söndag 24 april 2011

Restaurang Hodja


Härom veckan gick jag och min familj till restaurang Hodja för att fira min universitetsexamen. Hodja är en turkiskt restaurang som ligger vid korsningen mellan sysslomansgatan och klostergatan (tidigare restaurang Akropolis) och utmärker sig för sin långa lista av turkiska mezzerätter.

Det går bara att konstatera att Hodja har lyckats med att få lokalen att kännas inbjudande. Den färgglada och dekorativa inredningen förmedlar en varm och välkomnande atmosfär.

Menyn består utav långa listor med kalla och varma mezzerätter. Det vegetariska utbudet var som väntat stort, med bland annat vindolmar, babaganush, hoummus, fetaoströra, börek, friterad squash och piroger att välja mellan. Varje enskild rätt hade ett överkomligt pris, omkring en femtiolapp. Själv planerade jag att först beställa 4 rätter vilket skulle hamna på 200 kr tillsammans. Min pappa insisterade dock på att vi skulle dela på en så kallad avsmakningsmeny för två personer (279 kr per person). Avsmakningsmenyn bestod utav vegetariska rätter samt några med skaldjur (farsan är ju inte lakto ovo-veg längre).

Det fanns 2 störande moment under kvällen på Restaurang Hodja. För det första glömde man att märka ut vilka rätter som var våra och vilka rätter som tillhörde min kusin och hennes föräldrars. De hade nämligen beställt in en grillmeny där förutom grillspett även ingick både kalla och varma mezzerätter. Vad som kom in var ett tiotal rätter som placerades ut över hela sällskapets bord. När jag frågarde vilka rätter som var våra fick jag svaret att det var beräknat så att alla mezzerätter som inte var specialbeställda skulle delas utav oss fem. Märkligt, eftersom storleken på tallrikarna var ganska amå, samt att de var tänkta att delas utav 5 personer som hade betalat 279 respektive 349 kr per person. Om vi hade beställt in 4 rätter var istället skulle vi ha fått in minst 20 rätter för 200 per person, inte för 349:-.

För det anra kom min kusin och hennes förädrars grillspett in i slutet av middagen när alla andra hade ätit klart. Stort minus.

Maten smakade dock jätte bra. Brödet var nybakat och rykande hett, rörorna var otroligt smakrika och var gjorda på färska ingridienser. Maten förde verkligen tankarna direkt till Turkiet!

Så mitt tips- inga avsmakningsmenyer på Restaurang Hodja...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar