söndag 12 september 2010

Morotsbröd med solrosfrön

Det här är ett jätte mumsigt rågbröd som passar bra både till frukost och som middagstillbehör.
För att kunna göra ett sånt här bröd måste man ha tre sorters rågmjöl hemma i skafferiet; grovt rågmjöl, fint rågmjöl och rågsikt. Det kan verka onödigt att ha så många olika sorters mjöl som ändå består utav ett och samma sädesslag- men det finns skillnader. Grovt rågmjöl är framställt av hela rågkornet, men har samma näringsvärde som det fina rågmjölet. Skillnaden är dock att ett bröd bakat enbart på grovt rågmjöl blir mycket mer svårbakat och får en mer kompakt och grövre smak. Rågsikt däremot är en blandning bestående av vetemjöl och rent rågmjöl.
Så mitt tips till er som vill börja baka gott och nyttigt bröd är att köpa in åtminstone rågsikt och grovt rågmjöl. Dessa två sorter förekommer i så många olika brödrecept och det ger dig möjligheten att lätt variera graden av grovhet på brödet. När jag ändå snackar bröd kan jag även rekommendera dig att köpa in grahamsmjöl och havregryn till skafferiet. Då har du de basingredienserna som behövs för att enkelt kunna slänga i hop ett nybakat och gott bröd!

7 dl vatten, fingervarmt
50 g jäst
1/2 dl mörk sirap
2 msk olja
1 dl solrosfrön
1 stor morot, fint riven
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
3 dl fint rågmjöl
2 dl rågsikt
5 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarm värme och häll över. Rör om tills jästen har löst sig.

2. Tillsätt sirap, olja, salt, solrosfrön, riven morot, och allt rågmjöl.

3. Blanda sedan ner vetemjölet och rör ihop till en fast deg (OBS. degen ska fortfarande vara klibbig) och låt jäsa i 40 minuter.

4. Tryck sedan ut i två avlånga formar. Låt jäsa igen, i ca 30 minuter. Grädda sedan i 20-25 minuter på 225°C i nedre delen av ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar