söndag 11 april 2010

Tre sorters quesadillas


I fredags gick kvällens middag i mexikansk anda! Eller i alla fall så som vi svenskar gärna vill uppfatta den mexikanska matkulturen. Till förrätt blev det gratinerade quornfärsfyllda tacoskal med avokado och gräddfil, och till huvudrätt lagade jag tre sorters quesadillas; en med quornfärs, en med bönröra, och en med svampstuvning i. Till detta serverade jag guacamole och en tomatsalsa.


Quornfärsfyllning:
1 vetetortilla

2 dl quornfärs

1/2 msk tacokrydda

1 dl vatten

Bönröra:
1 vetetortilla

2 dl svarta bönor

1/2 stor tomat

1 vitlöksklyfta

Färsk koriander

1-2 tsk lime saft

1 liten piri piri chilifrukt

Salt och peppar

Svampstuvning:

1 vetetortilla

50 gram skogschampinjoner

1/3 gullök

1 msk konjak

1 dl grädde

Salt och peppar

Tomatsalsa:

2 små tomater

1/3 rödlök

Färsk koriander

1 msk limesaft

1 msk olivolja

Guacamole:

2 vitlöksklyftor

3 avokado

2 tsk citron

2 msk créme fraiche

Salt, peppar, chilikrydda

För två personer:
1. Bönfyllning:
Skölj av bönorna i ett durkslag. Finhacka tomater, vitlök och chili. Hetta upp en kastrull och stek vitlöken och chili i olivolja. Tillsätt tomaterna och låt dem koka sönder till en sås. Häll ner bönor och koriander och låt småputtra i några minuter. Pressa ner limen och smaka av med salt och peppar.

2. Quornfärsfyllning:
Hetta upp en stekpanna med smör i. Stek den frysta quornfärsen i 5-6 minuter och tillsätt undertiden vatten och tacokrydda.

3. Svampfyllning:
Rensa champinjonerna och finhacka dem, samt en gullök. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör i och lägg i svampen och löken. Tillsätt efter 3 minuter konjak och grädde. Låt småputtra i 10 minuter. Salta och peppra.

4. Vik en tortilla på mitten och skär den sedan mitt itu. Fördela de tre fyllningarna jämnt i tortillabröden och tryck till ( 2 stycken tortillas per fyllning). Hetta upp en grillpanna med smör i och stek dem 1 minut på varje sida.

5. Sallad: Finhacka tomat och rödlök och lägg i en skål. Grovhacka koriander och blanda ner. Pressa ner lime och ringla över olivolja. Salta och peppra.

6. Guacamole: Mosa eller mixa avokadon, och för sedan över moset till en skål. Blanda i vitlök, citron, gräddfil, chilikrydda, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar