fredag 9 december 2011

Hemlagat tortillabröd med kikärtsbiffar och avokado salsa

Jag har varit lite lat den senaste tiden med att laga nya spännande rätter. Men det ska bli ändring på det! Igår lagade jag hemmagjorda tortillabröd. Nyckelorden för den här rätten är lime, koriander, habanero och vitlök- några av mina favoritsmaker! Det visade sig dock vara lite svårt att få till platta och tunna bröd när man saknar en kavel. Vore kanske på tiden att skaffa en...





För 4 personer:

Kikärtsbiffar:
1 burk kikärtor
1 liten burk majs
1 dl rostade hasselnötter
3 vitlöksklyftor
1 gullök
1/2 msk socker
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1/2 tsk spiskummin
1/2 kruka färsk koriander
1 lime
Habanero
Salt
2 ägg
1 dl maizena
Olja, till frittering

Tortillabröd:
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk olja
2 dl kallt vatten
salt

Avokadosalsa:
4 avokados
3 tomater
1/2 rödlök
Habanero
1 lime
Flingsalt
Peppar
1 kruka koriander

Tillbehör:
Gräddfil
Chilisås

1. Tortilla:
Blanda alla torra ingridienser i en bunke. Tillsätt iskallt vatten och olja och knåda till en smidig deg. Forma 8 runda tunna bröd och stek utan olja på medelvärme, 1 minut på varje sida. Täck över med aluminiumfolie så de förblir varma och mjuka.

2. Kikärtsbiffar:
Grovhacka vitlök och gullök. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och stek löken i 2-3 minuter. Tillsätt kryddor och stek i ytterligare 1 minut.

Rosta hasselnötterna och rör ner i en bunke tillsammans med kikärtor och lök. Mixa till en jämn röra och blanda därefter i majs, habanero, grovhackad koriander, salt och saften från en lime. Forma till små biffar.

Knäck två ägg i en skål och rör ner maizena. Tillsätt vatten om smeten blir för tjock.

Hetta upp en stekpanna eller stekpanna med så mycket olja att den täcker bffarna och invänta rätt fritteringstemperatur. Doppa kikärtsbiffarna i frityrsmeten och fittera sedan i 2 minuter på varje sida. Lägg upp på ett fat med hushållspaper så att överflödig olja absorberas.

3. Avokadosalsa:
Finhacka rödlök och habanero och lägg i en skål. Skär tomater och avokado i fina små tärningar. Grovhacka koriander. Blanda ner dessa ingridienser i skålen och pressa ner saften från en lime. Smaka av med flingsalt och peppar.

4 Lägg upp ett tortillabröd på en tallrik och fyll med 2 kikärtsbiffar, en klick avokadosalsa, gräddfil och eventuellt någon stark chilisås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar