
När jag frågade min kompis om vegetarisk jamaicansk mat, var rise and peas det första hon mämnde. Rätten består av ris (av Uncle Bens typ), kidney bönor, och kokosmjölk. Rise and peas är basföda på Jamaica som serveras till allt; i hemmet såväl som på restauranger.

För två personer:
2 dl basmatiris
1/2 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1/2 buljongtärning
1 liten gullök
2 vitlöksklyftor
1 burk kidneybönor
Salt och peppar
1 matbanan
Rapsolja, för fritering
Salt
Avokadosalsa:
2 tomater
2 avokado
1/2 rödlök
1 lime
Salt
1. Skölj riset under rinnande vatten i en sil.
2. Grockhacka löken och fräs i olja tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt ris, kokosmjölk och riven vitlök. Låt koka upp. Häll ner vatten och smula ner buljongtärningen.
3. Låt småputtra i 10-15 minuter under lock tills riset är genomkokt (OBS. risblandingen ska ha en risotto lik konsistens). Tillsätt bönorna några minuter innan riset är klart.
4. Smaksätt med salt och peppar.
5. Avokadosalsa: Kärna ur avokadon och skär den i små tärningar. Finhacka lök och tomat och blanda alla ingridienser i en skål. Pressa ner limejuice och smaka av med salt.
6. Skala matbananen och skär den i tunna skivor. Hetta upp en kastrull med olja och invänta rätt temperatur. Fritera bananskivorna i 3-4 minuter tills de är gyllende gula och har en knaprig yta. Låt dem rinna av på en tallrik med hushållspapper. Salta inann servering.
It should read Jamaican Rice and Peas!
SvaraRadera