Å så var det jul igen! När jag och min familj firar jul brukar alltid samma vegetariska julklassiker finnas med på julbordet. Men i år lade vi till två nya julrätter- en krämig och krispig vintersallad och knapriga nötbollar. Jag lagade även dessa två rätter för UNT när de gjorde ett reportage om vegetarisk matlagning i vintras.
Krispig vintersallad
200 g vitkål
200 g rödkål
2 avokado
2 dl valnötter
1 granatäpple
Dressing:
1 dl crème fraiche
1 msk citron
2 tsk senap
1 msk majonnäs
Salt och peppar
1. Strimla vit- och rödkålen i tunna skivor.
2. Kärna ur avokadon och dela i små bitar. Mixa valnötterna grovt.
3. Dela granatäpplet på mitten och kläm ut kärnorna. Blanda alla ingredienser i en stor skål.
Dressing: Rör ihop crème fraiche med citronvätska, majonnäs, senap, salt och peppar i en liten skål.
Nötbollar 20 st
4 potatisar
200 g hasselnötter
1 gul lök
1 kruka persilja
1 tsk soja
1 tsk senap
2–3 dl sesamfrön
Salt och peppar
1. Skala potatisen och koka den i 20–30 minuter.
2. Mixa nötterna grovt i en matberedare, eller med en mixer.
3. Mosa potatisen och blanda med nötter, soja, hackad persilja, senap, och övriga kryddor.
4. Finhacka lök och fräs cirka 3 minuter i margarin. Blanda ner bland övriga ingredienser.
5. Forma runda små bollar och rulla dem sedan i sesamfrön. Stek bollarna gyllenbruna i margarin i 3–4 minuter.
Vårt vegetariska julbord består utav linsbiffar, nötbollar, sojakorv, Janssons frestelse, krispig vintersallad, kikärts-och äppelsallad, dopp i grytan, fräst grönkål och hembakt bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar