söndag 19 juli 2009

El Coto Crianza


Det här röda vinet är ett klassiskt Riojavin från Spanien som vi drack till en bit kött (quorn så klart för min del)och en svamprisotto.

Det går under kryddiga och mustiga viner vilket passade bra till den krämiga risotton och det röda köttet.

Vinet är gjort utav Riojas mest förekommande druva- tempranillo. Tempranillodruvan ligger i smaken nära Pinot noir och Cabarnet Sauvignon. Den har en fruktig ung karaktär med toner mörka bär såsom av jordgubb, björnbär, körsbär, mullbär, och hallon. Ju äldre vinet blir desto mer smak får det av fikon, russin, plommon, kakao och tobak samt ceder från faten.

Den passar utmärkt att dricka ung och behöver inte uppenbart ge en bättre smak som ett flera år lagrat.

Crianza står för ett Riojavin som har fatlagrats i minst 12 månader och får inte säljas förrän början av tredje året efter skörd. El Coto producerades år 2005.

El Coto upplevde jag som fylligt och mustigt vin med en tydlig smak av fat och dill. Den påtagliga dillsmaken kan möjligen ha upplevs som en aning för intensiv, men skulle kunna komma till sin rätt bättre om den serveras till någon annan maträtt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar