onsdag 4 november 2009

Italiensk risrätt med två såser



Den här spenat/- och ricottasåsen är syndigt god vill jag bara berätta! Min mamma har sedan flera år tillbaka lagat den här italienska rätten till både vardag såväl som festsammanhang. Receptet kommer ursprungligen från koken Alexandra Zazzi.

För fyra personer:

4 dl avioriris

1 msk smör

8 dl vatten

1 tsk kayennepeppar

Salt, peppar

Tomatsås:

500 gram krossade tomater

3 vitlöksklyftor

1 tsk mörk balsamvinäger

2 kryddmått senap

2 dl hela konserverade champinjoner

Salt och peppar

Ricottasås:


1 burk ricotta

3 dl hackad fryst spenat

4 msk riven parmesanost

3 vitlöksklyftor

Habanero

Salt

1. Hetta upp en kastrull med smör, häll sedan ner risottoriset och rör om tills riskornen nästan är genomskinliga. Tillsätt kryddorna och 2 dl vatten och låt koka upp. Rör runt regelbundet i kastrullen och tillsätt ytterligare 2 dl vatten när vätskan har nästan har börjat försvinna. Upprepa denna procedur till 8 dl vatten har tillsatts.

2. Finhacka vitlök och habanero.

3. Ringla ner rikligt med olivolja i en upphettad kastrull och låt vitlöken stekas med i mindre än en minut. Tillsätt därefter krossade tomater och låt koka upp. Smaksätt såsen med balsamvinäger, senap, salt och peppar. Låt småputtra i 15-20 minuter. När halva koktiden har passerat tillsätt champinjonerna.

4. Tina den frysta spenaten i mikrovågsugnen. Hetta upp en kastrull med olivolja och stek spenaten tillsammans med vitlök och habanero i 2 minuter. Tillsätt parmesanost och låt koka upp. Låt såsen småputtra i 10 minuter.

5. Servera rätten till lite hackad tomat och rödlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar