onsdag 14 juli 2010

Orientalisk linssoppa


När man ska äta själv tycker jag att soppa är en idealisk rätt att tilllaga en kväll när man inte känner för att stå nån längre stund i köket. Linssoppor är alltid lätta att variera eftersom soppbasen passar så bra ihop med olika sorters kryddblandningar. Denna gång blev det en marockansk version med mynta i.


2 dl gröna linser

50 gram champinjoner

2 små potatisar

2-3 vitlöksklyftor

1 rödlök

6 dl vatten

3 dl tomatjuice

3 msk ajvar relish

1 msk sambal oelek

1 buljongtärning

1 lagerblad

1/2 dl persilja

1 msk torkad mynta

1 msk vit balsamvinäger

1 citron

Salt och peppar

För fyra personer:


1. Finhacka vitlök och rödlök. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs lökhacket tills det har fått en gyllenbrun färg.

2. Skala potatisen och skär den i halvor. Tillsätt potatisen, linser, tomatjuice och vatten. Låt koka upp.

3. Rensa och skölj champinjonerna och lägg i kastrullen.

4. Smula ner en buljontärning och tillsätt lagerblad, mynta och persilja. Salta och peppra.

5. Låt småputtra i 25-30 minuter.

6. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten för att göra soppan mindre koncentrerad. Smaka av med citron och eventuellt mer mynta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar