lördag 2 januari 2010

Thailändsk quorn satay


Den 27 december fyllde jag år och då bjöd jag hem hela familjen plus några vänner på thailändsk middag! (som omväxling till all julmat man har ätit under ledigheten) Till förrätt serverades mini-vårrrullar (receptet finns sedan tidigare publicerat på bloggen). Huvudrätten bestod av quorn satay- en thailändsk rätt som består utav kycklingspett med jordnötssås och ris till. Till efterrätt gjorde jag en exotisk pannacotta med en passionsfruktssås till.

4 dl jasminris

8 dl vatten

1 förpackning quornfiléer

1/2 lime

2 tsk kinesisk soja

1 msk rapsolja

Jordnötssås:

1/2 dl jordnötter

4 msk jordnötssmör

1/2 lime

1 gullök

2 vitlöksklyftor

1 tsk sambal oelek

1 tsk röd curry pasta

1 burk kokosmjölk

Habanero

Salt och peppar

Träspett

Fruktsalsa:

1/2 galiamelon

2 stora tomat

1 rödlök

1 msk citronvätska

För fyra personer:

1. Fyll en kastrull med vatten och häll i riset och låt koka upp. Sänk sedan temperaturen till låg värme och låt småputtra i 20 minuter.

2. Tina quornfiléerna. Tvätta limen och strimla skalet. Pressa ut saften och blanda den med soja, rapsolja, salt och peppar. Lägg quornfiléerna i en plastpåse och häll ner marinaden. Låt ligga i kylen i 20 minuter. Blötlägg träspetten.

2. Finhacka jordnötterna eller krossa i en mortel. Finhacka lök, vitlök och habanero. Fräs lökhacket i en kastrull i 2 minuter. Häll i kokosmjölk, sambal oelek och currypasta och låt koka upp. Tillsätt jordnötssmör och jordnötter. Låt sjuda sakta utan lock i 30 minuter. Rör om då och då. Rör ner limejuicen mot slutet.

3. Skala melonen och skär den i små tärningar. Finhacka tomat och rödlök. Blanda ihop i en skål och pressa över citron.

4. Sätt ugnen på 250 grader. Trä quornfiléerna på träspetten och fördela på ett ugnssäkert fat. Grilla spetten högt uppe i ugnen cirka 5 minuter på var sin sida.

2 kommentarer:

  1. mm ser jättesmarrigt ut! Är bilden din egna?/C

    SvaraRadera
  2. Nej. Jag hade så mycket att stå i när jag hade hela familjen över på middag så jag glömde att fota. Bilden är hämtad från nätet!

    SvaraRadera