tisdag 14 juli 2009

Saftigt linfröbröd


Det här brödet är ett otroligt gott bröd som passar utmärkt till frukost! Det är saftigt, nyttigt och har en hård god skorpa som även gör brödet knaprigt.

Omgång 1:

2 dl grovt rågmjöl

2 dl havregryn

1 dl linfrön

5 dl kokhett vatten


Omgång 2:

9-10 dl vetemjöl

½ paket jäst

Omgång 3:

1 ägg

2 msk sesamfrön

1. Blanda de torra ingredienserna till omgång 1 i en stor bunke och häll sedan ner det kokhetta vattnet. Låt stå i 2 timmar.

2. Blanda ut jästen i ett mindre glas med ljummet vatten och häll ner i mjölblandningen. Rör ner vetemjölet och knåda degen tills den släpper kanterna. Låt jäsa i 1 timme.

3. Lägg upp degen på en mjölad yta och forma till en stor avlång rulle. Förflytta brödet över till en plåt med bakplåtspapper på och låt jäsa i en halvtimme övertäckt med en handduk. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla brödets yta med ett lätt uppvispat ägg och strö över sesamfröna.

5. Grädda i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 150 grader och låt gräddas i ytterligare 20-30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar