torsdag 16 december 2010

Saffransrisotto

Jag älskar risotto! Och tricket är att under jämna mellanrum röra runt i grytan och att inte tillsätta all vätska på en och samma gång.

3-4 personer:
4 dl risotto

5 frysta sparrisar

1 liten gullök

2 dl vitt vin

5 dl vatten

1 buljongtärning

1/2 kuvert saffran (05 g)

1-2 dl riven parmesanost

2 msk smör

1 msk olivolja

Salt och peppar

1. Lös upp en buljongtärning i vatten som du kokar upp.

2. Finhacka lök och fräs i olja och smör tills den blir genomskinlig. Låt riset fräsa med 1-2 minuter.

4. Strö ner saffranet. Häll ner vinet och en dl buljong och låt vätskan sugas upp av riset.

3. Tillsätt en dl i taget av buljongen under ständig omrörelse tills all vätska har sugits in. Riset får inte vara för genomkokt och konsistensen av risotton ska bara krämig. Tillsätt mer vin för att få den rätta konsistensen i slutet av koktiden. Den totala koktiden bör ligga på omkring 20-25 minuter.

4. Rör ner riven parmesanost och en klick smör. Salta och peppra.

5. Tina sparrisen och stek den i olivolja i 2-3 minuter på hög värme. Skär i mindre bitar och blanda ner i risotton.

Servera direkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar