fredag 30 december 2011

Ackee

Jag har nog aldrig fått en sån här hangup på en frukt tidigare...
När jag för en tid sedan bad den jamaicanska matbloggerskan Therese om tips på jamaicansk mat jag kunde laga till jul föreslog hon en traditionell rätt gjord på ackee- en frukt från Västafrika som kom till Jamaica genom den brittiska slavhandeln.

På bilder ser rätten ut som någon slags äggröra. Therese menar att den mer påminner om tofu i konsistensen, medan Sara, min kollega som har bott på Jamaica, säger att den smakar lite som avokado. Så då var frågan om jag skulle försöka hitta något bra substitut eller leta reda på ackee på burk. Det blev ackee på burk som jag hittade i matbutiken Taj Mahal på kammakargatan i Stockholm.

Det som gjorde mig fascinerad av denna märkliga frukt var att den dessutom är extremt giftig om man äter den rå. Ackee växer på träd och den ätbara frukten går att komma åt först när kapseln som omger den har öppnat sig naturligt. När de tre frukterna som kapseln innehåller har avlägsnats måste man först avlägsna en hinna och sedan koka frukterna i saltvatten, annars försvinner inte alla gifter. Om man ändå lyckas stoppa i sig giftig ackee börjar man kräkas okontrollerat vilket ofta leder till döden.

"Because of how specific this fruit is that why is specified DO NOT each freshly picked ackee from someone who is not Jamaican. The other caribbean island are not familiar with ackee as a food as Jamaicans are, some of them have the ackees tree both use the fruits for other things than food. So ONLY eat fresh ackee from a Jamaican, every Jamaican learns how to cook ackee as children. So tin ackees are very safe."- Therese Edwards.

Tydligen fruktar man verkligen ackee på Haiti eftersom man tror att den innehåller demoniska krafter. Hos mig hamnade den på årets julbord...

För fyra personer:
1 burk ackee
1 gullök
2 tomater
1 grön paprika
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk svartpeppar
Salt

1. Sautera skivad lök, tärnad paprika, finhackad vitlök och hackad tomat tills de är mjuka.
2. Skölj av ackeefrukten i ett durkslag. Tillsätt ackee och timjan till grönsaksröran och stek i ytterliagre 2-3 minuter. Salta och peppra.



10 kommentarer:

  1. Farligt farligt men härligt härligt/C

    SvaraRadera
  2. Really like the article :) Forgot to mention that ackee is actually one of the most potent "ingredient" in Haitian voodoo thus many Haitian fear Jamaicans because we eat a fruit they associate with voodoo... Ackee is such a fascinated fruit!

    SvaraRadera
  3. This article was well written and informative, and I would also like to give credit to my niece Therese Edwards who has her own "Food Blog."

    SvaraRadera
  4. ohh so they do use it in some degree...well if it's associated with voodoo it's understandable the Haitians don't use it in their everyday cooking...

    But glad you like the article :)

    SvaraRadera
  5. Segera Bergabung Bersama Kami di Agen Ayam Saung Terpercaya !!

    SvaraRadera
  6. kini bolavita mempromosikan promo bonus sabung ayam online dengan promo yang besar

    SvaraRadera
  7. ayo bergabung dengan bolavita khusus new member lgsg di berikan 10%
    tanpa ribet dan masih banyak bonus2 lain nya
    semua di berikan tanpa ribet pelayanan terbaik 24 jam
    depo wd secepat kilat ^^ ayam bangkok adu

    info lbh lanjut :
    WA: +628122222995

    SvaraRadera