När man ska äta själv tycker jag att soppa är en idealisk rätt att tilllaga en kväll när man inte känner för att stå nån längre stund i köket. Linssoppor är alltid lätta att variera eftersom soppbasen passar så bra ihop med olika sorters kryddblandningar. Denna gång blev det en marockansk version med mynta i.
2 dl gröna linser
50 gram champinjoner
2 små potatisar
2-3 vitlöksklyftor
1 rödlök
6 dl vatten
3 dl tomatjuice
3 msk ajvar relish
1 msk sambal oelek
1 buljongtärning
1 lagerblad
1/2 dl persilja
1 msk torkad mynta
1 msk vit balsamvinäger
1 citron
Salt och peppar
För fyra personer:
1. Finhacka vitlök och rödlök. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs lökhacket tills det har fått en gyllenbrun färg.
2. Skala potatisen och skär den i halvor. Tillsätt potatisen, linser, tomatjuice och vatten. Låt koka upp.
3. Rensa och skölj champinjonerna och lägg i kastrullen.
4. Smula ner en buljontärning och tillsätt lagerblad, mynta och persilja. Salta och peppra.
5. Låt småputtra i 25-30 minuter.
6. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten för att göra soppan mindre koncentrerad. Smaka av med citron och eventuellt mer mynta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar