onsdag 21 december 2011

Paneer Makhani

I helgen bjöd jag hem min pappa och hans flickvän på indisk middag. Jag bestämde mig för att laga Paneer Makhani- en rätt som vanligtvis inte serveras på indiska restauranger i Sverige. Rätten kommer ursprungligen från Punjab i Indien och består av den indiska osten paneer. Paneer går att göra själv eller kan köpas i asiatiska matbutiker (tex. Taj Mahal i Stockholm). Har man inte har tid med det funkar dock halloumi lika bra. Osten kokas i en krämig tomatsås som sedan smaksätts med olika indiska kryddor, grädde och smör. Resultatet blev överraskande bra!

För fyra personer:
2 packet paneer (alt. halloumi)
4 dl tomatpuré
2-4 dl vatten
1 dl grädde
2 tsk vitlökspasta
2 tsk ingefärspasta
1 tsk turmeric (samma som gurkmeja)
1 tsk kumminfrön (Jeera)
1 tsk garam masala
1-2 tsk chilipulver (helst kashmirisk chili som ger en intensiv röd färg)
4 msk smör
1/2 dl cashewnötter
2 msk Kasuri Methi (även kallad fenugreek)
Salt
Färsk koriander

1. Skär osten i små tärningar.
2. Hetta upp en gryta och smält smöret. Fräs kummin, ingefärs/-vitlökspastan, krossade chashewnötter, salt, och turmeric i 1 minut. Rör ner tomatpurén och tillsätt lagom mängd vatten så att konsistensen inte blir för tjock. Låt koka på medelvärme i några minuter.
3. Tillsätt garam masala, chili, fenugreek, paneer och ev. mer vatten. Sätt på grytlocket och låt småputtra i några minuter.
4. Rör ner grädden och koka i ytterligare någon minut.
5. Toppa med grovhackad koriander.
6 Servera till basmatiris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar