söndag 14 februari 2010

Annas havrebaguetter


De här baguetterna gjorde jag häromdagen när det blev soppa till middag. De blev jätte goda och riktigt saftiga! Receptet kommer från en av mina favoritkokböcker kärlek, oliver och timjan.

Till tre baguetter:

1/2 paket jäst

2 tsk salt

1 msk honung

6 dl ljummet vatten

2 1/2 dl fiberhavregryn

11-12 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung. Häll på lite vatten och rör ut jästen. Häll på resten av vattnet.

2. Tillsätt först fiberhavregryn, sedan vetemjöl och arbeta ihop allt till en smidig deg (det räcker att använda en trägaffel).

3. Strö lite vetemjöl över degen och täck över med en kökshandduk. Låt jäsa i 1-2 timmar.

4. Värm ugnen till 260 grader. Lägg ett bakpapper på en plåt. Häll ut den jästa degen på en mjölad bordsyta. Skär degen i 3 lika stora delar och forma till långa smala baguetter, utan att knåda! Lyft över ett bröd i taget till plåten och vrid dem sedan så de får ett spiralliknande utseende. Strö över lite mjöl på varje bröd.

5. Grädda i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och fortsätt grädda bröden i ytterligare 15-20 minuter.

2 kommentarer:

  1. Ser härligt gott ut med baguetter. Ska du göra något kul under sportlovet? Kram/C

    SvaraRadera
  2. Ja de var jätte goda! Jag ska inte göra något kul under lovet, hade tänkt hoppa in och vikariera istället. Men min mamma och syrra komer i alla fall hit på fredag. Vill du komma hit? Kram

    SvaraRadera