillsätt krossade tomater och låt koka upp. Strö ner örtkryddorna. Låt småputtra i cirka 10 minuter.

5. Tillsätt creme fraiche, soja, citronvätska, balsamvinäger och bönor. Låt grytan koka i ytterligare några minuter (OBS. squashen ska fortfarande ha tuggmotstånd). Salta och peppra.

1 kommentar: