tisdag 11 augusti 2009

Folkes medelhavsgryta



I går köpte jag och min pojkvän en katt! Hans namn är Folke! Så för att fira hans ankomst såg jag till att laga något riktigt gott! Rätten får namnet Folkes medelhavsgryta där basen utgörs av färska tomater, vitlök och halloumi. För den som vill göra denna rätt till en kötträtt går det enkelt att byta ut halloumin mot kräftstjärtar.

4 personer

5 tomater

4-5 vitlöksklyftor

10 potatisar

2 halloumiförpackningar

1 gullök

1/2 citron

1 dl vitt vin

2 tsk vit balsamvinäger

1-2 msk creme fraiche

1 kruka persilja

Olivolja och rapsolja för stekning

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i klyftor och lägg i en plastpåse. Droppa ner 2 msk rapsolja, förslut påsen och blanda runt potatisen i oljan. Lägg i en ugnssäker form och gratinera i cirka 45 minuter.

2. Finhacka tomater, vitlöksklyftor, persilja och gullök. Tärna halloumin. Fräs lökhacket i en gryta i 2-3 minuter och häll sedan över tomaterna. Koka upp och låt sedan tomathacket koka sönder till en sammanhängande sås (detta tar ungefär 5 minuter). Tillsätt vittvin, balsamvinäger, citron, och kryddor. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.

3. Tärna under tiden halloumin och stek i en stekpanna till den har fått en gyllenbrun färg.

4. Tillsätt persilja och halloumin cirka två minuter innan koktidens slut.

5. Servera grytan till klyftpotatisen och en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar