lördag 23 januari 2010

Argentinsk quorngryta med saffransrisotto



Den här rätten åt min pojkvän ursprungligen på en argentinsk restaurang vi besökte i Berlin, fast då utgjorde såklart inte quorn basen för grytan. Han blev stormförtjust i rätten och bad mig några dagar efter vår hemkomst att försöka laga grytan från Berlin. Det var så den här rätten skapade sig en plats bland mina favoritrecept!

Argentinsk quorngryta:
1 påse quornfiléer

1 kruka mynta

1 gulök

3 vitlöksklyftor

2 burkar creme fraiche

1 dl vatten

1 lime

Habanero

Salt och peppar

Saffransrisotto:
4 dl carnaroliris

4 schalottenlök

20 gram smör

1/2 påse saffran

2 msk fet grädde

3 dl vitt vin

5 dl vatten

1 buljongtärning

2 tsk sambal oelek

100 gram parmesanost

Havssalt och peppar

För fyra personer:


Argentinsk quorngryta:
1. Finhacka gulöken, vitlöken och habaneron. Strimla myntan fint.

2. Tina quornfiléerna i mikrovågsugnen och skär större grytbitar av dem. Stek dem i olivolja under 1-2 minuter. Tillsätt vitlök, gullök och habanero och stek i ytterligare 2 minuter.

3. Tillsätt creme fraiche och vatten och koka upp. Pressa i vätskan från limen och tillsätt myntan. Salta och peppra. Låt småputtra i 10 minuter. Toppa varje portion med några färska myntablad.

Saffransrisotto:
1. Finhacka schalottenlöken. Hetta upp en gryta med smör i och stek löken i 2 minuter. Tillsätt riset och låt det stekas med i ytterligare minut, eller tills risgrynen har fått en något genomskinlig färg.

2. Tillsätt hälften av vinet och låt det kokas in i riset. Smula ner buljongtärningen och häll i 2 dl vatten och rör om. Tillsätt saffran, sambal oelek, grädde, salt och peppar. När vätskan har kokakts in, tillsätt 1 dl vatten i taget tills riset slutligen får lagom med tuggmotstånd.

2. När riset är färdigkokt tillsätt resten av vinet och parmesanosten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar