fredag 23 december 2011

Stekt portabellosvamp med julmustsås och potatisgratäng

I torsdags kom min kompis Elli på vår lilla årliga "julfest" som enbart består av oss två. Till förrätt lagade jag en mini-cheesecake gjord på kavring och västerbottenost. Huvudrätten blev stekt portabellosvamp med en krämig julmustsås som serverades till en potatisgratäng och krispig vintersallad. Kvällen avslutades med ost och rödvin.

För två personer:
4 stora portabellosvampar
Marinad:
1 msk ljus sirap
1 tsk honung
2 msk olivolja
1 klyfta vitlök, riven
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
Salt  
Julmustsås:
2 dl julmust
1/2-1 dl grädde
1/2 gullök
1 msk citronvätska
1 tsk balsamvinäger
1 tsk soja
Salt och peppar
Maizena för redning

1. Rensa och skölj svampen. Rör ihop ingredienserna till marinaden. Lägg svamparna på en djup tallrik och häll sedan över marinaden. Låt stå i 15 minuter.
2. Grovhacka löken och stek i smör i 2-3 minuter. Tillsätt julmust, grädde, citronvätska, balsamvinäger, och soja. Låt sjuda i cirka 10 minuter tills såsen har reducerats till en tredjedel. Sila såsen och släng löken. Smaka av med salt och peppar. Red med maizena om såsen känns för rinnig.
3. Stek svampen på båda sidorna i rikligt med olja i 15 minuter.

2 kommentarer:

  1. Det godaste någonsin, Isa!! Men vart är mini-cheesekaken? =)

    SvaraRadera
  2. Tack:D Ja va hände med the cheesecake!! Jag blev inte helt nöjd med den helt enkelt. Tänker prova att servera den kyld istället för gratinerad i ugnen nästa gång.

    SvaraRadera