lördag 19 februari 2011

Risottoknyten med persilje- och ajvarcréme

För fyra personer:
1 paket filodeg
2 dl risottoris
1/2 rödlök
1 dl rött eller vitt vin
1/2 buljongtärning
1/2 paket saffran
3 dl vatten
1 dl parmesanost
1 msk smör
Salt och peppar




Persiljecreme:
2 dl créme fraiche
3 msk persilja
1 vitlöksklyfta
Havssalt och peppar

Ajvarcréme:
2 dl créme fraiche
2 tsk ajvar relish
2 tsk citron
Salt

Squashsauté med ost:
1 liten squash
1 liten hackad schalottenlök
100 g riven parmesanost
1 msk olivolja

Risottoknyten:
1. Finhacka rödlök och fräs i hälften olivolja och hälften smör i 2-3 minuter. Tillsätt riset och låt det fräsa med tills riskornen har fått ett genomskilnligt utseende.

2. Tillsätt saffran, buljong och hälften av vinet och låt det koka in i riset. Tillsätt därefter en dl vatten i taget och låt vätskan koka in i riset innan du tillsätter ny vätska.

3. När all vätska har absorberats tillsätt resten av vinet samt finriven parmesanost och en klick smör. Salta och peppra.

4. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Veckla ut filodegen på ett bord och skär ut 6 rutor från varje ark. Pensla olivolja på varje kant. Lägg en klick (2-3 tsk) risotto i mitten av varje ruta och forma ett knyte av filodegen och kläm åt toppen med fingrarna. Lägg ut knytena på en ugnssmord form och gratinera i mitten av ugnen i 15 minuter.

Persiljecréme:
Finhacka persiljan och blanda med créme fraiche. Pressa i vitlök och strö ner flingsalt och peppar.

Ajvarcréme:
Blanda ajvar relish, créme fraiche och citron. Salta och peppra.

Squashsauté med ost:
1. Skala squashen och riv den och osten grovt på rivjärn.

2. Värm squashstrimlorna i varm olja (bäst i teflonpanna) i ca 1 minut, tills de är genomvarma. Krydda med salt och nymalen vitpeppar och strö över osten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar