måndag 26 april 2010

Per Mobergs lingontarte

För er som inte visste älskar jag Per Mobergs matprogram Vad blir det för mat?. Den mysiga stämningen han sprider när han lagar mat på sin herrgård ute på landet och går ut och plockar de flesta ingredienserna från trädgårdslandet eller åker till en lokal speceriaffär, gör att jag just då vill leva hans liv. Dessutom påminner han kusligt mycket om min pappa på sättet att prata och hur han beter sig när han lagar mat. Likt Per Moberg kan min pappa ena sekunden stå och mycket varsamt plocka chilifrukter i fönstret, till att i andra sekunden få ett tokryck och driva fram som en orkan i köket.

Deg:
5 dl vetemjöl

250 gram smör

1 dl strösocker

2 st äggulor

2 vispade äggvitor

Fyllning:
5 dl lingon

1 dl råsocker till lingonen

1/2 dl mörk rom

1 dl mandelflarn

2 ägg

1 dl socker till fyllningen

Tillbehör:
Vaniljvisp

För fyra personer:
1. Blanda lingonen med socker och rom och låt dra i kylen i ett par timmar.

2. Blanda smör, äggulor och socker. Tillsätt vetemjöl och de uppvispade äggvitorna. Rör ihop till en ganska kletig deg. Smörj en kakform med avtagbara kanter och klä den med degen. Låt stå i kylen i 1 timme.

3. Vispa upp äggen tillsammans med socker till ett vitt skum och tillsätt mandel.

4. Fördela lingonen jämnt i bottnen av kakformen. Bred över mandeltäcket över lingonen. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

5. Servera till uppvispad vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar