söndag 28 november 2010

Lussebullar

Nu är det dags för julbak!

50 gram jäst

5 dl mjölk

250 gram kesella

1 gram saffran (2 kuvert)

150 gram smör

1 ägg

2 dl socker

24 dl mjöl

1/2 tsk salt

1,5 dl russin

1 ägg (för pensling)

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Tillsätt mjölken som du värmer till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt saffran.

3. Smält smöret i en kastrull och häll ner det i bunken.

4. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

5. Sätt ugnen på 225 grader (varmluftsugn). Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till små lussebullar. Lägg dem på smorda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.

6. Garnera med russin och pensla med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 6 minuter.

4 kommentarer:

  1. Önskas lussebullar utan tillsatta kalvmagekomponenter - så att ingen behöver dö för din lilla bulle - så får Kesellan ersättas med något annat.

    Arla anger nämligen löpe som ingrediens i Kesella. Eftersom löpen inte specificeras som vegetabilisk så får man utgå ifrån att det är vanlig animalisk löpe.

    SvaraRadera
  2. "dö för din lilla bulle".....?
    Om man vill bidra till en bättre värld där fler människor är mer medvetna om miljön och om hälsosam mat, tror jag att man måste ha en lite annan attityd. Man kommer ingen vart genom att klanka ner på personer som redan är vegetarianer och som bara vill väl.

    SvaraRadera
  3. @ Claes-trollet - Herrejösses, är det inte kallt uppe på den höga piedestal du satt dig på? Hoppas du slipper ramla ner därifrån och behöva se oss andra dödliga i ögonen, det skulle nog förstöra hela din jul.

    Ha en trevlig jul utan din löpe. Folk tycker nog jättemycket om dig.

    SvaraRadera