fredag 15 januari 2010

Tapasmiddag!




Jag tycker verkligen om konceptet med tapas eftersom man kan kombinera smårätter på så många olika vis. En rätt som kan ingå i en tapasmiddag behöver aldrig bli tråkig eller uttjatad eftersom man hela tiden byter ut och förnyar rätterna inför varje nytt tapastillfälle.

Friterad potatis:

4 potatisar

2 dl rapsolja

salt

Marinerad halloumi på avokadobädd:

1 halloumiost

2 vitlöksklyfta

2 msk citronvätska

2 msk olivolja

2 avokados

habanero

Salt och peppar

Aioli:

1/2 dl creme fraiche

1 dl rapsolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk senap

1 msk citronvätska

Salt och peppar

Nybakat bröd

Manchegobrushetta:

1 halv baguette

3 vitlöksklyftor

2 tomater

1/2 rödlök

En bit manchegoost

För fyra personer:

Marinerad Halloumi på avokadobädd:
1. Skär halloumin i små tärningar. Blanda citronvätska, olivolja, finhackad vitlök och habanero, salt och peppar i en liten skål. Lägg ner halloumin och låt den marineras i 30 minuter.

2. Skär avokadon i långa smala skivor och placera på en liten platt tallrik.

3. Stek halloumitärningarna tills de blir gyllenbruna. Fördela dem sedan jämnt över tallriken med avokado. Ringla över den överblivna marinaden och servera!

Aioli:
1. Finhacka vitlöken och lägg den sedan i en djup skål. Tillsätt senap, citronvätska, salt och peppar.

2. Ringla långsamt ner oljan under omrörning. Klicka ner creme fraiche och blanda ihop.

3. Servera till nybakat bröd.

Friterad potatis:
1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

2. Hetta upp en panna och häll i rikligt med olja. När oljan är tillräckligt upphettad lägg ner så många potatisskivor att de täcker upp hela pannan och fritera dem 2-4 minuter på varje sida. Salta innan servering.

Manchegobrushetta:
1. Finhacka vitlök. Skär en baguette i tunna skivor och strö över vitlöken. Placera brödskivorna i en ugnssäker form. Ringla över olivolja på bröden. Salta och peppra.
Rosta bröden i övre delen av ugnen i cirka 3 minuter i 250 grader.

2. Finhacka tomat och rödlök och för över till en skål. Ringla över olivolja och citronvätska.

3. Skär tunna skivor av manchegoost och placera på de rostade brödskivorna. Lägg slutligen på lite av tomatsalladen på varje skiva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar