söndag 5 september 2010

Fänkål och purjolökssoppa


För fyra personer:
Den här soppan blev en succé när jag serverade den som förrätt när jag i söndags bjöd min syster på middag. Fänkålen ger soppan en frisk och lätt smak som funkar väldigt bra ihop med den nötaktiga smaken som kommer från hasselnötterna.



2 fänkålsstånd

1 purjolök

1 dl creme fraiche

5 dl vatten

1 dl vitt vin

1 buljongtärning

1 dl hasselnötter

1 msk balsamvinäger

Salt och peppar

1. Avlägsna de yttersta topparna av fänkålsstånden och den gröna delen av purjolöken och skär de resterande delarna i tunna skivor. Hetta upp en djup kastrull med olivolja och fräs grönsakerna tills de har blivit mjuka och glansiga.

2. Tillsätt vinet och låt det reduceras till hälften.

3. Smula ner en buljongtärning, tillsätt vatten och låt koka upp. Soppan ska sedan puttra på medelvärme i cirka 10 minuter.

4. Mixa soppan slät och rör ner creme fraiche. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.

5. Hetta upp en stekpanna och rosta hasselnötterna i 5 minuter. Krossa nötterna i en mortel, eller hacka dem till mindre bitar med en skarp kniv.

6. Fördela soppan jämnt i fyra soppskålar och strö över de krossade nötterna precis innan servering.

1 kommentar: