tisdag 19 januari 2010

Potatiskaka med avokado och paprikaröra


Det här receptet hittade jag i en kokbok som jag köpte för endast 39:- i Bengans skivbutik i Stockholm i helgen.
Vissa vegetariska rätter är inte tillräckligt mättande för min pojkvän. I detta fall när en potatiskaka utgör huvuddelen av rätten, utan att något protein tillförs rätten, såg jag till att tillföra en god korv för att göra rätten mer mättande. Sojakorv är ett lika bra komplement om man vill att den här rätten ska vara helt vegetarisk.

7 potatisar

1 dl jordnötter

Salt och peppar

Avokado och paprikaröra:


1 avokado

1/2 röd paprika

1 vitlöksklyfta

1 dl philadelphiaost

1 dl creme fraiche

1/2 lime

Salt och peppar

För fyra personer:


1. Skala potatisen och riv den sedan med den grova sidan av rivjärnet.

2. Krossa jordnötterna i en mortel och blanda tillsammans med potatisen i en bunke. Salta och peppra.

3. Hetta upp en teflonstekpanna och tillsätt både smör och olja. Lägg ner potatisen i stekpannan och platta till ytan. Låt kakan stekas i 5 minuter på medelhög värme.

4. Lägg en tallrik på stekpannan och vänd snabbt på den så att kakans stekyta hamnar med sidan upp på tallriken. Tillsätt mer smör och olja och för sedan ner kakan i stekpannan igen, då med den ostekta sidan i botten.

5. Sätt på ugnen på 175 grader.
När samtliga sidor har fått en krispig stekyta, för över kakan på ett ugnsgaller (kakan har störst chans att inte gå i bitar om du tar ut gallret från ugnen och lägger den mot stekpannan, precis som med tallriken, och sedan vänder på den.
Grilla potatiskakan i ugnen i 20 minuter i mitten av ugnen.

Avokado och paprikaröra:
Finhacka vitlöken, och skär avokadon och paprikan i små tärningar. Lägg grönsakerna i en skål och tillsätt färskost och creme fraiche. Pressa över lime, salta och peppra och rör om.

Rätten passar bra att serveras till en morotssallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar