söndag 26 juli 2009

Pizza


I fredags gjorde jag pizza! Personligen tycker jag att hemgjord pizza är mycket godare än pizza på restaurang och blir en bra rätt när man har brist på fantasi.

Deg:
5 dl vetemjöl

2 dl vatten

1/2 förpackning färsk jäst

1/2v tsk salt

1 msk olivolja

Pizzasås:
1 burk passerade tomater

2 vitlöksklyftor

Olivolja för stekning

Pizzakrydda

Salt och peppar

Pålägg:
1 grön paprika

1/2 rödlök

1 mozzarellaost

1 liten burk med gröna oliver

1 liten burk med champinjoner

1. Smula ner jästen i en stor bunke och häll ner ljummet vatten. Lös ut jästen genom att blanda de två ingredienserna med en trägaffel. Tillsätt salt och olivolja.

2. Rör ner vetemjölet och knåda tills att degen släpper kanterna. Täck över med en handduk och låt jäsa i 30-40 minuter.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Hacka under tiden alla grönsakerna. Hetta upp en kastrull och stek vitlöken i olivolja i mindre än en minut. Rör ner passerade tomater och låt koka upp. Smaksätt såsen med pizzakrydda, salt och peppar. Låt såsen puttra i 10-15 minuter.

4. Tryck ut degen på en smörjd bakplåt och pensla degen med olivolja. Bred ut tomatsåsen på pizzabottnen och strö över grönsakerna. Avsluta med att fördela mozzarellan jämnt över pizzan.

5. gratinera pizzan i 15-20 minuter (beroende vilken typ av ugn du har) eller tills pizzan ser klar ut. Servera till sallad.

1 kommentar:

  1. Jag tycker att det ser ut som att det ar skinkbitar pa pizzan. Kan detta verifieras?

    SvaraRadera