söndag 31 oktober 2010

Spenatcrêpes med svampsås

Crêpes är franska för "tunna pannkakor" och kan serveras som förrätt, huvudrätt eller dessert. Rätten har sitt ursprung i franska Bretagne, där den serverats sedan 1200-talet. Crêperier, restauranger där man enbart serverar crêpes, har varit ett ganska ovanligt fenomen i Sverige fram tills på senare år. Första gången jag lade märke till ett crêperie var när jag promenerade runt på södermalm i Stockholm. Om du vill besöka ett crêperie i Uppsala hittár du Creperie Lemoni på Svartbäcksgatan 23.

4 personer:

Crepes:
3 dl mjölk
3 ägg
2 dl mjöl
1 msk socker
2 msk margarin
Salt

Spenatfyllning:

5 dl frystbladspenat
2 msk parmesanost
2 vitlöksklyftor
100 gram fetaost
Salt och peppar

Svampsås:

150 gram svamp (trattkantareller, champinjoner)
1/2 gullök
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk soja

1 dl riven parmesanost

1. Blanda alla ingridienser till crêpesssmeten och rör om. Låt stå i kylen i 30-60 minuter. Hetta upp en stekpanna med smör och grädda tunna crêpespannkakor
på hög temperatur (OBS. grädda endast ena sidan av pannkakan).

2. Tina den frysta spenaten och fräs i smör tillsammans med pressade vitlök. Tillsätt fetaost, parmesanost och smaka av med salt och peppar.

3. Stek svampen i olivolja och låt all vätska avdunsta. Stek därefter svampen i smör i några minuter. Salta och peppra.

4. Finhacka löken och fräs i smör. Tillsätt grädden och hälften av svampen. Låt koka upp. Tillsätt soja och låt såsen småputtra i 5 minuter.

5. Sätta ugnen på 200 grader.

6. Födela lite av spenatfyllningen och svampen i mitten av varje crêpes. Rulla ihop, vik igen ändarna och lägg på rad i en smord ugnsform. Bred ut svampsåsen över pannkakorna och riv över parmesanost. Grädda i ugnen i 10-15 minuter.

7.Servera till en enkel tomatsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar