tisdag 27 juli 2010

Jordärtskockssoppa


Det här är en klassisk vegetarisk förrätt som ofta serveras på lite finare restauranger. Soppan är otroligt god och är inte lätt att misslyckas med!

300 gram jordärtskockor

1/2 gullök eller två små schalottenlökar

1 stor potatis

4 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl grädde

1 buljongtärning

Salt och pepppar

Citron

För fyra personer:

1. Skala jordärtskockorna och potatisen och skär i tunna skivor.

2. Grovhacka löken. Hetta upp en kastrull med smör i och fräs löken i 2-3 minuter. Tillsätt sedan potatis och jordärtskocksskivorna och låt dem fräsas med i ytterligare 2 minuter.

3. Tillsätt hälften av vinet, vatten och låt koka upp. Smula ner buljongtärningen. Låt småputtra i 15 minuter.

4. Mixa soppan med en mixerstav. Tillsätt grädden, resten av vinet och pressa i citronvätska efter behag. Salt och peppra.

5. Dekorera med citrontimjan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar