torsdag 3 december 2009

Kålrabbigratäng


Första gången jag hörde talas om kålrabbi var för ett halvår sedan då jag läste en artikel i mattidningen laga lätt. Så ända sedan dess har jag varit nyfiken på hur denna ovanliga rotfrukt smakar. Kålrabbi ser ut som ett vitkålshuvud i miniatyr och sägs smaka som blomkål fast med ett krispigare tuggmotstånd. Så ikväll blev det kålrabbigratäng! Denna rätt serverade jag ihop med quornsnitzel, men om man vill ha kött till passar kyckling bra.

Fyra personer:

2 kålrabbi

1/2 gullök

250g matlagningsgrädde

1 dl mjölk

1 msk olivolja

2 skivor grov formfranska

1 dl parmesanost

1/2 dl fryst persilja

Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär bort det yttersta lagret av kålrabbin. Skär den sedan i smala skivor och lägg dem i en ugnssmord form.

3. Finhacka gullöken och fördela den jämnt över kålrabbin. Ringla över olivolja. Strö över persilja och krydda med salt och peppar. Avsluta med att hälla över grädde och mjölk. Grädda i ugnen i 30 minuter.

4. Smula sönder brödet i en skål och riv ner parmesanosten. Höj temperaturen till 250 grader. Ta ut formen och strö över bröd och ostblandningen och grädda gratängen i ytterligare 5-10 minuter tills den har fått en knaprig yta.

5. Servera till en avokado och tomatsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar